Ένα έργο με σπουδαία προοπτική αλλά και με πολλούς αστερίσκους και ενστάσεις παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Θανάσης Βούρδας, παρουσίασε τη μελέτη για την αναβάθμιση και την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, μαζί με κλιμάκιο της ΕΡΓΟΣΕ, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, καθώς και πλήθους αιρετών και εκπροσώπων φορέων της Ηλείας, της Αχαΐας και της Μεσσηνίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της μελέτης, η πρόοδος του χρονοδιαγράμματος, ενώ συζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αναμένεται να καλύψει το σημαντικό κενό που υφίσταται στη δυτική Πελοπόννησο, όσον αφορά τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων
«Να ερωτευθούμε το σιδηρόδρομο»
Ο κ. Βούρδας χαρακτήρισε την Αρχαία Ολυμπία ως το ισχυρότερο brand name διεθνώς, το οποίο κατά την άποψή του παραμένει αναξιοποίητο, και πρόσθεσε ότι με την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου θα αποτελέσει το κέντρο της τουριστικής διαδρομής, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να καταπολεμηθούν οι παθογένειες που συνόδευσαν τα σιδηροδρομικά έργα στο παρελθόν».
Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στο παρελθόν του σιδηροδρόμου στην Ηλεία, θυμίζοντας την πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Πύργου, Πέτρου Αυγερινού, ο οποίος κάλεσε στην πόλη τον μηχανικό Αλ Στρέιτ και εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό τού κόστους κατασκευής του πρώτου δημοτικού σιδηροδρόμου στη χώρα, τη σύνδεση δια σιδηροδρόμου του Πύργου με το λιμάνι του Κατακόλου. Όπως ανέφερε, η σκοπιμότητα της κατασκευής αυτής σχετιζόταν με την ανάγκη να συνδεθεί ο Πύργος, σημαντικό γεωργικό και εμποροβιομηχανικό κέντρο τής πλούσιας Ηλείας, με το επίνειό του, το Κατάκολο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και ειδικά της σταφίδας.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, τόνισε ότι για την Περιφέρεια ο σιδηρόδρομος είναι ένα μακρινό όνειρο «που διεκδικούμε να κάνουμε πραγματικότητα. Είναι ένα αναπτυξιακό μέσο, φιλικό προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους» και στη συνέχεια είπε ξεκάθαρα ότι «δεν τιμά κανένα να μας το ότι έχει γίνει “γιοφύρι της Άρτας”. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε, διότι έχουμε πολύ χρόνο να διαβούμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσχερειών, καθώς και ότι τα περιθώρια στη χρηματοδότηση είναι πολύ συγκεκριμένα, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω του πακέτου Γιούνκερ».
Τι περιλαμβάνει η γραμμή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, στόχος της γραμμής, η οποία θα είναι μονή, κανονικού εύρους και με μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, είναι να συνδέσει 4 λιμάνια (Πάτρα-Κυλλήνη-Κατάκολο-Καλαμάτα) και με κέντρο την Ολυμπία να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης και να εξυπηρετήσει τόσο τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ηλείας και της Μεσσηνίας, όσο και τα εμπορευματικά φορτία των λιμανιών. Όσον αφορά το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία και σύνδεση με το Κατάκολο, χωρίζεται ως εξής: 98,7 χλμ από Πάτρα έως Πύργο, 20,8 χλμ από τον Πύργο έως την Ολυμπία και 12,3 χλμ Πύργος-Κατάκολο. Η μετρική γραμμή θα αποκτήσει κανονικό εύρος και όλες οι ισόπεδες διαβάσεις θα αντικατασταθούν με ανισόπεδες, όπου είναι εφικτό. Έως τα Καβάσιλα, οι ανισόπεδες διαβάσεις θα είναι 9:Μιντιλόγλι, Κόμβος ΒΙΠΕ, Αλισσός, Κάτω Αχαΐα, Λάππα, Αρετή, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, οι στάσεις 6 (Βραχνέικα, Κ. Αχαγιά, Λάππας, Βάρδα, Λεχαινά, Καβάσιλα και 8 στάσεις (Μιντιλόγλι, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός, Σαγέικα, Ν. Μανολάδα, Κουρτέσι, Ανδραβίδα).
Από Καβάσιλα έως Ολυμπία προβλέπονται 11 στάσεις (Γαστούνη, Αμπελόκαμπος, Καρδαμάς, Δουνέικα, Μιραμάρε, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Σαλμώνη, Στρέφι, Πελόπιο, Πλάτανος και 7 σταθμοί (Αμαλιάδα, Άγιος Ηλίας, Νέος Εμπ. Σταθμός Πύργου, Πύργος, Αλφειός, Κατάκολο, Ολυμπία). Ο ανισόπεδες οδικές διαβάσεις θα είναι σε Αμαλιάδα, Σκουροχώρι και Πλάτανο και οι 5 διατηρούμενες είναι: Γαστούνη, Καρδαμάς, Πύργος, Στρέφι, Ολυμπία, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εξεταστεί η δυνατότητα ανισόπεδης διάβασης στην παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη.
Το δεύτερο τμήμα Αλφειός-Κυπαρισσία-Καλαμάτα χωρίζεται ως εξής: 112,4 χλμ Αλφειός-Καλαμάτα και 6,5 χλμ Καλό Νερό-Κυπαρισσία, με συνολικό μήκος 118, 9 χλμ. Όπως ανέφερε ο κ. Βούρδας, το δεύτερο τμήμα είναι ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις μελέτες, ενώ συνολικά απομένει η μελέτη βιωσιμότητας για όλη τη γραμμή.
ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Σχετικά με τις αποστάσεις, η μελέτη προβλέπει τα εξής:
Αθήνα-Πύργος 3 ώρες με IC
Πάτρα-Πύργος 1,15 με IC και 1,30’ ώρες με Προαστιακό
Πάτρα-Ολυμπία 1,50’ με IC και 1,55’ με Προαστιακό
Κατάκολο-Ολυμπία 35’ (σήμερα 50’)
Πύργος-Καλαμάτα 1,35’ με IC και 1,50’ με Προαστιακό
Η μελέτη κόστισε 6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Ερωτήσεις και ενστάσεις
Μετά την παρουσίαση, ακολούθησαν οι ερωτήσεις από τους παρόντες και τις παρούσες, καθώς και ορισμένες τοποθετήσεις σχετικά με τις παραμέτρους της μελέτης. Αρχικά τοποθετήθηκαν οι φιλοξενούμενοι, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, και ο δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας, Χρ. Νικολάου. Η κα Αλειφέρη ζήτησε να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα για το δεύτερο τμήμα και τι ακριβώς σημαίνει το γεγονός ότι «υπολείπονται μελέτες και είναι ένα βήμα πίσω σε σχέση με το τμήμα που αφορά την Ηλεία και την Αχαΐα».
Ο κ. Νικολάου έθεσε τρία σημαντικά ζητήματα: την αναγκαιότητα σύνδεσης με την περιοχή της ΒΙΠΕ Πατρών.
Ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός ζήτησε να μάθει τη διαφορά στάσης-σταθμού και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή στις πόλεις, τι προβλέπεται να γίνει εκεί που ήταν οι παλαιοί σταθμοί, καθώς και αν περιλαμβάνεται η σύνδεση με το λιμάνι της Κυλλήνης, εκφράζοντας μάλιστα τον προβληματισμό του και την έντονη αντίθεσή του με πολλές πτυχές της μελέτης.
Ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής ζήτησε να αποσαφηνιστεί πλήρως η θέση του Πύργου στη μελέτη, λέγοντας αυτό «συνδέεται με την προσπάθεια που κάνει η πόλη για την οικονομική της ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός μας είναι να δημιουργηθεί ιστορικό κέντρο στην πόλη που να υποδέχεται ένα τμήμα της κρουαζιέρας. Θέλουμε να αναβαθμιστεί γρήγορα ο ιστορικός σταθμός της πόλης και να γίνει σαφές ότι σε όλο τον προγραμματισμό πρέπει να αναφέρεται η λέξη Πύργος».
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σχολίασε έντονα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σύνδεση με το λιμάνι της Κυλλήνης και ζήτησε να αντιμετωπιστεί ισότιμα, καθώς πρόκειται για πολύ σημαντικό οικονομικό πόλο της Ηλείας.
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ζήτησε να ενημερωθεί αν προβλέπεται εμπορευματικός σταθμός στη Αμαλιάδα και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της γραμμής στην πόλη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λ. Αριστειδόπουλος, ζήτησε την προστασία των οικιστικών ιστών και να προσέξουμε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
Ο κ. Λαμπρόπουλος από τον δήμο Ζαχάρως άσκησε σφοδρή κριτική, λέγοντας ότι αυτό που προτείνουν στην Ηλεία είναι ένας σύγχρονος μουτζούρης τη στιγμή που όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη κινούνται με διπλές γραμμές και σε υψηλότερη ταχύτητα.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, ζήτησε να ενημερωθεί για την τύχη των ιστορικών κτιρίών του σιδηροδρόμου και αν θα αξιοποιηθούν, καθώς πρόκειται για μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Τσιλιμίγκρας ζήτησε επαρκέστερη ενημέρωση και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πολλές στάσεις και τη συχνότητα των δρομολογίων.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Θαν. Γιανναδάκης, τόνισε ότι πρέπει να πολλαπλασιαστεί η εμπορευματική αξία του σιδηροδρόμου, αλλιώς δεν θα είναι ανταγωνιστικό, όπως είπε, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για να μη συμπέσουν με τα οδικά έργα.
O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, τόνισε ότι και στο παρελθόν είχε γίνει ανάλογη εκδήλωση με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ έθεσε το ζήτημα των εμπορευματικών μεταφορών, οι οποίες θα επιφέρουν τη de facto δημιουργία κέντρων Logistics.
Μάλιστα, ο υπεύθυνος του Εξαγωγικού, Αντ. Παρασκευόπουλος πρότεινε την αξιοποιήση του χώρου στο παλιό εργοστάσιο «Αστερίς» κοντά στην Ανδραβίδα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα μιας γραμμής που θα συνδέει την Ηλεία με τον «Αδριατικό διάδρομο», τόνισε ότι το Κατάκολο είναι σημαντικός τουριστικός πόλος, ενώ καυτηρίασε το ότι η Ηλεία είναι «παραμεθόριος, αφού είναι εκτός από όλα τα δίκτυα, συγκοινωνιακά, επικοινωνιακά, ενεργειακά».
Τι μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση
Το βασικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της υλοποίησης του έργου έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Είτε θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είτε στο πακέτο Γιούνκερ. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι τα 600 εκατ. ευρώ που απαιτούνται είναι πάρα πολλά, ειδικά όταν τα χρήματα για υποδομές είναι πολύ περιορισμένα.
Η χρηματοδότηση μέσω του πακέτου Γιούνκερ είναι πιο πιθανή, όμως απαιτεί και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω κάποιου άλλου μοντέλου. Το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Αλ. Χαρίτση και Χρ. Σπίρτζη.
Συντάκτης: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Πηγή: patrisnews.com