Ξεκινά έως τις 21 Μαρτίου η κανονική λειτουργία των «έξυπνων» στάσεων λεωφορείων και τρόλεϊ, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα τηλεματικής στα οδικά μέσα της Αθήνας.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα και έχουν ετοιμαστεί οι υποδομές και η τοποθέτηση οθονών πληροφόρησης σε 700 στάσεις
Το έργο θα λειτουργήσει πλήρως τον Απρίλιο και έρχεται να συμπληρώσει την πιλοτική λειτουργία των στάσεων τηλεματικής που έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερις γραμμές.

Παράλληλα θα συμπληρωθεί με την εγκατάσταση πυλών εισόδου στους σταθμούς του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα ανοίγουν με «έξυπνες κάρτες», τις οποίες ο πολίτης θα «φορτίζει» για να πληρώνει αναλογικά με τη χρήση.
Οσον αφορά στην τηλεματική, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ μέχρι σήμερα:
• Εχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα.
• Εχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και η τοποθέτηση οθονών πληροφόρησης σε 700 στάσεις.
Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.000 «έξυπνες» στάσεις, από τις οποίες οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες σε αυτές αλλά και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους από την αντίστοιχη εφαρμογή.
Με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη του επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη αλλά και για τη βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ στη διεύθυνση www.oasa.gr.
Εξοπλισμός
Επίσης εξοπλισμός τηλεματικής θα τοποθετηθεί συνολικά σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ). Παράλληλα από τα κέντρα ελέγχου θα παρακολουθούνται συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο η κίνηση και το σύνολο του συστήματος ώστε να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπως π.χ. μεταβολές στη διαδρομή για τον καλύτερο συντονισμό του συγκοινωνιακού έργου.
Στο εσωτερικό των οχημάτων θα πραγματοποιείται αναγγελία της επόμενης στάσης και ανακοινώσεις προς το κοινό, όπως ακριβώς συμβαίνει στους συρμούς του μετρό, ενώ σε αρκετά λεωφορεία θα τοποθετηθεί ειδικός καταμετρητής επιβατών με στόχο τον σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών ανάλογα με τον φόρτο που εμφανίζουν ανά ημέρα και ώρα.
Από τις «έξυπνες» στάσεις οι επιβάτες θα ενημερώνονται για την ακριβή ώρα της επόμενης άφιξης λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από τη στάση, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης μέσω ειδικού κουμπιού στον στύλο της στάσης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για 12 χρόνια (10,5 απομένουν).
Σήμερα, η τηλεματική, η οποία θα επεκταθεί στο σύνολο του δικτύου, λειτουργεί δοκιμαστικά στις γραμμές:
• 224 Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου
• 732 Αγ. Φανούριος - Ακαδημία - Ζωοδ. Πηγή
• Α8 Πολυτεχνείο - Ν. Ιωνία - Μαρούσι
• Χαλκοκονδύλη - Κ. Μύλος - Αχαρναί.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: ethnos.gr