
Τα εισιτήρια είναι ως δύο και τρεις φορές πιο ακριβά απ' ότι στην Ελλάδα και η χρέωση γίνεται βάσει απόστασης μεταξύ σημείου επιβίβασης και αποβίβασης. Τις σπάνιες φορές που το τρένο θα αργήσει (π.χ. επειδή κάποιος έπεσε στις γραμμές από απροσεξία ή για να αυτοκτονήσει), οι υπάλληλοι στους σταθμούς και μέσα στο συρμό ενημερώνουν συνεχώς, ζητάνε 100 φορές συγγνώμη για την ταλαιπωρία και όταν φτάσεις στον προορισμό σου λαμβάνεις από το γραφείο του σταθμάρχη γραπτή βεβαίωση ότι η αργοπορία σου οφείλεται σε καθυστέρηση του τρένου. Αν η λειτουργία της γραμμής διακοπεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, λαμβάνεις κουπόνι δωρεάν μετεπιβίβασης και μετακίνησης με τρένο άλλης εταιρείας.
Το δίκτυο του μετρό και του αστικού σιδηρόδρομου στο Τόκυο.
Είσοδος ενός σταθμού του μετρό. Βάζεις το εισιτήριο στην ειδική σχισμή, τα πορτάκια ανοίγουν, περνάς και το παραλαμβάνεις από την άλλη πλευρά. Κάνεις το ίδιο για να βγεις από το σταθμό προορισμού (το μηχάνημα θα κρατήσει το εισιτήριο αυτή τη φορά).
Η υπερταχεία shinkansen, το καμάρι της ιαπωνικής τεχνολογίας. Θα έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Θήβα-Λειβαδιά-Λάρισα-Κατερίνη-Θεσσαλονίκη σε 1 ώρα και 55 λεπτά.
Επιμέλεια "Σιδηροδρομικά Νέα"
Πηγή: huffingtonpost.gr