Απρίλης 2016 – 75 χρόνια από τη Μάχη των Οχυρών!
Γράφει η Δήμητρα Ρετσινά Φωτεινίδου, φιλόλογος – Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
Στην όμορφη κωμόπολη Βυρώνεια που βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Κερκίνη και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται από το 1896 ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Βυρώνειας με τρένα γραμμής Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Δίπλα είναι το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας που « φιλοξενεί» μικρά και μεγάλα ερπετά, όπως κροκόδειλους , φίδια κ.ά. Το Ενυδρείο στεγάζεται σε παλιές αποθήκες του ΟΣΕ.
Η παλιά ονομασία της Βυρώνειας ήταν Χατζή – Μπεϊλίκ. Εκεί ήταν το στρατηγείο του βασιλιά Κωνσταντίνου κατά τον Α’ και Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Μαζί με τον πρωθυπουργό Βενιζέλο δέχθηκε την 1ηΙουλίου 1913 την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας για να υπογραφεί η ανακωχή μετά τη νίκη της Ελλάδος. Ως θέση του Στρατηγείου θεωρείται ο πλάτανος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βυρώνειας. Λέγεται ότι ο τόπος πήρε το όνομά του από τον Λόρδο Βύρωνα. Μετά την εγκατάσταση σε εκείνη την περιοχή των προσφύγων από τον Πόντο (1922) γίνονταν κάθε χρόνο εκδηλώσεις προς τιμή του λόρδου Βύρωνα, τα λεγόμενα «Βυρώνεια».
Λίγο παραπάνω, στο όρος Μπέλες, υπάρχει το Οχυρό Ιστίμπεη, ένα από τα 24 Οχυρά της περίφημης Γραμμής Μεταξά που κατασκευάστηκαν με άρτιο εξοπλισμό για την εποχή εκείνη -μάλιστα λέγεται πως ήταν ανώτερα και από τα οχυρά της γραμμής Mazinot. Τα οχυρά κατά μήκος της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου έγιναν για αμυντικούς λόγους σε περίπτωση που προκληθεί Βουλγαρική επίθεση. Τελικά οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί (κυρίως έφεδροι και κατώτερου βαθμού αλλά ανώτατου ηθικού βάρους) υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση τα οχυρά – ελληνικές προφυλακές κατά την Γερμανική επίθεση τον Απρίλιο (6 Απριλίου) 1941. Η ηρωική αντίσταση και η θυσία των Ελλήνων Ακριτών πολεμιστών επαινέθηκε από όλους τους λαούς του κόσμου και μάλιστα από τον ίδιο τον Χίτλερ. Πρόκειται για τον Ελληνικό Τρόπο απάντησης σε δύσκολες προκλήσεις , όπως αυτές της Ιταλικής και Γερμανικής επίθεσης το 1940 και 1941. Έτσι γράφονται τα Έπη… όπως τονίζει ο Αγγελος Τερζάκης στις Αναμνήσεις του.
Στα Άνω Πορρόϊα του ν. Σερρών βρίσκεται το Μνημείο του πολυφίλητου ήρωα και άτυχου νέου Δημητρίου Ίτσιου, το όνομα του οποίου αποτελεί επιβεβαίωση της έννοιας της Υστεροφημίας. Ο λοχίας Ίτσιος ήταν διοικητής του Πολυβολείου 8 (Π. 8) στο οροπέδιο της Ομορφοπλαγιάς του όρους Μπέλες (Κερκίνη), πάνω από το χωριό Άνω Πορρόϊα Σερρών. Το Π.8 ήταν ένα μεμονωμένο εξωτερικό αμυντικό έργο, που μαζί με το Π. 9 αποτελούσαν τα σημαντικότερα σημεία στήριξης των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπολης. Τα πολυβολεία αυτά δεν είχαν σχέση με τα οχυρά. Ο Δ. Ίτσιος ήταν μαζί με μόνο 5 στρατιώτες στο πολυβολείο και κατόρθωσαν να αποκρούσουν τις γερμανικές επιθετικές ενέργειες. Ως χειριστής πολυβόλου ο Ίτσιος ξόδεψε και τις 33,000 σφαίρες που υπήρχαν στο πολυβολείο και σκότωσε πάνω από 230 Γερμανούς στρατιώτες (μαζί και τον ανιτσυνταγματάρχη Ebeling), δηλαδή όσους σκότωσε ολόκληρος ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής τον Απρίλη 1941!
Ο ηρωισμός του Ίτσιου, η λυσσαλέα μαχητικότητά του και το γεγονός ότι δεν ήταν ανώτερος(!) αξιωματικός προκάλεσε τον φθόνο του Γερμανού στρατηγού Shorner, ο οποίος ενώ πρώτα τον συνεχάρη με το να βάλει μια διμοιρία του να παρουσιάσουν όπλα μπροστά του(!) αμέσως μετά τον σκότωσε! Οι στρατιώτες του αφέθηκαν ελεύθεροι και αφηγήθηκαν ότι ο Ίτσιος πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι αφού είχε πρώτα παραδοθεί!
Πρόκειται για το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης. Το Ελληνικό κράτος απένειμε μετά θάνατον στον Ίτσιο το βαθμό του επιλοχία(!)
Πρόκειται για το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης. Το Ελληνικό κράτος απένειμε μετά θάνατον στον Ίτσιο το βαθμό του επιλοχία(!)
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο και την επίσημη τελετή για τα 75 χρόνια της Μάχης Οχυρών στο Ιστίμπεη, 10/4/2016.
"Σ.Ν." Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που τιμά την ιστορία της και τους ήρωες της.
"Σ.Ν." Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που τιμά την ιστορία της και τους ήρωες της.