Quantcast
Channel: Σιδηροδρομικά Νέα
Viewing all 36722 articles
Browse latest View live

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΑΣΘ, ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΑΣΘΣχεδόν ένας στους δύο πολίτες της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες έχει χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες.

Το εγχείρημα της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ μπορεί να πέρασε επιτυχώς τις συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο οι επιδόσεις του Οργανισμού υπό τη νέα κρατική διοίκηση δεν πείθουν τους Θεσσαλονικείς. Σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες έχει χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες, ενώ το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση είναι μονοψήφιο. 
Οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται δύσπιστοι και ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του μετρό, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι δεν δείχνουν να πείθονται από τις εξαγγελίες περί επέκτασης του μετρό στην περιοχή τους. Τα ανωτέρω προκύπτουν από τη δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία ερευνών To The Point, στο διάστημα από 13 έως 18 Απριλίου, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Δυσαρέσκεια για τον ΟΑΣΘ

Ο ΟΑΣΘ έγινε χειρότερος μετά την κρατικοποίησή του πιστεύει ένας στους δύο Θεσσαλονικείς. Συγκεκριμένα, το 51% δηλώνει ότι μετά την κρατικοποίηση που έγινε το καλοκαίρι του 2017 οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό χειροτέρεψαν και μόλις το 9% δηλώνει ότι βελτιώθηκαν, ενώ παρέμειναν ίδιες θεωρεί το 22%.




Ως σημαντικότερα προβλήματα του ΟΑΣΘ (έως 2 επιλογές) οι ερωτώμενοι αξιολογούν τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια και την ασυνέπεια στην εκτέλεσή τους (55,7%), τον απαρχαιωμένο στόλο (40,5%), το συνωστισμό μέσα στα λεωφορεία (39,1%), την υψηλή τιμή του εισιτηρίου σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες (13,8%), τους αγενείς οδηγούς (5,3%). 




Απαισιοδοξία για το μετρό

Δύσπιστοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του μετρό. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα πιστεύουν ότι τα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο νέο χρονοδιάγραμμα (ποσοστό 60% έναντι 56% που ήταν πέρυσι) και μόλις το 28% πιστεύει το αντίθετο (από 26% πέρυσι).





Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης (Αμπελόκηποι Μενεμένη 67,6%, Κορδελιό Εύοσμος 66,2%, Ωραιόκαστρο 64,3%, Πυλαία Χορτιάτης 63%), αλλά και της Καλαμαριάς (62,3%) παρότι εκεί εκτελείται το έργο της επέκτασης. Τα χαμηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας είναι στους δήμους Νεάπολης Συκεών (51,6%), Παύλου Μελά (52,2%) και Θεσσαλονίκης (59,3%).





Στο ερώτημα «σε τι από τα παρακάτω θα βοηθήσει κατά τη γνώμη σας περισσότερο η λειτουργία του Μετρό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης;» (έως 2 επιλογές), οι πολίτες απαντούν: στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (47,3%), στον εκσυγχρονισμό της πόλης (37%), στην ασφάλεια των μετακινήσεων (29,9%), στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (18,9%) και στην ενίσχυση του τουρισμού (18,1%).







Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών To The Point, στο διάστημα από 13 έως 18 Απριλίου, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 966 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, κάτοικοι και ψηφοφόροι στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς την ηλικία, και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά και ήταν η δέκατη στη σειρά, στο πλαίσιο του κύματος ερευνών τις οποίες κάνει η Τo The Point από τον Μάιο του 2009.


Συντάκτης: Νίκος Ηλιάδης
Πηγή: voria.gr




Η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την Πρωτομαγιά.

$
0
0

 Eurokinissi

Την Τρίτη 1η Μάη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν ως εξής:

Λεωφορεία: Από τις 9.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ.

Ηλεκτρικός: Από τις 8.00 π.μ. έως τη λήξη.

Τρόλεϊ και ΟΣΕ: 24ωρη απεργία.


Πηγή: 902.gr

Στην Πυλαία βρίσκεται η καρδιά του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

$
0
0



Σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 50.000 τμ, στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Ποσειδώνος, στην Πυλαία, βρίσκεται το συγκρότημα συνολικής δομημένης επιφάνειας 90.000 τμ, που θα αποτελεί το κέντρο λειτουργίας και ελέγχου όλου του συστήματος Μετρό Θεσσαλονίκης.
O χαρακτηρισμός του ως αμαξοστάσιο δεν συνάδει με τον πολυμορφικό του ρόλο, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα του έργου Πολυξένη Αντωνίου που μίλησε στην Parallaxi για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του. «Το συγκρότημα της Πυλαίας εμπεριέχει το σύνολο των λειτουργιών που απαιτούνται για τη διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός υπερ-σύγχρονου συστήματος αυτόματης διακίνησης των συρμών. Κεντροβαρικά της σύνθεσης χωροθετείται το Κέντρο Ελέγχου που συντονίζει τους αυτοματοποιημένους συρμούς και πλαισιώνεται από τα συνεργεία επισκευών, τα εργαστήρια, το βαφείο, την τροχιά δοκιμών, τον κύριο χώρο στάθμευσης των συρμών (σταβλισμός), την αποθήκευση των ανταλλακτικών, το πλυντήριο των συρμών, καθώς και όλες τις υπηρεσίες γραφείων του Μετρό Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζουν τις διοικητικές λειτουργίες διαχείρισης του συστήματος. Συνεπώς, ο τίτλος αμαξοστάσιο υποβαθμίζει το ρόλο του, καθώς αναφέρεται μονοσήμαντα σε έναν – αυτόν της εναπόθεσης των συρμών – από τους ρόλους του κέντρου», διευκρινίζει. Η ιδιαιτερότητα της κατασκευής του εν λόγω συγκροτήματος έγκειται στο γεγονός ότι η επίπεδη επιφάνεια του διαθέσιμου οικοπέδου δεν επαρκούσε για να φιλοξενήσει όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες συνεργείων και συντήρησης σε μια ενιαία στάθμη. Ως εκ τούτου, οι βασικές λειτουργίες χωροθετήθηκαν αναγκαστικά σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα που συνδέθηκαν μεταξύ τους με ανηφορικές τροχιές και γέφυρες κίνησης συρμών όπου συνδέουν κτιριακές υποδομές με υψομετρική διαφορά έξι μέτρων μεταξύ τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο επιμέρους κυρίαρχα συγκροτήματα, το Συγκρότημα 1 και το Συγκρότημα 2, τα οποία επιπλέον συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλική πεζογέφυρα, που εξυπηρετεί την κίνηση των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, στο Συγκρότημα 1 (Συγκρότημα Συνεργείων) καταλήγουν δέκα τροχιές συρμών όπου και οργανώνονται τα συνεργεία επισκευών, ο τόρνος, το βαφείο, η αποθήκη ανταλλακτικών, τα εργαστήρια, τα γραφεία και υπόγειο parking δυο επιπέδων, άμεσα προσβάσιμο από το εσωτερικό οδικό δίκτυο.


Συγκρότημα 1/Δυτική όψη

Συγκρότημα 1/τομή

Στο Συγκρότημα 2 (ΚΕΛ, Σταβλισμός συρμών και Διοίκηση) στεγάζεται το Κέντρο ελέγχου όλου του Συστήματος του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και το Κέντρο ελέγχου του Αμαξοστασίου. Διαθέτει πανοραμική θέα προς την κύρια είσοδο των συρμών μέσω εξωτερικού διώροφου υαλοπετάσματος ειδικών προδιαγραφών, ενώ στο εσωτερικό της βάσης του σταθμεύουν είκοσι συρμοί, οι οποίοι εισέρχονται ισόγεια μέσω δέκα κύριων τροχιών.

Συγκρότημα 2/Βόρεια όψη

Συγκρότημα 2/τομή

Η προσπέλαση των συρμών από το επίπεδο του χώρου Εναπόθεσης (Συγκρότημα 2) στο χώρο των Συνεργείων (Συγκρότημα 1) γίνεται μέσω ειδικής ανηφορικής τροχιάς, η οποία σε μεγάλο μήκος έχει τη μορφή εναέριας γέφυρας.
Εγκάρσια στο Συγκρότημα 2 και οργανικά συνδεδεμένο με αυτό, χωροθετείται το κτίριο Διοίκησης του Μετρό Θεσσαλονίκης, με τη μορφή ενός κτιρίου γέφυρα, όπου διαμορφώνονται χώροι υποδοχής, κύριοι διοικητικοί γραφειακοί χώροι, χώροι συνεδριάσεων, αίθουσες Διοικητικών Συμβουλίων, και υποστηρικτικοί χώροι. Οι θεάσεις προς τον εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλοντα χώρου του συγκροτήματος, τις κινήσεις των συρμών αλλά και οπτικές φυγές προς την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι κυρίαρχες. Υπαίθριοι χώροι αναψυχής και ξεκούρασης των εργαζομένων με τη μορφή φυτεμένων δωμάτων, ολοκληρώνουν τη κτιριακή σύνθεση. Συνολικά το συγκρότημα συνδέεται υπόγεια μέσω της κύριας εισόδου συρμών με το σύστημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τροφοδοτώντας τις σήραγγες του δικτύου. Περιμετρικά του οικοπέδου διαθέτει δύο κύριες εισόδους, μία στην Ποσειδώνος και μια επί της Ερυθρού Σταυρού, που οδηγούν από το εξωτερικό δίκτυο των δρόμων στο εσωτερικό ιδιωτικό οδικό δίκτυο. Η κτιριακή υποδομή στο σύνολό της υποστηρίζει περίπου 600 θέσεις εργασίας, διαθέτει δυο υπόγεια parking 310 θέσεων ΙΧ και 100 θέσεων δικύκλων, ειδική αποβάθρα αποβίβασης των εργαζομένων που μετακινούνται από και προς την εργασία τους με το Μετρό, εσωτερικό οδικό δίκτυο εντός του οικοπέδου, βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά των εργαζομένων, στεγασμένους και υπαίθριους χώρους ανάπαυσης, δύο κύρια εστιατόρια και μικρά παρασκευαστήρια.
Η κάτοψη του έργου
Κτίρια μικρότερων διαστάσεων και ιδιαίτερου χαρακτήρα, χωροθετούνται ελεύθερα στην κτιριακή σύνθεση και υποστηρίζουν ειδικές λειτουργίες, όπως: το εφεδρικό κέντρο ελέγχου, το κτίριο συντήρησης τροχιάς, το πλυντήριο, τα φυλάκια των εισόδων κ.α. Ο ελεύθερος υπαίθριος χώρος αντιμετωπίζεται γλυπτικά, με αναβαθμούς και φυτεύσεις, που υποστηρίζονται από επιμελημένης μορφής ανεπίχρηστα τοιχεία σκυροδέματος, ιδιαίτερης μορφολόγησης.

Το κέντρο ελέγχου και η διαφορά με την Αθήνα

Με δεδομένο ότι όλοι οι συρμοί στο σύστημα της Θεσσαλονίκης είναι αυτόματοι, δηλαδή δεν υπάρχουν οδηγοί, ο χειρισμός γίνεται από το Κέντρο ελέγχου που βρίσκεται μέσα στο Συγκρότημα 2 της Πυλαίας. Αυτή είναι και η τεράστια διαφορά του Μετρό της πόλης με εκείνο της Αθήνας: οι συρμοί είναι αυτοματοποιημένοι, άρα όλες οι κινήσεις ελέγχονται κεντρικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι επιβάτες θα βλέπουν κανονικά την κίνηση μέσα στη σήραγγα, όχι μόνο από τα παράθυρα δεξιά και αριστερά όπως συμβαίνει στην πρωτεύουσα… Αυτό το ιδιαίτερο Κέντρο έχει αποκτήσει χαρακτήρα βαρύνουσας σημασίας στη συνολική σύνθεση. Βρίσκεται πάνω από τον χώρο που καταλήγουν τα τρένα για να σταθμεύσουν και διαθέτει μια τεράστια τζαμαρία που βλέπει προς τους συρμούς. Εσωτερικά η αρχιτεκτονική του διαθέτει έναν περιμετρικό διάδρομο, ο οποίος επιτρέπει την οπτική επαφή με το χώρο των χειριστών του συστήματος, χωρίς να παρεμποδίζεται το έργο τους.
Η ογκοπλασία της σύνθεσης


Για τη χωροθέτηση του έργου, έγινε αρχικά εκσκαφή όλου του οικοπέδου. Στη συνέχεια, με μια γλυπτική διάθεση διαμορφώθηκαν τα διαφορετικά επίπεδα στον περιβάλλοντα χώρο, αποκαλύπτοντας έτσι τα κτιριακά συγκροτήματα και τις διαδρομές των τρένων. Στη σύνθεση υπάρχουν καμπυλόσχημες μεταλλικές οροφές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που στηρίζονται σε καμπυλόγραμμες τοξωτές κατασκευές. Στο Συγκρότημα 1 είναι ασύμμετρες ενώ στο Συγκρότημα 2 είναι συμμετρικής τοξωτής μορφολόγησης. Στην εξωτερική περίμετρο των συγκροτημάτων τοποθετούνται υαλοπετάσματα μεγάλης επιφάνειας ειδικών προδιαγραφών και σκιάδια, προκειμένου να επιτευχθεί η ακουστική θωράκιση και η ηλιοπροστασία των εργασιακών χώρων. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με υπερυψωμένες στέγες και φεγγίτες οροφής, προσφέροντας στους χώρους εργασίας φυσικό φως, όχι μόνο από τα γύρω ανοίγματα αλλά και από τη στέγη.

Ενδεικτική όψη/τομή

Τα υλικά είναι ένας συνδυασμός από φέροντες οργανισμούς οπλισμένου σκυροδέματος και από μεταλλικές κατασκευές ιδιαίτερα μορφολογημένες, οι οποίες εξασφαλίζουν τη γεφύρωση μεγάλων ανοιγμάτων. Το ανάγλυφο του περιβάλλοντος χώρου είναι επιμελημένο και φέρει ειδική φύτευση. Όλοι οι τοίχοι αντιστήριξης και περίφραξης φέρουν έναν ειδικό ελαστότυπο, ο οποίος χαρίζει μια ανάγλυφη μορφή στις σκυροδετημένες επιφάνειες, ώστε να προκύπτουν γραμμώσεις και να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από γυμνούς τοίχους. *«Ευχαριστίες για το αποτέλεσμα, που είναι κόπος χρόνων, πρέπει να αποδοθούν στη Διοίκηση της Αττικό Μετρό, και στο σύνολο των εργαζομένων σε αυτή, στη Διεύθυνση Μελετών της Αττικό Μετρό, στη Διεύθυνση του Μετρό Θεσσαλονίκης, στον υπεύθυνο εργοταξίου κ. Βακαλόπουλο και στη βασική μου συνεργάτη κα. Τσιάμα, στην ανάδοχο Κοινοπραξία και στις συμπράττουσες κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό των συνεργείων και πλήθος των εργαζομένων που μοχθούν καθημερινά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και δηλώνουν περήφανοι για τη συμμετοχή τους σε αυτό. », αναφέρει η αρχιτέκτονας Πολυξένη Αντωνίου. «Ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην προσπάθεια άρτιας υλοποίησης των έργων Πολιτικού Μηχανικού, από την πλευρά της Κοινοπραξίας, θα πρέπει να αποδοθούν στους κκ Π. Κορακίτη, Μ. Σίμα, Λ. Κοτούλα, Α. Ξυγκάκη, Π. Παπαδάκου, Μ. Μπλάντα και σε όλους τους αξιόλογους συνεργάτες τους». **Η κατασκευάστρια Κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από τις εταιρείες: ΑΚΤΩΡ, Salini Impregilo, Seli, Ansaldo STS, Group Hitachi Co, Hitachi Railενώ οι μελετητές του αναδόχου είναι: VetaBETAPLAN S.A. αρχιτεκτονικά, OMETE S.A στατικά, HM engineering S.A. ηλεκτρομηχανολογικά. ***Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ (έργα πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρομηχανολογικά) ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019. Οι δοκιμές του θα διαρκέσουν από τον συγκεκριμένο μήνα μέχρι τον Νοέμβριο του 2020.



Πηγή: parallaximag.gr

Το πέρασμα του τρένου της Μπανγκόκ που εντυπωσιάζει του τουρίστες.

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για train that drives through a market - BBC NewsΜε τα στόμα ανοιχτό έμειναν οι τουρίστες, στην αγορά του Μάε Κλονγκ στο Μπανγκόκ, που αποτελεί must τουριστικό προορισμό, όταν είδαν να ξεπηδά από το πουθενά ένα τρένο.

Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη παραδοσιακή αγορά, οι πάγκοι στήνονται σχεδόν πάνω στις ράγες του τρένου και όταν το μεγάφωνο ηχήσει, αμέσως όλοι απομακρύνονται από τις ράγες και γίνονται θεατές ενός σπάνιου θεάματος. Οι πωλητές μάλιστα γνωρίζουν τι ώρες ακριβώς περνά το τρένο, και τόσο οι ίδιοι όσο και οι τουρίστες το έχουν υπόψη τους και απομακρύνονται την κατάλληλη στιγμή.

Πάντως, όσον αφορά τους πωλητές, δηλώνουν ατρόμητοι, επισημαίνοντας ότι «δεν φοβόμαστε καθόλου. Μαζεύουμε ό,τι προλάβουμε από τους πάγκους μας ή κάποιοι έχουν και ροδάκια στον πάγκο τους για να τον μετακινούν πιο εύκολα… Υπάρχει λύση!». 




 Πηγή: parapolitika.gr

Κύκλωμα... ληστών υπεράνω υποψίας δρα στο Σταθμό Λαρίσης.

$
0
0

Ληστές υπεράνω υποψίας, καλοντυμένοι σε σημείο που προξενεί εντύπωση η παρουσία τους στον σταθμό των τρένων στο Σταθμό Λαρίσης, έχει στήσει φάμπρικα κλοπών κατά ανυποψίαστων πολιτών. Οι δράστες δημιουργούν τεχνικό συνωστισμό την ώρα που ανοίγουν οι πόρτες των βαγονιών για να επιβιβαστούν οι ταξιδιώτες και σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, καταφέρνουν να αφαιρέσουν τα πορτοφόλια των θυμάτων τους.

Ένα απο τα θύματά των ληστών μιλησε στο Newpost και αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης τους. Πρόκειται για τον Σ.Α που λήστεψαν το πρωί της Τρίτης 3 άτομα οι οποίοι τον εγκλώβισαν ενώ ετοιμαζόταν να μπει στο τρένο με προορισμό την Αμφίκλεια και να του ξαφρίσουν χρήματα και προσωπικά έγγραφα.

«Τη μια στιγμή ήταν πίσω μου, τους είχαν δει και την επόμενη βρέθηκαν δίπλα μου. Ουσιαστικά με περικύκλωσαν χωρίς να το αντιληφθώ εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό. Μου πήραν 120 ευρώ, την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής μου». Ο Σ.Α, επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ΟΣΕ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν πως « είχαν ακόμη 3 καταγγελίες με παρόμοιες επιθέσεις κατά επιβατών».

Το κόλπο με την δημιουργία τεχνητού συνωστισμού είναι ένας δημοφιλής τρόπος εξαπάτησης των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι ομάδες των απατεώνων, αρχικά «στοχοποιούν» τα άτομα που θα ληστέψουν. Μόλις φτάσει ο συρμός του μετρό ή του ηλεκτρικού, ξεκινούν να προσεγγίζουν και ουσιαστικά να περικυκλώνουν το άτομο. Στην συνέχεια και μέχρι να ανοίξει η πόρτα, ένας απο αυτούς βάζει χέρι στην τσάντα, ενώ οι υπόλοιποι στριμώχνουν το θύμα τους με το πρόσχημα της μεγάλης επιβατικής κίνησης. Όταν ο ληστής αρπάξει το πορτοφόλι στην συνέχεια το πετάει σε συνεργό του που βρίσκεται πίσω του και εκείνος με την σειρά του σε άλλο άτομο που βρίσκεται δίπλα του. Μέχρι να αντιληφθεί το θύμα τι ακριβώς έχει συμβεί, οι ληστές έχουν απομακρυνθεί απο το σημείο και έχουν πάει σε άλλο συρμό αναμένοντας να εντοπίσουν το επόμενο θύμα τους.

Συμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της σπείρας είναι Γεωργιανοί και είναι άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που έχουν πέσει θύματα της δράσης τους.

Πηγή: Newpost.gr 

Κατσιφάρας: Πλεονέκτημα για την Ηλεία το τρένο Αρχαία Ολυμπία - Κατάκολο.

$
0
0
Μία εναλλακτική, θεματική και τουριστική γραμμή, η οποία θα αναδεικνύει με εναλλακτικό τρόπο το τουριστικό προϊόν
Αναπτυξιακό πλεονέκτημα για την περιοχή της Ηλείας χαρακτήρισε την λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέσει την Αρχαία Ολυμπία με το λιμάνι του Κατάκολου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο περιφερειάρχης στην Αρχαία Ολυμπία, τόνισε πως «η σιδηροδρομική γραμμή θα είναι μία εναλλακτική, θεματική και τουριστική γραμμή, η οποία θα αναδεικνύει με εναλλακτικό τρόπο το τουριστικό προϊόν».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα κάνει πολύ ελκυστική την μετάβαση των τουριστών από το λιμάνι του Κατάκολου στην Αρχαία Ολυμπία και θα δημιουργεί ένα αναπτυξιακό πλεονέκτημα».


Όσον αφορά στην λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «ήταν ένα όραμα που πέρασε στο επίπεδο της στρατηγικής και τώρα βρισκόμαστε στην φάση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση».

Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαία Ολυμπία - Πύργος - Κατάκολο, αλλά και των σταθμών, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με βασικό στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.


Πηγή: .tanea.g

Εκλογές στην Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών πρώην δικτύου Σ.Π.Α.Π.

$
0
0
Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών πρώην δικτύου Σ.Π.Α.Π.

Το ψηφοδέλτιο.




Οι Ιάπωνες έκαναν το τρένο του μέλλοντος -Βασιλικά κρεβάτια, υψηλή κουζίνα, χλιδή παντού. Δείτε εικόνες και βίντεο.

$
0
0

Οι Ιάπωνες έχουν ένα από τα καλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα παγκοσμίως. Μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 1987 και την διανομή των δικτύων σε επτά ιδιωτικές εταιρείς, ο ανταγωνισμός και ο εμπορικός πόλεμος ανέβασαν τον πήχυ πολύ ψηλά.

Το πιο πρόσφατο κόσμημα των τρένων ονομάζεται Shiki Shima (Το νησί με τις τέσσερις εποχές) και προτείνει τριήμερη διαδρομές από τη μια άκρη στην άλλη του νησιού. Στόχος είναι μια πλούσια πελατεία ή συνταξιούχοι που μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να πληρώσουν μεταξύ 750-900 000 γιέν (δηλαδή 6 000 ως 7 250 ευρώ) και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, όπως φάνηκε από την χρήση του τρένου Nanatsuboshi, 7 αστέρων, το οποίο διασχίζει το νησί Kyūshū.




Το τρένο Shiki Shima εντυπωσιάζει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Εχει 10 βαγόνια duplex, περιέχει μπάνια, κρεβατοκάμαρες, μπαρ, εστιατόριο και δημόσιους χώρους μεγάλης πολυτέλειας. Τα υπνοδωμάτια είναι 17 ενώ ξεχωρίζουν οι 3 σουίτες Deluxe.
Το εν λόγω τρένο σχεδιάστηκε από έναν ειδικό αυτοκινήτων που έχει σχεδιάσει πολλά μοντέλα Porsche, Ferrari και Maserati, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ως 34 ταξιδιώτες συνολικά.




Το τρένο ξεκινάει από το Τόκιο και φθάνει στο νησί Hokkaido, σε τέσσερις ημέρες ενώ κοστίζει συνολικά 8.500 ευρώ. Η πολυτέλεια και ο διαλογισμός προσφέρονται γενναιόδωρα, οι εικόνες και οι ιδέες έρχονται η μια μετά την άλλη, και στη συνέχεια χάνονται: οι Ιάπωνες καλλιεργούν και αγαπούν αυτό το όραμα, αυτή την εφήμερη και κινούμενη έννοια του χρόνου. Κάθε ταξίδι οδηγεί σε μια εποχή, σε ένα άλλο τοπίο.




Πιάνο, σεφ με αστέρια, μπάρμεν, χαλιά και αναπαυτικοί καναπέδες, ξύλινα χωρίσματα, το Shiki-shima μοιάζει περισσότερο με ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η θέα κόβει την ανάσα από τα γυάλινα, φουτουριστικά παράθυρα και μπορεί κάποιος να ταξιδέψει ως το νησί Hokkaido για 4 ημέρες ή ως την Φουκουσίμα και τα περίχωρα για 2 ημέρες.

Το τρένο έχει εξωτερικά χρώμα σαμπάνιας, ενώ διαθέτει ακόμη και τζάκια! Το πρώτο ταξίδι έγινε τον Μάιο του 2017 και παρά τις τιμές οι θέσεις είναι κλεισμένες ως τον Μάρτιο του 2018.




Πηγή:  iefimerida.gr

Ιδωτικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 19 πωλήσεων.

$
0
0
Το πακέτο των 19 πωλήσεων αφορά 10 λιμάνια, κρατικά ακίνητα, ΕΛΤΑ, νερά, ΟΑΣΑ κ.λπ.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα μνημόνια, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως «βαρύ» διαπραγματευτικό χαρτί για την ευνοϊκότερη δυνατή λύση στο ζήτημα του χρέους – το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί δέσμευση για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.
Συνολικά η εικόνα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τώρα είναι «μεικτή», με πρόοδο σε κάποιους τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους, όπως ανέφερε σε έκθεσή της η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο. Το 2017 οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν ήταν της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ, υπολειπόμενες κατά 0,5 δισ. του στόχου που είχε τεθεί από τους δανειστές τον Ιούλιο του 2017. «Αιτία ήταν οι καθυστερήσεις, κυρίως από πλευράς του προτιμητέου πλειοδότη, στο κλείσιμο της πώλησης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και οι καθυστερήσεις για την πώληση του 5% του ΟΤΕ», σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ η πώληση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2017 και, τελικά, οι αποφάσεις πάρθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Όσο για τον ΟΤΕ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε εκκινήσει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 5% τον Φεβρουάριο.

Το πρόγραμμα αφορά 19 ιδιωτικοποιήσεις. Τα 10 είναι λιμάνια, ενώ περιλαμβάνονται κρατικά ακίνητα, τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, «με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκτιμώνται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ επίκειται και το κλείσιμο της οικονομικής συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού». Σε αυτό το τελευταίο η Αθήνα πρέπει να κλείσει τη μεταβίβαση πριν από τον Ιούνιο.

Δεδομένων των καθυστερήσεων, η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το 2019, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. «Τα συνολικά έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζονται στα 3,2 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν. «Ένα επιπλέον δισ. αναμένεται το δεύτερο μισό του 2018».

Κι άλλες ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

Σύμφωνα με διατάξεις που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διαχείριση των δημόσιων επιχειρήσεων μεταφέρεται απευθείας στην ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), ενώ καταργείται η ίδρυση της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία θα μεταβιβάζονταν οι συμμετοχές του Δημοσίου.

Στο «στρατηγικό σχέδιο» 343 σελίδων του υπερταμείου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις, περιγράφεται αναλυτικά η παρούσα κατάσταση κάθε μιας επιχείρησης και τι μέτρα πρέπει αυτή να λάβει για να την αντιστρέψει. Οι εταιρείες έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες.

● Στις εισηγμένες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

● Σε αυτές όπου το Δημόσιο έχει τη μετοχική πλειοψηφία και άρα διαθέτει μεγάλη ευελιξία κινήσεων (ΟΑΣΑ, μαζί με τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Ελληνικές Αλυκές και ΟΑΚΑ).

● Στις μη εισηγμένες, όπου το Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας, δηλαδή το 25% του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, την ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές και τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.

Ακριβώς επειδή σε αυτές τις τρεις το υπερταμείο έχει λιγοστά περιθώρια κινήσεων δεν κατάρτισε στρατηγικά σχέδια, όπως και στη περίπτωση του ΟΑΚΑ, καθώς εκκρεμεί η μετατροπή του σε κεφαλαιουχική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, οι συμμετοχές πλειοψηφίας και μειοψηφίας του Δημοσίου που μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο υπερταμείο αφορούν τις εταιρείες ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε., ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΣΕ Α.Ε., ΟAKA, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ Α.Ε.), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.), ΔΕΘ - Helexpo και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος 4389/2016 όριζε, εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, τη μεταβίβαση στο υπερταμείο και των εταιρειών Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό, οι οποίες, όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο, εξαιρούνται από τη μεταφορά τους στο υπερταμείο. Το πολυνομοσχέδιο αναφέρει ακόμη την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του υπερταμείου ή των άμεσων θυγατρικών του, πλην των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει τελική αποτίμηση της αξίας τους.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Αναλυτικά οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν τη δυνατότητα απόδοσης μερίσματος από την ΕΕΣΥΠ προς το Ελληνικό Δημόσιο για το μέρος των κερδών της το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, δημιουργείται η απαραίτητη διασύνδεση της χρήσης του ποσού αυτού με το εθνικό σύστημα ελέγχου του ΕΣΠΑ και τους σχετικούς μηχανισμούς που το περιβάλλουν. Ειδικότερα, ποσοστό 50% των κερδών της κρατικής εταιρείας καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και διατίθεται σύμφωνα με τον Ν. 4336/2015.

Σχετικά με τα λοιπά κέρδη θα πρέπει:

● Ένα μέρος να αποδίδεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και να χρησιμοποιείται από το Ελληνικό Δημόσιο για επενδύσεις.

● Ένα μέρος να χρησιμοποιείται από την κρατική εταιρεία για επενδύσεις και δύναται επίσης να διακρατηθεί για να καλυφθούν πιθανές μελλοντικές ζημιές.

Ποσά τα οποία αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέρισμα χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του σε επενδύσεις, σε έργα επιλέξιμα για χρηματοδότηση των θεματικών στόχων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας ή επόμενων προγραμματικών περιόδων, έργα ΣΔΙΤ του Ν. 3389/2005 είτε βάσει ειδικής νομοθεσίας ή έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΤΕπ ή άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Τα εν λόγω έργα χρηματοδοτούνται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Εσωτερικός κανονισμός

Προβλέπονται επίσης:

● Η θέσπιση εσωτερικού κανονισμού, ενός λεπτομερούς πλαισίου («Μηχανισμός Συντονισμού») σχετικά με τη διακυβέρνηση των κρατικών εταιρειών αναφορικά με τον προσδιορισμό της αποστολής τους, με τη θέσπιση στόχων για τα Διοικητικά Συμβούλια και τη συμμετοχή στην αναπτυξιακή στρατηγική του κράτους.

● Το πλαίσιο ειδικών υποχρεώσεων προβλέπει τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ο οποίος θα καθορίζει, σε γενικές γραμμές, κατά πόσο είναι αναγκαία η επιβολή ειδικών υποχρεώσεων στη σχετική δημόσια επιχείρηση προκειμένου το Κράτος να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους του στον τομέα όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση ή προκειμένου να εξυπηρετηθεί το γενικό συμφέρον.

● Η διαμόρφωση πλαισίου ειδικών υποχρεώσεων, που περιλαμβάνει μηχανισμούς για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών και λειτουργικών στόχων και των δεικτών απόδοσης της σχετικής δημόσιας επιχείρησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη των σχετικών στρατηγικών στόχων ή να διασφαλιστεί η επαρκής εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.

Πηγή: topontiki.gr

Η ιστορία της δημιουργίας του τρένου της Αλμωπίας.

$
0
0

Τα δίκτυα επικοινωνιών ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να επιλύσουν οι δυνάμεις της Αντάντ (Entente Cordiale – Εγκάρδια Συνεννόηση) στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1915-1918.

Η περιοχή είχε μόλις ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 με υποδομές που χαρακτηρίζονταν από αιώνες εγκατάλειψης. Δρόμοι για αυτοκίνητα ήταν πρακτικά ανύπαρκτοι απλά γιατί δεν υπήρχαν αυτοκίνητα πριν από τον Α’ Παγκοσμιο Πόλεμο. Οι δρόμοι τις περισσότερες φορές ήταν μονοπάτια και καρόδρομοι. Τα κύρια μεταφορικά μέσα ήταν άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, αραμπάδες και βοϊδάμαξες. Ο μόνος γνωστός δρόμος, η Εγνατία οδός, που χτίστηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα από τους Ρωμαίους παρέμενε ο βασικός οδικός άξονας που συνέδεε την Θεσσαλονίκη με την δυτική Μακεδονία. Η ξαφνική άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, χιλιάδων αυτοκινήτων και φορτηγών, μικρών και μεγάλων πυροβόλων δημιούργησε το αδιαχώρητο. Οι πατημένοι για χρόνια από πόδια ανθρώπων και ζώων χωμάτινοι δρόμοι δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος των οχημάτων. Τα ελαστικά τους έμπαιναν βαθειά στο χώμα ή κολλούσαν στο λασπώδες έδαφος. Το γαλλικό κυρίως μηχανικό δούλεψε σκληρά για την κατασκευή 900 χιλιομέτρων νέων δρόμων και τη βελτίωση 300 χιλιομέτρων σε όλη τη Μακεδονία. Ενας από τους δρόμους που βελτιώθηκαν ριζικά τότε ήταν και το τμήμα Σκύδρας – Έδεσσας – Άρνισσας.
Υπήρχαν βέβαια και οι σιδηροδρομικές γραμμές. Οι τρεις όμως μονές σιδηροδρομικές γραμμές που συνέδεαν τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι προς βορρά, με το Μοναστήρι προς δυσμάς και με την Κωνσταντινούπολη προς ανατολάς είχαν μια πολύ χαμηλή μεταφορική ικανότητα για τις ανάγκες του στρατού. Ο Gordon Smith, ανταποκριτής της New York Tribune στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει την εμπειρία του από ένα σύντομο ταξίδι με τρένο τον φθινόπωρο του 1916. “Έφευγα από το σταθμό Θεσσαλονίκης με προορισμό το Vertekop (Σκύδρα), ένα σταθμό περίπου 40 μίλια από τη Θεσσαλονίκη σε ευθεία γραμμή, αλλά περίπου 70 μίλια με τον σιδηρόδρομο, λόγω της ιδιαίτερης χάραξης της γραμμής, η οποία πηγαίνει στην αρχή νοτιοδυτικά στη Βέροια και μετά παίρνει βόρεια κατεύθυνση προς τα Βοδενά (Έδεσσα). Η πρώτη δυσκολία ήταν να βρω το τρένο στο σταθμό Θεσσαλονίκης. Ξεκινούσε τα μεσάνυχτα και έπρεπε να το βρω στο σκοτάδι της νύχτας. Υπήρχαν αρκετοί συρμοί στις γραμμές, ο ένας δίπλα στον άλλο, όλοι φορτωμένοι απ άκρη σ άκρη και για να τους περάσω έπρεπε να σκαρφαλώνω πάνω από τις συνδέσεις των βαγονιών, πιτσιλώντας σε λακούβες με νερά. Για προστασία από αεροπορικές επιδρομές όλος ο σταθμός ήταν στο μαύρο σκοτάδι και όπως οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους μιλούσαν μόνο ελληνικά δεν ήταν προφανής η αναζήτηση του τρένου. Οταν τελικά το βρήκα, αποτελούνταν από μια ατελείωτη σειρά από φορτωμένα ανοιχτά βαγόνια, κλειστά βαγόνια, βαγόνια με βοοειδή ενώ το τελευταίο ήταν φορτωμένο με άλογα και μουλάρια. Κοντά στην ατμομηχανή ήταν η επιβατική άμαξα που σίγουρα είχε δει καλύτερες μέρες. Τα γυάλινα παράθυρα έλαμπαν διά της απουσίας τους και μία από τις πόρτες ήταν δεμένη με σπάγγο για να μένει κλειστή. Όπως σε κάθε διαμέρισμα είχε έξι επιβάτες η δυνατότητα του ύπνου μειώθηκε στο ελάχιστο. Αν και όλοι οι επιβάτες είχαν έρθει στην ώρα τους ήταν σχεδόν τέσσερις το πρωΐ όταν ξεκινήσαμε. Η μέση ταχύτητα ήταν περίπου επτά ή οκτώ μίλια την ώρα και οι στάσεις ήταν συχνές και ατελείωτες. Δεδομένου ότι η γραμμή ήταν μονή έπρεπε να μπαίνουμε σε διπλανή γραμμή σχεδόν σε κάθε σταθμό για να αφήσουμε να περάσουν τα άδεια τρένα που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μας πήρε πάνω από δέκα ώρες για να καλύψουμε τα εξήντα μίλια που μας χώριζαν από το Βέρτεκοπ “.
Εγκαταλείποντας την πεδιάδα και αρχίζοντας την αναρρίχηση στο βουνό προς Έδεσσα και Άρνισσα τα πράγματα γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα. Διαβάζουμε σε έκθεση της 2ας Σεπτεμβρίου 1916 «Rapport de renseignement No20, 178/2 du 2 Septembre 1916″ προς το Γενικό αρχηγείο στο Παρίσι ότι «η γραμμή, με πολλές στροφές και πολλές σήραγγες, ανεβαίνει κατά 508 μέτρα μεταξύ Βέρτεκοπ (30 m) και Όστροβο (538 m) σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων. Το τμήμα Βέρτεκοπ – Βλάδοβο (419 m) 20 χιλιομέτρων με κλίση 2,5% είναι ιδιαίτερα δύσκολο και με πολύ αργή ταχύτητα. Για 20 έως 25 βαγόνια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τρεις ατμομηχανές, δύο μπροστά και μία πίσω ».
Τα βόρεια ελληνικά σύνορα στις αρχές του 1916 από γαλλικό χάρτη. Με μπλε γραμμή τα ορια του περιχαρακωμένου στρατοπέδου που κατασκεύασε ο στρατηγός Σαράϊγ για την προστασία της Θεσσαλονίκης από βουλγαρική επίθεση
1synora-1915-16-resized
Τέτοια ήταν η κατάσταση την Άνοιξη του ’16 όταν ο στρατηγός Σαράιγ, επικεφαλής των δυνάμεων της Αντάντ, αποφάσισε να βγάλει τον στρατό από το περιχαρακωμένο στρατόπεδο γύρω από την Θεσσαλονίκη και να τον αναδιατάξει κατά μήκος των βόρειων ελληνικών συνόρων. Είχε ήδη συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές, που κρατούσαν τότε ουδέτερη στάση στην ευρωπαϊκή διένεξη, την αντικατάσταση των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων στα βόρεια σύνορα με αγγλο-γαλλο-σερβικά στρατεύματα. Τα βρετανικά στρατεύματα θα παρατάσσονταν κατά μήκος της κοιλάδας του Στρυμόνα και της Δοϊράνης, τα γαλλικά θα αναπτύσσονταν στην κοιλάδα του Αξιού μέχρι το Σκρα και την Κούπα και τα σερβικά θα τοποθετούνταν κατά μήκος της οροσειράς του Βόρα μέχρι την Φλώρινα και τις Πρέσπες. Ο σερβικός στρατός μόλις είχε καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη. Μετά την Μεγάλη Υποχώρηση του φθινοπώρου 1915 δια μέσου Μαυροβουνίου και Αλβανίας, και μετά από μια σύντομη παραμονή στην Κέρκυρα, μεταφέρθηκε στη Μίκρα όπου είχε εκ νέου οπλισθεί και εκπαιδευτεί από γάλλους αξιωματικούς. Μετρούσε περίπου 150.000 άνδρες μαζί με τους Γιουγκοσλάβους εθελοντές που είχαν έρθει να βοηθήσουν από Σλοβενία, Κροατία, Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Το δυτικό τμήμα του μετώπου, ο σερβικός τομέας, ήταν ακριβώς πλάϊ στην πατρίδα τους όπως συνήθιζαν να λένε, πίσω από την οροσειρά του Βόρα. Αυτός ο τεράστιος ορεινός όγκος, τείχος απροσπέλαστο, χώριζε την Ελλάδα από την τότε Σερβία στα βόρεια της κοιλάδας της Αλμωπίας και αποτελούσε την γραμμή του μετώπου μεταξύ της Αντάντ και των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας και Αυστρο-Ουγγαρίας στις οποίες προστέθηκαν αργότερα η Τουρκία και η Βουλγαρία). Η οροσειρά εκτείνεται σε μήκος 70 περίπου χιλιόμετρων από τη Βεύη στη δυτική Μακεδονία μέχρι τα χωριά Περίκλεια και Χούμα στα ανατολικά με μερικές πολύ ψηλές κορυφές, όπως το Καϊμακτσαλάν στα 2524 μέτρα, ο Κουτσούμπεης στα 2440 μέτρα, ο Άσπρος Σβώλος (Φλόκας) στα 2370 και η Τζένα στα 2182. Οι σερβικές δυνάμεις οργανώθηκαν το 1916 σε τρεις στρατιές δύο μεραρχιών η κάθε μια, συν ένα σύνταγμα ιππικού. Στη 1η Στρατιά (μεραρχίες Μοράβα και Βαρδάρη) με διοικητή τον στρατηγό Μίσιτς, ανατέθηκε ο ανατολικός τομέας, από Κούπα (κοντά στο Σκρα) μέχρι Φούστανη. Στα δεξιά τους και μέχρι τον Αξιό ποταμό είχε απλωθεί η 122η γαλλική μεραρχία πεζικού. Η 2η Στρατιά (μεραρχίες Τιμόκ και Σουμαδιά) με διοικητή τον στρατηγό Στεπάνοβιτς και έδρα την Άψαλο, είχε τον κεντρικό τομέα από Φούστανη μέχρι Άνω Κορυφή κοντά στην Όρμα. Η 3η Στρατιά (μεραρχίες Δρίνα και Δούναβη) με διοικητή τον στρατηγό Βάσιτς και έδρα την Άρνισσα, είχε στην ευθύνη της τον εκτεταμένο δυτικό τομέα, από Άνω Κορυφή μέχρι Φλώρινα και Πρέσπες περνώντας από Ζέρβη, Κέλλη και Βεύη. Η 1η και 2η στρατιά είχαν λοιπόν καταλάβει όλη την Αλμωπία.
Η οροσειρά του Βόρα εκτείνεται από Βεύη στη Δύση μέχρι Περίκλεια/Χούμα στην Ανατολή. Με μωβ χρώμα δίδεται κατά προσέγγιση το μέτωπο στα μέσα Αυγούστου 1916 που συνέπιπτε με τα σύνορα Ελλάδας – Σερβίας. Με κόκκινη γραμμή η θέση των τριών σερβικών στρατιών (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ). Με μπλε ο τομέας της 122ης γαλλικής μεραρχίας πεζικού. Η μαύρη γραμμή δείχνει τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου (Μπίτολα) και με καφέ χρώμα η γραμμή ντεκωβίλ από Σκύδρα σε Άψαλο (Α), Ξιφιανή (Ξ) και Αριδαία
2front-1916-resized
Η κατασκευή της βασικής γραμμής το 1916
Η Αλμωπία ήταν απομονωμένη από τα τότε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα της περιοχής. Η ανάπτυξη τεσσάρων μεραρχιών, της 1ης και 2ης στρατιάς, και η ανάγκη για συνεχή ανεφοδιασμό τους σε τρόφιμα και πυρομαχικά επέβαλε την κατασκευή ενός δικτύου που να την συνδέει με την Σκύδρα από την οποία περνούσε τόσο ο σιδηρόδρομος όσο και ο αυτοκινητόδρομος προς Έδεσσα και Μοναστήρι. Οι Γάλλοι είχαν προνοήσει ήδη από τον μήνα Μάιο να διανείξουν το μονοπάτι που περνούσε από το Ζενίς Ντερέ μεταξύ Προφήτη Ηλία (Μετσεκλί) και Αψάλου και να τον μετατρέψουν σε κανονικό αυτοκινητόδρομο. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου μάλιστα είχαν φτιάξει αυτοκινητόδρομο ως την Αριδαία. Για την δουλειά αυτή είχε χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του 2ου bis γαλλικού συντάγματος των Ζουάβων, δηλαδή στρατιωτών από τις γαλλικές τότε αποικίες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας όπως μας πληροφορούν οι εκθέσεις (Comptes rendus des opérations) της 16ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου 1916 προς το γενικό αρχηγείο στο Παρίσι.

Η κατασκευή του δρόμου Αψάλου – Αριδαίας τον Ιούνιο του 1916 από τους Ζουάβους
3road-to-subotsko
Έλειπε όμως η απαραίτητη σιδηροδρομική σύνδεση. Με εντολή του στρατηγού Σαράιγ αποφασίστηκε η κατασκευή ενός στενού σιδηροδρόμου 60 εκατοστών, γνωστού ως ντεκωβίλ (decauville) από το όνομα του Γάλλου εφευρέτη της, συνδέοντας τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σκύδρας με την Άψαλο και την Ξιφιανή. Στην Άψαλο θα εγκαθίσταντο το αρχηγείο της 2ης σερβικής στρατιάς καθώς επίσης και το μεγάλο σερβικό νοσοκομείο 1.500 κλινών. Η κατασκευή ανατέθηκε στον αντισυνταγματάρχη Πρέμοβιτς, διοικητή των σκαπανέων του σερβικού στρατού, με σχέδια και επίβλεψη από Γάλλους μηχανικούς (les sapeurs des chemins de fer). Οι εργασίες ξεκίνησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου (Compte rendu της 18/7/1916) και ήδη στις 12 Αυγούστου η γραμμή Σκύδρας – Νέας Ζωής ήταν έτοιμη (Rapport de renseignements no20 178-2 της 2/9/1916). Με την κατασκευή του τμήματος Αψάλου – Ξιφιανής στις 10 Σεπτεμβρίου το σύνολο της γραμμής Σκύδρας – Ξιφιανής ήταν έτοιμο (Compte-rendu 18/9/1916: achèvement de la voie de 0m60 de Kosturian à Dragomanci, ouverte à l’exploitation le 10 Septembre). Δυό μέρες νωρίτερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η επέκταση της γραμμής προς Αριδαία, έδρα της μεραρχίας Σουμαδιά. Στη δεκαπενθήμερη έκθεση της 16ης Οκτωβρίου, ο Σαράιγ ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών της επέκτασης αυτής (on commence également le prolongement de la voie de 0m60 vers Subotsko), επέκταση που ολοκληρώθηκε κατά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου (“Rapport de Novembre 1367/4 du 3 décembre 1916”). Ετσι σε πέντε μήνες το ντεκωβίλ Σκύδρας – Αριδαίας ήταν σε πλήρη λειτουργία!
Η γραμμή περνούσε πλάϊ από το γαλλικό αεροδρόμιο στο Μαυροβούνι. Στο βάθος φαίνεται αμυδρά η Σκύδρα και δεξιά η κατεύθυνση της γραμμής προς Νέα Ζωή και Άψαλο
4decauville-airfield-mavrovouni
Στο 6ο χιλιόμετρο Σκύδρας – Αψάλου κατασκευάστηκε η πρώτη μεγάλη γέφυρα….
5vertekop-xifonia-6km
Στο ίδιο σημείο σήμερα βρίσκεται η γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου Σκύδρας – Αριδαίας
6-%cf%83%ce%ba%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-6%cf%87%ce%bb%ce%bc
Η γραμμή ακολουθούσε τον αυτοκινητόδρομο που είχαν φτιάξει οι Ζουάβοι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Μάιο του 1916. Εδώ η στροφή πριν από τον ‘Τρύπιο Βράχο’ πηγαίνοντας προς Νέα Ζωή
7vertekop-xifonia-9km
Βγαίνοντας από τη Νέα Ζωή κατασκευάστηκε μια μικρότερη γέφυρα. Ο Γάλλος αξιωματικός αριστερά επιβλέπει τις εργασίες κατασκευής
8vertekop-xifonia-12km
Στο ίδιο σημείο ένα χρόνο αργότερα Σενεγαλέζοι στρατιώτες της 17ης αποικιακής μεραρχίας πεζικού ψαρεύουν στο ποτάμι
9%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%87%ce%b9%ce%bb-12-%cf%83%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%b6%ce%bf%ce%b9-%cf%88%ce%b1%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-13-06-17
Η γέφυρα στη Νέα Ζωή αποτελεί σήμερα μέρος αγροτικού δρόμου
10resized
Η μεταλλική βάση παραμένει η ίδια από το 1916. Απλά από πάνω έριξαν αργότερα μπετόν για να περνούν αγροτικά οχήματα
11-resized
Το κτίριο του σταθμού της Αψάλου διατηρείται ακόμη και σήμερα όπως και μερικά άλλα στη περιοχή. Εδώ διατηρείται μάλιστα και ένα κομμάτι της γραμμής με μερικά βαγονέτα. Στο βάθος ο Βόρας
12-resized
Λίγο πιο πίσω από τον σταθμό είχε εγκατασταθεί και το μεγάλο χειρουργικό νοσοκομείο της 2ης σερβικής στρατιάς 1.500 κλινών. Στην Άψαλο βρισκόταν επίσης το αρχηγείο της 2ης σερβικής στρατιάς. Στη φωτογραφία η περιοχή του νοσοκομείου όπως ήταν τότε και όπως είναι σήμερα
13tote-k-twra
Ο ανταποκριτής της New York Tribune που πέρασε από την Άψαλο το 1916 γράφει: κανείς φτάνοντας στο Δραγομάνσι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι το μικρό ειρηνικό χωριό ήταν κέντρο πολεμικών δραστηριοτήτων. Οι περίπου εξακόσια κάτοικοί του ήταν κυρίως Τούρκοι. Όλη την ημέρα από το σχολείο του χωριού ακουγόταν ένα γλυκό βούϊσμα από τις φωνές των παιδιών, που καθισμένα σταυροπόδι γύρω από τον δάσκαλο τους, επαναλάμβαναν όλα μαζί το μάθημα. Το μόνο σημάδι στρατιωτικής δραστηριότητας ήταν όταν κάποιο αυτοκίνητο περνούσε με θόρυβο στο δρόμο κουβαλώντας αξιωματικούς από ή προς το μέτωπο. Η μόνη άλλη ένδειξη ήταν η συνεχής βοή των βαρέων κανονιών που αντηχούσαν από τα μακρινά βουνά. Σε ένα λιβάδι κοντά στην έξοδο του χωριού υπήρχαν αρκετές σκηνές. Ένα στενό ρέμα περνούσε παρα δίπλα με μια σανιδένια γέφυρα. Από την άλλη πλευρά ήταν στημένη μια μοναχική σκηνή. Ήταν το σπίτι του ατρατηγού Στεπάνοβιτς, διοικητή της 2ης σερβικής στρατιάς, του πιο ολιγόλογου στρατιώτη στην υπηρεσία του βασιλιά Πέτρου. Όταν δεν ήταν στη σκηνή του, βυθισμένος σε χάρτες και σχέδια, περιπλανιόταν μόνος του. Τα μόνα πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε ήταν τα μικρά παιδιά του χωριού.
Το τουρκικό σχολείο της Αψάλου το 1916: “όλη την ημέρα από το σχολείο του χωριού ακουγόταν ένα γλυκό βούϊσμα από τις φωνές των παιδιών”
14sxoleio-dragomanci
Η σανιδένια γέφυρα στο ρέμα που περνούσε από την Άψαλο
15%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%ad%cf%86%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82
Μετά την Άψαλο το τρενάκι πήγαινε στη Ξιφιανή όπου διάβαινε άλλη μεγάλη γέφυρα
16pont-xifiani
Στη Αριδαία τέλειωνε η γραμμή του 1916. Εδώ ήταν το αρχηγείο της μεραρχίας Σουμαδιά. Στη φωτογραφία γίνεται η φόρτωση στον σταθμό της Αριδαίας ενός χαλασμένου πυροβόλου 155 χιλ. μετά από αεροπορικό χτύπημα
17decauville-sobutsko-canon-155
Ο ίδιος ξένος ανταποκριτής φτάνοντας στην Αριδαία παρατηρεί: “το χωριό παρουσίαζε μιαν ειρηνική εικόνα που θα χαροποιούσε την καρδιά κάθε ειρηνιστή. Οι δύο δρόμοι του χωριού, ο ένας κάθετος στον άλλο, είχαν κατά μήκος μερικά φτωχικά καταστήματα που πωλούσαν σαπούνι, πετρέλαιο, ζάχαρη και μερικά άλλα απολύτως απαραίτητα είδη. Δεν υπήρχαν πολυτελή είδη, εκτός αν κάποιος λογάριαζε σαν τέτοια τα κουτιά συμπυκνωμένου γάλακτος και μερικές πλατιές κονσέρβες σαρδέλας. Στη γωνία, όπου οι δρόμοι συναντιόντουσαν, βρισκόταν το μοναχικό τζαμί του χωριού, καθώς και ένα μαρμάρινο συντριβάνι με μια τουρκική επιγραφή, τελευταία αναμνηστικά του καθεστώτος του Σουλτάνου. Εδώ, μία φορά την εβδομάδα, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έρχονταν με τα πόδια και με γαϊδουράκια για το παζάρι. Τα προϊόντα που πωλούνταν δεν είχαν, ωστόσο, συνολική αξία πάνω από μερικές εκατοντάδες φράγκα και αποτελούνταν κυρίως από κρεμμύδια, κάστανα, κόκκινες πιπεριές και μερικές καρφίτσες, βελόνες και νήματα. Είδα έναν έμπορα με κόκκινο τουρμπάνι να περνά όλη τη μέρα σταυροπόδι μπροστά από δυο δεκάδες κουτιά σπίρτων. Όπως η τιμή ήταν ένα λεπτό το κουτί ακόμα και αν πουλούσε το σύνολο της πραμάτειας του (που σίγουρα όχι), οι ακαθάριστες εισπράξεις του δεν θα ήταν παρά εικοσιπέντε λεπτά. Από καιρό σε καιρό ένας άνδρας με γκρίζα γενειάδα και κόκκινο φέσι ανέβαινε πάνω στο μαρμάρινο σιντριβάνι και έλεγε κάτι. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πολιτικός γιατί μιλούσε με εμφανή ευγλωττία και αυτοπεποίθηση, αλλά ανακάλυψα ότι ήταν μόνο ο τελάλης που ανήγγειλε τις τελευταίες δημοτικές ανακοινώσεις. Από την ψυχρή υποδοχή των ανακοινώσεων, φαντάζομαι ότι επρόκειτο για νέους φόρους ή κάτι τέτοιο. 

Κάθε πρωί κατά τις 9 η ώρα, εκατοντάδες αγρότες ντυμένοι τούρκικα έρχονταν στο χωριό, οι άνδρες πάνω σε γαϊδούρια και οι γυναίκες με τα πόδια. Ακόμη και μικρά αγόρια ήταν πάνω σε γαϊδούρια ενώ οι μητέρες τους περπατούσαν από πίσω, σύμβολο της αρσενικής κυριαρχίας. Το φεμινιστικό κίνημα έχει πολύ δρόμο να κάνει στη Μακεδονία. Η κύρια δουλειά του άνδρα φαίνεται ότι ήταν να κάθεται σταυροπόδι στο έδαφος σε διάφορα καφενεία (ξύλινα υπόστεγα με πατημένα γήϊνα δάπεδα ανοιχτά στους δρόμους) και να καταναλώνει ατελείωτα μικροσκοπικά φλιτζάνια καφέ. Δεδομένου ότι η τεράστια πλειοψηφία του λαού είναι Μωαμεθανοί, το 90 τοις εκατό από αυτούς φορούσαν είτε φέσια είτε τουρμπάνια”.

Η επίσκεψη του βασιλιά Αλέξανδρου
Στις 7 Φεβρουαρίου 1918 ο νέος βασιλιάς Αλέξανδρος, που ανέβηκε στο θρόνο μετά την αποπομπή του πατέρα του Κωνσταντίνου τον Ιούνιο του ‘17, έφτασε στη Θεσσαλονίκη για μεγάλη επιθεώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων. Τον συνόδευε στην επιθεώρηση ο αρχηγός του στρατού της Αντάντ, στρατηγός Γκιγιωμά, που είχε αναλάβει καθήκοντα στις 22 του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποίησαν το τρένο και το ντεκωβίλ. Ο νεαρός βασιλιάς επισκέφτηκε την Άψαλο στις 12 Φεβρουαρίου όπου στο αρχηγείο της 2ης σερβικής στρατιάς τον υποδέχτηκε ο πρίγκηπας και διάδοχος του σερβικού θρόνου – και συνονόματος του – Αλέξανδρος που τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη μεθοριακή γραμμή του Βόρα.

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος και αριστερά του ο στρατηγός Γκιγιωμά σε βαγόνι ντεκωβίλ
18le-general-gerome-le-roi-de-grece-et-le-general-guillaumat-resized
Ο βασιλιάς της Ελλάδας Αλέξανδρος εξέρχεται από το σερβικό στρατηγείο στην Άψαλο συνοδευόμενος από τον διάδοχο και αντιβασιλέα της Σερβίας συνονόματο του Αλέξανδρο
dragomanci2
Μετά ο βασιλιάς κατευθύνθηκε στην Έδεσσα όπου ενδιαφέρθηκε για τα έργα που γίνονταν από τους Γάλλους στρατιώτες στη πόλη. Χαρακτηριστικό είναι ένα στιγμιότυπο κατά την επίσκεψη αυτή που αναμεταδόθηκε από τον γαλλικό τύπο. Στην Έδεσσα ήταν η έδρα των εφεδρικών στρατευμάτων με διοικητή τον Γάλλο αντισυνταγματάρχη Βικ (Vicq). Ο Γάλλος διοικητής χρησιμοποιούσε τον στρατό για λιθόστρωση παλιών και χάραξη νέων δρόμων στην πόλη. Τότε χτίστηκε και το γαλλικό διοικητήριο που βρίσκεται ακόμη στον προαύλειο χώρο του εργοστασίου Σεφερτζή. Ο βασιλιάς ήταν απορροφημένος από τις εργασίες των στρατιωτών και ο αντισυνταγματάρχης τον ρώτησε ευγενικά γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την δραστηριότητα των ανδρών του. Ο νεαρός βασιλιάς του έδωσε μια σιβυλλική απάντηση: μαθαίνω την δουλειά του βασιλιά! Μετά την Έδεσσα ο Αλέξανδρος κατευθύνθηκε στη Φλώρινα και το Μοναστήρι όπου επιθεώρησε γαλλικές και ιταλικές μονάδες. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου.
Οι επεκτάσεις του 1918
Στο τέλος της άνοιξης του 1918 η στρατιωτική κατάσταση στο Μακεδονικό Μέτωπο είχε διαφοροποιηθεί ριζικά. Η πρώτη διαφοροποίηση αφορούσε την γραμμή του μετώπου. Μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Αντάντ τα προηγούμενα δυο χρόνια, η δυτική πλευρά του μετώπου είχε μετακινηθεί προς βορρά. Περνούσε βορείως των Πρεσπών και του Μοναστηρίου, έφτανε στο Μάκοβο (ΠΓΔΜ) και στη συνέχεια περνούσε νοτίως της Γκραντέσνιτσα (ΠΓΔΜ) και συνέχιζε νότια κάτω από την κορυφή Σοκόλ (Γεράκι) και το πλάτωμα Ντομπροπόλιε (Καλό Λιβάδι) στα ελληνοσερβικά σύνορα. Η δεύτερη και σημαντικότερη διαφοροποίηση αφορούσε την είσοδο της Ελλάδας στο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Εννέα ελληνικές μεραρχίες είχαν προστεθεί στις δυνάμεις της Αντάντ δημιουργώντας ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο. Ο στρατηγός Λουί Φρανσέ ντ’Εσπεραί (Louis Franchet d’Espèrey), ο οποίος αντικατέστησε στις 18 Ιουνίου 1918 τον στρατηγό Γκιγιωμά (Guillaumat) ως διοικητή των δυνάμεων της Αντάντ, είπε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την δεκαετία του 30:

“Μετά την άφιξή μου (στη Θεσσαλονίκη), πήγα να δω τον πρίγκιπα Αλέξανδρο ο οποίος ήταν ο αρχηγός του σερβικού στρατού (ήταν 28 Ιουνίου, επέτειο της δολοφονίας του Φερδινάνδου στο Σεράγεβο). Πήγα στην έδρα του στο Γιέλακα (Yelac – ΠΓΔΜ) σε μια ξύλινη καλύβα. Δεν του άρεσαν οι διασκεδάσεις της πόλης και προτιμούσε να ζει σε μια καλύβα χτισμένη σε σερβικό έδαφος που κατακτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Την επόμενη μέρα (29 Ιουνίου) ανεβήκαμε με άλογα στην κορυφή Φλόκα (Άσπρος Σβώλος). Είχα τη χαρά να συναντήσω εκεί έναν παλιό φίλο, τον ταγματάρχη Κλεμάν (Claemens), διοικητή των δύο πυροβολαρχιών υποστήριξης των Σέρβων. Ήταν αυτός που μου εξήγησε με πολύ σαφή τρόπο την τακτική κατάσταση. Ήταν έξι το απόγευμα. Παρά το γεγονός ότι ήταν Ιούνιος ο ήλιος είχε αρχίσει να δύει και οι λοξές ακτίνες του φώτιζαν τις βουλγαρικές θέσεις: με νότιο προσανατολισμό ήταν δυνατό να δούμε όχι μόνο τις πρώτες βουλγαρικές γραμμές – ήμασταν στα 2400 μέτρα και αυτοί στα 1800 – αλλά και τις άλλες γραμμές μέχρι την τελευταία στο Κόζιακα. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Οι Σέρβοι ήταν ενθουσιώδεις και έτοιμοι να βαδίσουν, ήταν ορεσίβιοι, αλλά τους έλειπαν οι μέθοδοι του σύγχρονου πολέμου. Αποφάσισα να τους δώσω δύο μεραρχίες: η πρώτη που την ήξερα καλά, γιατί την είχα σχηματίσει και εκπαιδεύσει εγώ το 1915, ήταν η 122η μεραρχία πεζικού και η άλλη είχε ως διοικητή έναν παλιό φίλο τον οποίο είχα γνωρίσει και εκτιμήσει στην Κίνα κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόξερ, τον στρατηγό Πρινώ (Pruneau) της 17ης αποικιακής μεραρχίας πεζικού. Αποφάσισα ότι αυτές οι δύο μεραρχίες θα έσπαγαν την «κρούστα» των πρώτων βουλγαρικών γραμμών και πίσω τους οι Σέρβοι θα εφορμούσαν …. Ο συμμαχικός στρατός αποτελούνταν από ανθρώπους όλων των φυλών και θρησκειών πράγμα που ήταν ιστορικά πρωτοφανές. Είχα τον βρετανικό στρατό που αποτελείτο από Άγγλους, Σκωτσέζους, Ιρλανδούς, Κύπριους και Ινδούς. Είχα τον γαλλικό στρατό που αποτελείτο από Γάλλους, Αλγερινούς, Τυνήσιους, Μαροκινούς, Ανναμίτες (Βιετναμέζους), Καμποτζιανούς, Σενεγαλέζους, Μαλγάσιους. Είχα Αλβανούς, Ρώσους, Ιταλούς και φυσικά Έλληνες που μου πρόσφεραν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία γιατί χάρις στους Έλληνες ήμουν σε θέση να σχηματίσω την απαραίτητη κριτική μάζα για τους ελιγμούς. Χάρις στον Βενιζέλο ήμουν σε θέση να δώσω δύο μεραρχίες στους Σέρβους, καθώς και πολλά βαρέα πυροβόλα “.
Αριστερά: o πρίγκιπας Αλέξανδρος με τον Φρανσέ ντ’ Εσπεραί στο Γιέλακα, δίπλα στην ξύλινη καλύβα στις 28 Ιουνίου 1918. Δεξιά: ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, ο Φρανσέ ντ’ Εσπεραί και ο στρατάρχης Μίσιτς στη κορυφή του Φλόκα (Άσπρος Σβώλος) στα 2.370 μέτρα στις 29 Ιουνίου 1918
19yelac-and-floka
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ήδη από το τέλος του 1916, ο διοικητής της μεραρχίας Σουμαδιά Πάβλοβιτς και ο στρατηγός της 2ης στρατιάς Στεπάνοβιτς πίστευαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας επίθεσης από το Ντομπροπόλιε ήταν μεγάλες. Έμενε όμως να πεισθούν για αυτό και οι Γάλλοι. Ο Σαράιγ και ο διάδοχος του Γκιγιωμά δεν είχαν δώσει μεγάλη σημασία σ’αυτές τις σκέψεις. Ο Φρανσέ ντ’Εσπεραί όμως όχι μόνο πίστεψε αλλά μετά το διήμερο ταξίδι στο Γιέλακα άλλαξε ριζικά τα σχέδια της επίθεσης. Σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο του στρατηγού Γκιγιωμά, η οροσειρά του Βόρα και γενικότερα η Αλμωπία θα έπαιζαν μόνο ένα δευτερεύοντα, έναν αμυντικό ρόλο. Αλλά με τα νέα σχέδια, η Αλμωπία γινόταν το κεντρικό θέατρο της μάχης με τις δύο γαλλικές μεραρχίες να είναι η αιχμή του δόρατος! Ποιός θα μπορούσε στα σοβαρά να πιστέψει ότι μια επίθεση σε ύψος 1.800 μέτρων ήταν δυνατή και είχε πιθανότητες επιτυχίας; Σίγουρα όχι ο Γερμανός γενικός διοικητής του γερμανο-βουλγαρικού στρατού, στρατηγός φον Σχόλτς (von Scholtz), που βρισκόταν αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα. Ήταν σίγουρος ότι η τοποθεσία τους ευνούσε τόσο πολύ που θα μπορούσαν εύκολα να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης έστω και αν οι αντίπαλοι είχαν μεγαλύτερες δυνάμεις. Την ίδια άποψη φαίνεται ότι συμμεριζόταν και ο διοικητής της 11ης γερμανικής στρατιάς, στρατηγός φον Στόϋμπεν (von Steuben) που φύλαγε τον τομέα βόρεια του Μοναστηρίου και περίμενε εκεί την κύρια επίθεση. Ο διοικητής της 2ης βουλγαρικής μεραρχίας, στρατηγός Ρούσεφ, που φρουρούσε τις κορυφές του Βόρα από την άλλη πλευρά περίμενε ότι ενδεχόμενη επίθεση εκεί θα ήταν απλά μια κίνηση αντιπερισπασμού, όχι η κύρια επίθεση της Αντάντ.
Η αλλαγή των σχεδίων σήμανε αλλαγή των προπαρασκευαστικών προτεραιοτήτων. Ήταν απαραίτητο τώρα να βελτιωθούν όλοι οι δρόμοι στη πεδιάδα της Αλμωπίας και να διευρυνθούν τα μονοπάτια στις πλαγιές του ορεινού όγκου. Και πιο σημαντικό, ήταν επείγουσα η επέκταση της στενής γραμμής ντεκωβίλ προς δύο κατευθύνσεις: από Αριδαία προς Σωσάνδρα και Προμάχους κοντά στους πρόποδες του βουνού και από Άψαλο προς Όρμα δίπλα στο Λουτράκι, στην αρχή της ανάβασης προς Σοκόλ και Ντομπροπόλιε. Η ικανότητα μεταφοράς του ελαφριού σιδηροδρόμου έπρεπε να αυξηθεί από 200 τόνους/μέρα σε περισσότερους από 600 τόνους/μέρα, αποκτώντας νέες μηχανές και πολλά περισσότερα βαγόνια για τον ανεφοδιασμό των 600 πυροβόλων, το ένα τρίτο του συνόλου των πυροβόλων του στρατού της Ανατολής, και των 85.000 στρατιωτών σε ένα μέτωπο μόλις 30 χιλιομέτρων! Στη κατασκευή των δρόμων και της σιδηροδρομικής γραμμής χρησιμοποιήθηκαν, εκτός των Γάλλων και Ιταλών σκαπανέων, Βούλγαροι αιχμάλωτοι, ως επί το πλείστον αυτόμολοι, και Ρώσσοι στρατιώτες υποστηρικτές των μπολσεβίκων που αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον πόλεμο μετά την απόσυρση της νέας ρωσικής κυβέρνησης από την παγκόσμια σύρραξη. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης επι πληρωμή και πολλοί ντόπιοι κάτοικοι από τα χωριά της Αλμωπίας.
Το μέτωπο τον Σεπτέμβριο του 1918. Η 122η γαλλική μεραρχία κάτω από την κορυφή Σοκόλ (S) και η 17η γαλλική αποικιακή μεραρχία κάτω από το Ντομπροπόλιε (D). Δεξιά της η σερβική μεραρχία Σουμαδιά (SH) με στόχο το Βέτερνικ (τον Βράχο του Αίματος όπως τον αποκαλούσαν οι Σέρβοι) και την κορυφή του Κόζιακα (ΚΟ). Πίσω από την 122η, η Γιουγκοσλαβική μεραρχία (YU), και πίσω από την 17η, η μεραρχία Τιμόκ (TI). Δεξιότερα η 1η ομάδα μεραρχιών υπό τον γάλλο στρατηγό ντ’Ανσέλμ (d’Anselme) στην οποία συμμετέχουν και δυο ελληνικές μεραρχίες (F+GR). Αριστερά από την 122η μεραρχία βρίσκονται οι σερβικές μεραρχίες της 1ης στρατιάς, Ντρίνα (DR), Δούναβη (DA) και Μοράβα (MO) ενώ αριστερότερα η 3η ομάδα μεραρχιών υπό τον Γάλλο στρατηγό Ανρύς (Henrys) όπου συμμετέχει κι εκεί μια ελληνική μεραρχία. Η κορυφή Φλόκα (F) είναι το βασικό παρατηρητήριο του σερβικού στρατού που δεσπόζει σε όλες τις υπό βουλγαρική κατοχή κορυφές ανατολικά. Στο Γιέλακα (Y) έχει την έδρα του το αρχηγείο του Σέρβου πρίγκηπα και αντιβασιλέα Αλεξάνδρου, στα 1.600 μέτρα. Ο Φρανσέ ντ’Εσπεραί αποφάσισε να μεταφέρει βαρύ γαλλικό πυροβολικό στη κορυφή Φλόκα, στα 2.300 μέτρα!! Η μεταφορά έγινε με το τρένο ντεκωβίλ από το χωριό Μαρίνα της Φλώρινας και πλάϊ απο τον ποταμό Εριγώνα (Τσέρνα) μέχρι το Σκότσιβιρ (ΠΓΔΜ), από εκεί με φορτηγά μέχρι το Πετάλινο (ΠΓΔΜ), με μικρότερα αυτοκίνητα μέχρι το Γιέλακα (ΠΓΔΜ) και με ζώα μέχρι το Φλόκα. Ίσως είναι το υψηλότερο σημείο από όπου έχουν γίνει βολές πυροβολικού στη παγκόσμια ιστορία! Η μεταφορά των ελαφρύτερων φορτίων έγινε οδικώς από Άρνισσα, Πάτημα, Τουρκολίβαδο και Φλόκα. Ο εφοδιασμός των μεραρχιών 122, 17, Γιουγκοσλαβικής, Σουμαδιά και Τίμοκ έγινε με τις νέες γραμμές ντεκωβίλ Όρμας και Σωσάνδρας – Προμάχων. Με χρώμα καφέ είναι το ντεκωβίλ του 1916 και με μαύρο οι επεκτάσεις του 1918
20-1918-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf-resized
Φρανσέ ντ Εσπεραί προς στρατηγό Μίσιτς στις 13 Ιουλίου 1918: “…. σε απάντηση της επιστολή σας της 11ης Ιουλίου, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι συμφωνώ με τη δημιουργία μιας γραμμής 0,60 μέτρων από Δραγομάνσι προς Πόλιανη και Τρεσίνα όπως προτείνατε επειγόντως να φτιάξετε … οι παραγγελίες έχουν ήδη δοθεί για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών για 16 χλμ γραμμής 0,60 μέτρων στο σταθμό Βέρτεκοπ ….Σύμφωνα με την επιθυμία σας θέτω στη διάθεση σας τον 3ο λόχο των σκαπανέων των σιδηροδρόμων (sapeurs des chemins de fer)”
Decauville Dragomanci Tresina 13-7-1918
Οι εργασίες κατασκευής της γραμμής προς Όρμα άρχισαν στις 20 Ιουλίου (Compte rendu 5/8/1918). Στις 28 Αυγούστου είχε αποδοθεί το τμήμα Άψαλος – Μεγαπλάτανος (Compte rendu του μήνα Σεπτεμβρίου) και λίγες μέρες αργότερα το υπόλοιπο μικρό τμήμα μέχρι την Όρμα. Δεν βρήκαμε αναφορά σχετικά με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του τμήματος Αριδαίας – Σωσάνδρας – Προμάχων. Υπάρχει αίτημα του στρατηγού Μίσιτς για αύξηση της μεταφορικής ικανότητας προς Προμάχους στους 400 τόννους/μέρα στα μέσα Αυγούστου, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν η γραμμή να ήταν έτοιμη νωρίτερα. (le voïvode Michitch insistait-il pour obtenir de la ligne Vértékop – Dragomanci et de ses embranchements sur Bahovo et Trésina un rendement quotidien de 600 tonnes). Τα εφόδια έρχονταν με την κανονική γραμμή μέχρι την Σκύδρα και από εκεί με το ντεκωβίλ διανέμονταν στις αποθήκες που είχαν δημιουργηθεί στους σταθμούς της Αλμωπίας.
Η σύνδεση του ντεκωβίλ (δεξιά) με το κανονικό τρένο (αριστερά) στον σταθμό της Σκύδρας. Τα εφόδια έρχονταν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τον κανονικό σιδηρόδρομο και στη Σκύδρα γινόταν η μεταφόρτωση στα ντεκωβίλ.
22decauville-vertikop-gare-1916-resized
Πυρομαχικά της 2ης σερβικής στρατιάς στο σταθμό της Σκύδρας για μεταφόρτωση και διανομή στην Αλμωπία με το ντεκωβίλ
23Decauville Vertikop Réserve d'obus 30-9-1916.resized.png
Η Σκύδρα ήταν επίσης το κέντρο μετεπιβίβασης του προσωπικού από το κανονικό τρένο στο ντεκωβίλ
24decauville-a-droite-vertikop-30-9-1916-resized
Σαν συμπέρασμα, το σιδηροδρομικό δίκτυο στενού σιδηροδρόμου Αλμωπίας κατασκευάστηκε σε δύο περιόδους. Η πρώτη γραμμή Σκύδρας – Αριδαίας έγινε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 1916 για τον ανεφοδιασμό των σερβικών μεραρχιών που τοποθετήθηκαν στην Αλμωπία το καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν γαλλικά, ο σχεδιασμός γαλλικός και η εκτέλεση σερβική. Οι επεκτάσεις από Άψαλο προς Όρμα και από Αριδαία προς Σωσάνδρα και Προμάχους κατασκευάστηκαν το καλοκαίρι του 1918 ενόψει των σχεδίων του ντ’Εσπεραί για κύρια επίθεση από τις κορυφές του Βόρα. Οι επεκτάσεις χρησιμοποιήθηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού οι νέες γραμμές ήταν έτοιμες λίγες μόνο μέρες ή εβδομάδες πριν την γενική επίθεση. Ηταν όμως απαραίτητες για τον γρήγορο εφοδιασμό μιας μεγάλης μάζας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και εκατοντάδων κανονιών.
Το παράτολμο σχέδιο του ντ’Εσπεραί τελικά είχε επιτυχία. Αν και δεν είναι του παρόντος η παρουσίαση της μεγάλης μάχης στο Ντομπροπόλιε, της μεγαλύτερης μάχης στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ, ας αναφέρουμε ενδεικτικά τα κύρια σημεία.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1918 άρχισε ο συμμαχικός κανονιοβολισμός σε όλο το μήκος του μετώπου από Πρέσπα μέχρι τον Στρυμώνα. Στις κορυφές του Βόρα, που είχαν γίνει στόχος της μεγαλύτερης δύναμης πυρός της Αντάντ, η γη έτρεμε. Ενας Βούλγαρος θυμάται οτι “οι θέσεις μάχης είχαν καταστραφεί κάτω από τον έντονο κανονιοβολισμό. Το μεγαλύτερο μέρος των χαρακωμάτων εξαφανίστηκε και στη θέση τους δημιουργήθηκαν τεράστιες τρύπες που δυσκόλευαν κάθε κίνηση”. Στις 5:30 το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου άρχισε η επίθεση. Το κύριο βάρος το είχε η 122η γαλλική μεραρχία που επιχείρησε να διεμβολίσει τους Βούλγαρους στο πιο δύσκολο μέρος μεταξύ Σοκόλ και Ντομπροπόλιε κάτω από έντονο βουλγαρικό πυρ. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ακόμη και σκάλες για να σκαρφαλώσουν στις απόκρημνες πλαγιές του Σοκόλ. Οι απώλειες ήταν τεράστιες αλλά το πείσμα για τη νίκη μεγαλύτερο. Η 17η γαλλική μεραρχία με τους Σενεγαλέζους εφόρμησε στο Βέτερνικ από δυτικά και η σερβική Σουμαδιά από ανατολικά. Δίπλα στη σερβική μεραρχία μαχόταν το 35ο ελληνικό σύνταγμα της 4ης μεραρχίας με διοικητή τον συνταγματάρχη Παναγιώτη Γαργαλίδη. Στις 8 η ώρα η 122η κατόρθωσε να καταλάβει το ψηλό σημείο του Ντομπροπόλιε, την Πυραμίδα (1875 μ), ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μετά από μεγάλη αιματοχυσία καταλήφθηκαν και οι τρεις στόχοι της Αντάντ: το Σοκόλ (Γεράκι), το Ντομπροπόλιε (Καλό Λιβάδι) και το Βέτερνικ (Άννα). Το βουλγαρικό μέτωπο είχε σπάσει σε ένα μήκος 11 χιλιομέτρων. Την επόμενη μέρα έπεσε και ο Κόζιακας και η διαρραγή του μετώπου είχε φτάσει τα 25 χιλιόμετρα.
Οι κορυφές του Βόρα ανατολικά του Καϊμακτσαλάν: (1) Καϊμακτσαλάν (Προφ. Ηλίας) 2524μ , (2) Κουτσούμπεης 2440μ, (3) Φλόκα (Ασπρος Σβώλος) 2370μ , (4) Σοκόλ (Γεράκι) 1827μ , (5) Ντόμπρο Πόλιε (Καλό Λιβάδι) 1750μ , (6) Κράβιτσα (Αγελαδίτσα) 1772μ , (7) Βέτερνικ (Άννα) 1755μ , (8) Κόζιακας 1817μ, (9) Πίνοβο 2156μ, (10) Τζένα 2182μ
25%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b8%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%82-resized
Στις 17 Σεπτεμβρίου η βουλγαρική υποχώρηση έφτασε σε βάθος τα δέκα χιλιόμετρα και σε μήκος τα 30 χιλιομέτρα ενώ τις επόμενες μέρες έλαβε δραματικότερες διαστάσεις. Οι γερμανικές ενισχύσεις του στρατηγού φον Ρώϋτερ δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Στις 25 Σεπτεμβρίου η Βουλγαρία αποφασίζει να ζητήσει κατάπαυση πυρός. Στις 29 Σεπτεμβρίου υπογράφεται ανακωχή στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Βουλγαρίας και Αντάντ με τους όρους που θέτει ο ντ’Εσπεραί. Η είδηση πέφτει σαν βόμβα στο Δυτικό Μέτωπο. Ο ευρισκόμενος στο Παρίσι Τσώρτσιλ αναφέρει “καταλάβαμε αμέσως ότι το τέλος είχε έρθει”. Στις 3 Οκτωβρίου ο γερμανός αρχιστράτηγος Χίντεμπουργκ γράφει στον Κάϊζερ ότι “σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης του Μακεδονικού Μετώπου…δεν υπάρχει πλέον προοπτική επιβολής ειρήνης στον εχθρό”. Ο ντ’Εσπεραί, παρακούοντας τις οδηγίες του Κλεμανσώ, που είχε ζητήσει μόνο μια τοπική μάχη γιατί όπως έλεγε ο πόλεμος θα κερδιζόταν στη Δύση, έσπασε το πρώτο μεγάλο καμμάτι του βάθρου στο οποίο στέκονταν ο υπερόπτης και μιλιταριστής Κάϊζερ. Στη συνέχεια υπογράφει ανακωχή και η Τουρκία αφήνοντας Γερμανία και Αυστροουγγαρία να συνεχίσουν μόνες τον πόλεμο. Ο ντ’Εσπεραί φτάνοντας στις όχθες του Δούναβη στο Βελιγράδι ζητά την άδεια να εισέλθει θριαμβευτικά στη Βουδαπέστη και μετά στη Βιέννη αλλά ο Κλεμανσώ τον διατάζει να επιστρέψει αμέσως πίσω στη Θεσσαλονίκη. Το Βαλκανικό μέτωπο σύμφωνα με το αρχηγείο των Βερσαλλιών, σταματούσε στον Δούναβη, ούτε μέτρο πιο πέρα!
Το σπάσιμο των γερμανο-βουλγαρικών γραμμών στον Βόρα τον Σεπτεμβριο του 1918
26-1918-breakthrough-resized
Τι απέγινε όμως ο μικρός σιδηρόδρομος της Αλμωπίας μετά τον πόλεμο; Οι Γάλλοι τον προσέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση η οποία τον παρεχώρησε το 1923 σε έναν ιδιώτη, τον επιχειρηματία και τραπεζίτη Επαμεινώνδα Χαρίλαο, που σαν ιδιοκτήτης και οικοδομικής εταιρείας είχε κτίσει ολόκληρο συνοικισμό στη Θεσσαλονίκη, τον συνοικισμό Χαριλάου. Λειτούργησε με την επωνυμία “Τοπικοί Σιδηρόδρομοι Μακεδονίας” μέχρι το 1931 αλλά με την τότε κρίση αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία και οριστικά το 1936. Αμέσως μετά άρχισε η αποξίλωση των γραμμών και η διασπορά των ατμομηχανών και βαγονιών σε άλλα στενά δίκτυα. Η μόνη ατμομηχανή του δικτύου Αλμωπίας που έχει απομείνει φαίνεται ότι βρίσκεται σήμερα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών. Έτσι έκλεισε άδοξα μια ιστορική περίοδος για την περιοχή μέσα στη λήθη και την γενική αδιαφορία.
Πηγή: sivenas.wordpress.com

Μαζί με τον μηχανοδηγό !

$
0
0
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΟΓΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Πως μαθαίνεις τα προβλήματα; Μα φυσικά όταν βρεθείς εκεί που υπάρχουν και σου μιλήσουν οι άνθρωποι που τα ζουν. Αυτό έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Ο Απόστολος Κατσιφάρας ανέβηκε στο τρενάκι Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο και κάθισε μαζί με τον μηχανοδηγό, για να του εξηγήσει τα προβλήματα της γραμμής. Δεδομένου ότι θα προωθηθεί η αναβάθμιση της, καθώς όπως λέει ο κ. Κατσιφάρας η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή αποτελεί αναπτυξιακό πλεονέκτημα για την Ηλεία. 
Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο διακρίνονται ακόμη (από αριστερά) ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Πηγή: tempo24.news

Το Ναύπλιο θα ταξιδεύει μαζί με 6 εκατομμύρια Γάλλους.

$
0
0
Γραμμή τραμ στη Νότια Γαλλία πήρε το όνομα του Ναυπλίου.
Μία ξεχωριστή στιγμή έζησαν οι απεσταλμένοι του Δήμου Ναυπλιέων στην αδελφοποιημένη πόλη Martignas, όταν ο δήμαρχος και οι πολίτες της Γαλλικής πόλης αποφάσισαν να τιμήσουν το Ναύπλιο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. 
Ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Γιώργος Καχριμάνης και η υπεύθυνη για θέματα τουρισμού Πόπη Καλκούνου παρευρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων μίας νέας γραμμής του τραμ η οποία μάλιστα ονομάστηκε «Ναύπλιο».
Η προβολή για την πόλη του Ναυπλίου είναι σημαντική καθώς στη Νότια Γαλλία πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται με το Τραμ.






Πηγή: anagnostis.org

ΓΑΛΛΙΑ: Προβλήματα στις μετακινήσεις από την απεργία των Γαλλικών Σιδηροδρόμων.

$
0
0
Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις με τρένο, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Γαλλία, δημιουργήθηκαν από τη νέα απεργία στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση των γαλλικών σιδηροδρόμων.
Βασικά σημεία των προβλέψεων της κυβέρνησης Μακρόν είναι το άνοιγμα στον ανταγωνισμό, η αναδιοργάνωση της εταιρίας και ο τερματισμός ενός προνομιακού καθεστώτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Αρκετά δρομολόγια έχουν ακυρωθεί αφού οι συρμοί έχουν ακινητοποιηθεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ένας πολίτης, επειδή υπάρχει μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα και ήταν γνωστή η απεργία, όσοι ενδιαφέρονταν να ταξιδέψουν αναζήτησαν εναλλακτικές και δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από την απεργιακή κινητοποίηση.

Οι συνδιαλιστές δηλώνουν ωστόσο αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους. Την ίδια στιγμή όμως και η κυβέρνηση, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να εγκρίνουν έστω και με οριακή πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση, εμφανίζεται ανυποχώρητη.

Κυβερνητικό στέλεχος προσθέτει: «Πρέπει όλοι να συνειδοποιήσουν ότι σε μια εταιρία που χάνει χρήματα, το μέλλον των μισθωτών δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το συσσωρευμένο χρέος στους γαλλικούς σιδηρόδρομους αγγίζει τα 46 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Eastern Express: «Άρωμα» από το παρελθόν σε ένα μοναδικό ταξίδι με τρένο στην Τουρκία.

$
0
0

Το ταξίδι με τρένο από την Άγκυρα ως την πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, μπορεί να μην είναι γρήγορο, προσφέρει, όμως, μια μοναδική εμπειρία στους επιβάτες του. 
Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν με τα βαγόνια του Eastern Express, διασχίζουν μια απόσταση 1.365 χιλιομέτρων μέσα σε κάτι περισσότερο από μια ολόκληρη μέρα, απολαμβάνοντας ένα μοναδικό τοπίο με χωράφια, λόφους και δάση. Βλέπουν, επίσης, και ποτάμια που έχουν δημιουργηθεί από το λιώσιμο των πάγων και μεγάλα, σκοτεινά τούνελ χτισμένα στα βουνά. Αν και παλιότερα, όποιος προτιμούσε να κάνει το ταξίδι αυτό με τρένο θεωρούνταν... τρελός, σήμερα, το ταξίδι αυτό έχει γίνει viral και κατάφερε να «επαναφέρει τον ρομαντισμό» στα βαγόνια.
Αυτόν τον ρομαντισμό «εκμεταλλεύθηκε» και ο Emre, που έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του Mine Nur, μέσα σε ένα βαγόνι στολισμένο με κεριά και φωτάκια. Ο ίδιος υποστηρίζει πως επρόκειτο για την ιδανική αρχήτου ταξιδιού που θα ξεκινήσουν μαζί.
«Αγαπάμε τα ταξίδια, οπότε αυτό μας ταιριάζει απολύτως. Πρόκειται για μία μικρή ιδέα για το ταξίδι της ζωής που θα διανύσουμε μαζί» δήλωσε στο Reuters ο Emre, που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα μετά από δύο χρόνια σχέσης.

Η Mine Nur είπε το «ναι».


Η ρομαντική στιγμή του ζευγαριού είναι ένα από τα πολλά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα μέσα στο συγκεκριμένο τρένο, από τη στιγμή που μία ομάδα Τούρκων τουριστών κατάφερε να αλλάξει γνώμη σε όλους αυτούς που θεωρούσαν το ταξίδι 1.365 χιλιομέτρων και μίας ημέρας και μισής ώρας μία «τρελή ιδέα».

Το εν λόγω τουριστικό γκρουπ αποφάσισε να «θυσιάσει» ένα βολικό και γρήγορο ταξίδι και να κλείσει δωμάτια στο συγκεκριμένο τρένο. Την εμπειρία τους αυτή, μοιράστηκαν στα social media. Από εκεί και έπειτα, το τουρκικό τρένο έγινε ένας τόπος διασκέδασης, περιπέτειας, κοινωνικοποίησης και νέων εμπειριών.

«Φυσικά αυτό το trend στο Instagram τράβηξε την προσοχή μας και συγκεκριμένες αναρτήσεις μάς έπεισαν να το κάνουμε κι εμείς» αναφέρει η Nurcan Guner, που έκανε το ταξίδι με μία φίλη της.

H τάση αυτή έφτασε την εταιρεία στο σημείο να ξεπουλάει μία μέρα μετά την ανακοίνωση των εισιτηρίων και έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των βαγονιών (από πέντε στο παρελθόν, τώρα έχει έντεκα). Κάτι που δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται, είναι η χαλάρωση και η ηρεμία που προσφέρει μία διαδρομή σαν κι αυτή, μέσα από την ανατολική και απομακρυσμένη ενδοχώρα της Τουρκίας.








Το δρομολόγιο της «Eastern Express» ξεκινά από την Άγκυρα και προορισμός της είναι η πόλη Καρς, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με την Αρμενία. Για να φθάσει εκεί περνά μέσα από επαρχίες της Ανατολίας, όπως η Καισάρεια, η Σεβάστεια, η Ερζίντζαν και η Ερζερούμ.
Το περασμένο έτος μόνο, 300.000 άνθρωποι ταξίδεψαν με το τρένο, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2016. Τα δωμάτια της «Eastern Express» αποτελούνται από καναπέδες - κρεβάτια, μία τουαλέτα, ένα μικρό ψυγείο και ένα τραπέζι.

Οι «απαραίτητες» τελετουργίες

Με εξαίρεση κάποιους ντόπιους οι οποίοι λόγω του φθηνού εισιτηρίου επιλέγουν το τρένο για να κατέβουν σε κοντινές στάσεις, οι περισσότεροι επιβάτες πλέον είναι άνθρωποι από μακρινά μέρη της Τουρκίας, οι οποίοι κάνουν ολόκληρο το 24ωρο ταξίδι.
Όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μερικές «απαραίτητες» τελετουργίες που πρέπει να συμμετέχει ο εκάστοτε ταξιδιώτης:
Πλέον η λήψη φωτογραφιών με τις ταμπέλες που δείχνουν τη διαδρομή είναι μία συνήθεια, ο στολισμός των βαγονιών με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, τα κεριά και τα μπαλόνια, τα μεγάλα πάρτι στα κουπέ που κανονικά χωρούν τέσσερα άτομα, οι ομαδικές φωτογραφίες και ο χορός στις στάσεις.

Οι εμπειρίες 

Η 37χρονη Burcu Yilmaz, είναι τεχνικός ιατρικής και αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι μετά τον καταιγισμό δημοσιεύσεων στα social media. Δυσκολεύτηκε αρκετά για να βρει εισιτήρια, αλλά στο τέλος κατάφερε να κάνει το ταξίδι με τρία άτομα από την παρέα της.
«Μία νοσταλγική εμπειρία. Είναι μία ιδανική ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να διασκεδάσεις σε πάρτι μέσα στα βαγόνια. Κάτι τέτοιο δεν το βιώνεις σε άλλου είδους ταξίδια».
Ο φοιτητής Sinan, είχε προγραμματίσει το ταξίδι με την κοπέλα του. Στόλισε το δωμάτιο με κεριά και φωτάκια, αλλά… κατέληξε μόνος του.


«Το είχαμε σχεδιάσει εδώ και μήνες. Όμως, οι γονείς της δεν της το επέτρεψαν. Εγώ έκανα το ταξίδι όπως και να ‘χει γιατί δεν μ’ αρέσει να μην ολοκληρώνω κάτι που έχω αρχίσει ήδη».

Πληροφορίες από Reuters / Turkey's eastern express puts romance back on tracks

Φωτογραφίες από Reuters / Umit Bektas

Συντάκτης: Μάγδα Μπακούση 
Πηγή: cnn.gr

Οι εργαζόμενοι στα τραμ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως και στις 06:00 π.μ

$
0
0
Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει: 

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών. Και μας θυμίζει ότι όλα κατακτήθηκαν με αγώνα και με το «ισχύ εν τη ενώση» Στο μνημονιακό περιβάλον που επικρατεί αυτή την εποχή στην χώρα μας και με τα εθνικά εγκλήματα που προκαλούν οι κυβερνήσεις, όπως το ξεπούλημα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ,ΛΑΡΚΟ,ΕΕΣΣΤΥ,ΔΕΗ) κ.λ.π μας δείχνουν ότι ο κοινός αγώνας για να περιφρουρήσουμε τα δικαιωματά μας αλλά και τα ίδια τα αγαθά της χώρα μας είναι μονόδρομος !!!
Η κατεύθυνση για ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προσπαθεί να επιβάλει και αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει! !!Τα μέτωπο είναι πολλά και οι αντοχές της κοινωνίας και των πολιτών έχουν εξαντληθείΈχει διαλυθεί το κράτος πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση, η κοινωνική προστασία τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα,στο βωμό του κέρδους και της άνθησης και της ευημερίας των αριθμών, ξεχνώντας όλοι οι κυβερνώντες ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ψυχές και όχι μηχανές.






Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία: Το τρένο θα ξανασφυρίξει!

$
0
0

Η αναβάθμιση της γραμμής του τρένου Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία ξεκίνησε ως ένα όραμα περίπου 4 χρόνια πριν… Πλέον είναι πολύ λίγα αυτά που απομένουν για να πάρει σάρκα και οστά και να ξεκινήσει η υλοποίηση του!
Το παραπάνω επιβεβαίωσαν χθες οι άμεσα εμπλεκόμενοι, εκπρόσωποι των φορέων, που ταξίδεψαν μάλιστα με το μεσημεριάτικο δρομολόγιο Ολυμπία – Πύργος – Κατακόλο απολαμβάνοντας τη διαδρομή…

Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας (σ.σ. καθώς και πολλοί συνεργάτες τους). Όλοι τους τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων για να επιτευχθεί ο στόχος που αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές της Ελλάδας…
Υπενθυμίζουμε ότι η αναβάθμιση της γραμμής –που περιλαμβάνεται στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επένδυσεις της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας- προβλέπει ανακατασκευές τόσο στη σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις), όσο και στην ανακατασκευή κτιρίων του Σταθμού Πύργου και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στον σταθμό της Ολυμπίας. Θα υπάρξει επίσης και αναβάθμιση υπηρεσιών στα βαγόνια όπου κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο επιβάτης ή ο τουρίστας θα ενημερώνεται για την ιστορική διαδρομή, τον Πύργο την Αρχαία Ολυμπία και πολλά άλλα.
Κατά την διάρκεια της διαδρομής και πιο συγκεκριμένα στο «κομμάτι» Πύργος – Κατάκολο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας (σ.σ. που στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής βρισκόταν δίπλα από τον οδηγό του τρένου), τόνισε πως: «Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία είναι πραγματικότητα όχι μόνο στρατηγική αλλά περνά, πλέον, στη φάση της υλοποίησης. Μια μεγάλη πρόκληση είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, ως μια εναλλακτική, θεματική, τουριστική γραμμή. Μια γραμμή που θα αναδεικνύει το τουριστικό προϊόν και θα κάνει πολύ ελκυστική τη μετάβαση των τουριστών δημιουργώντας αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Ήταν ένα όραμα που πέρασε σε επίπεδο στρατηγικής και σήμερα είμαστε όλοι χαρούμενοι αφού περνάμε στην φάση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του. Έχουμε βέβαια και συνεργάτες όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ, τον ΟΣΕ, που είναι ιδιοκτήτες. Εδώ συναντιέται ένα όραμα και μια στρατηγική με ουσιαστική πρωτοβουλία από πλευράς της ΓΑΙΑΟΣΕ. Η ανάπτυξη για το μέλλον έρχεται με τρόπο καινοτόμο κι εμείς θα απαντήσουμε σεβόμενοι τη Ιστορία και τον Πολιτισμό, με ένα σύγχρονο τρόπο. Παράλληλα, ως επιβάτες της γραμμής σήμερα (σ.σ. χθες), μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε την υπέροχη διαδρομή».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζαςδήλωσε πως «είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι για μια ακόμα φορά στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και ειδικά στην Ηλεία. Ευχαριστώ τους κ.κ. Κατσιφάρα – Γεωργιόπουλο για τη συνεργασία που εγώ θα την ονόμαζα συνεργασία-πιλότο στις σχέσεις που έχουμε με τις τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοικήσεις. Ευχαριστώ επίσης που ενέταξαν στην ΟΧΕ τους τη γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία. Η συνεργασία αυτή, επαναλαμβάνω, είναι πιλότος και πάνω σ’ αυτή θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στις μελλοντικές μας σχέσεις με τις Περιφέρειες. Εκτός από την ΓΑΙΑΟΣΕ  και τον ΟΣΕ, θέλω να ευχαριστήσω και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που μας διέθεσε το δρομολόγιο αυτό».
Συνεπιβάτης στο χθεσινό δρομολόγιο και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλοςπου δήλωσε ότι: «Το τρένο ξανάρχεται και ξανάρχεται με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης. Η γραμμή που διατρέχουμε ήταν η πρώτη δημοτική… μετά από πάνω από 120 χρόνια η Αυτοδιοίκηση ξαναπαίρνει το τρένο στα χέρια της. Με συνεργάτες βεβαίως τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΤΡΕΝΟΣΕ. Σε λίγο καιρό τα τρένα μας θα έχουν άλλη αισθητική και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας την καινοτομία όπως είπε και ο Περιφερειάρχης θα μπορούμε να προσφέρουμε στον επιβάτη, μέσα στο βαγόνι που θα πηγαίνει στην Ολυμπία και σε άλλους προορισμούς, καινοτομία με σύγχρονο τρόπο. Έτσι ο τουρίστας πριν ακόμα φτάσει στον προορισμό του θα είναι ήδη ενημερωμένος, για τον Πολιτισμό, την Ιστορία αλλά και τα τοπικά μας προϊόντα. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής τόνισε πως: «Υποδεχόμενος τους κ.κ. Σχίζα, Κατσιφάρα, Γεωργιόπουλο και τους συνεργάτες τους, αισθάνομαι χαρά που ένα σύνολο φίλων και αξιόλογων ανθρώπων, ο καθ` ένας στη θέση που προΐσταται, συνεργάζονται για να ακολουθήσει το παρελθόν, που μας γεμίζει δέος με τις αναμνήσεις του τρένου που μετέφερε τη σταφίδα, την σημερινή κατάσταση όπου το λιμάνι έγινε τουριστικό. Και είναι ευλογία που όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνεργάζονται για να ξαναξεκινήσει το τρένο με καλύτερες προοπτικές αποτελώντας μέσο μεταφοράς και για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων αλλά και τους υπόλοιπους επισκέπτες του Κατακόλου. Έχοντας εμπιστοσύνη στον κ. Σχίζα παρακολουθούμε και πιστεύουμε ότι θα είναι ελπιδοφόρο το μέλλον όσον αφορά την αξιοποίηση του τρένου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο».
Στα λεχθέντα του κ. Βαρουξή ο κ. Σχίζας πρόσθεσε πως «με τον κ. Βαρουξή πριν 4 χρόνια ξεκινήσαμε μια πιλοτική προσπάθεια συναξιοποιήσης της περιοχής του λιμανιού του Κατακόλου. Πλέον, με την ΟΧΕ της Περιφέρειας ολοκληρώνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα, και με κοινή θέληση θα αναδείξουμε το τρένο. Όχι απλά ως ιστορία αλλά σαν θεματική λειτουργία και -γιατί όχι;- σαν προαστιακός σε αυτή τη ζώνη, με όλες τις αναβαθμίσεις που αυτό συνεπάγεται. Γιατί ένα σύγχρονο τρένο πρέπει να είναι και ανταγωνιστικό. Ξεκινάμε κάτι που υλοποιείται κι αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Λιατσής: «Δεν θα χάσουμε το τρένο αυτή τη φορά»…
Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Πύργου το τρένο έκανε στάση δίνοντας την ευκαιρία στον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή να ανέβει σε αυτό και να συνομιλήσει με τους εκλεκτούς επιβάτες του. Ο ίδιος δήλωσε πως: «Χαίρομαι για την επανεμφάνιση του τρένου γιατί τα τρένα δεν τα σταματάμε, τα εκσυγχρονίζουμε, τα φτιάχνουμε με καινούργια τεχνολογία και τα βάζουμε πάλι στη ζωή μας. Πουθενά στο κόσμο δεν καταργήθηκε τρένο… είμαστε εδώ και πιστεύω πως δεν θα το χάσουμε το τρένο αυτή τη φορά στην πόλη μας, που πλέον έγινε προορισμός, με την βοήθεια και του πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου και όλων των συμπολιτών μας, των εκπροσώπων των φορέων, εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν. Ο σταθμός του Πύργου θα είναι πάντα σημείο αναφοράς και ο τόπος που θα συνδέει τις αναμνήσεις μας με την αφετηρία για τα νέα μας όνειρα που έχουν σχέση με την ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων της πόλης, που επιμένουν να μην ξενιτεύονται και επιλέγουν να μένουν στην πόλη τους προσδοκώντας καλύτερες μέρες».
Να σημειωθεί πως με αφορμή τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της γραμμής, η ΓΑΙΑΟΣΕ μαζί με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, παρουσίασε χθες το βιβλίο για τον σιδηρόδρομο Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία, του συγγραφέα Γ. Νάθενα, στο αμφιθέατρο των υπνωτηρίων ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.
Πηγή:patrisnews.com

Πρωτομαγιά 2018: Χωρίς προαστιακό, τρένα, πλοία και τρόλεϊ.

$
0
0
Πρωτομαγιά 2018 την Τρίτη, και οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς θα... αναγκάσουν τους επιβάτες να αλλάξουν τις συνήθειεές τους. Δείτε τι ισχύει για προαστιακό, τρένα και τρόλεϊ, και τι θα ισχύει για τα πλοία.

Πρωτομαγιά 2018 χωρίς απεργίες και στάσεις εργασίας, δεν γίνεται. Έτσι, και φέτος, στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Την Τρίτη, Πρωτομαγιά 2018, τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα είναι ακινητοποιημένα, τα τρόλεϊ επίσης -καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία- κάβους θα δέσουν και τα πλοία, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που αποφάσισε για όλες τις κατηγορίες πλοίων η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Δευτέρας 30/04/2018 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα) και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων την Τρίτη 01/05/2018. Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τρίτη μεσάνυχτα προς Τετάρτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

Οι συρμοί του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί.

Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ: «Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες, με μακριά παράδοση αγωνιστικής παρουσίας, τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των εργατών, ανασυγκροτούμαστε και καθορίζουμε στόχους για:
– την ανάπτυξη νέων αγώνων ενάντια στη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων επιλογών και πολιτικών
– την κατάκτηση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής πρόνοιας, που μας στέρησαν.

Με αυτή την συσσωρευμένη πείρα προχωράμε σε νέους ενωτικούς αγώνες για να διεκδικήσουμε ξανά τα δικαιώματα της τάξης μας. Να αγωνιστούμε για:
Να ανατρέψουμε τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.
Να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών. Την υπογραφή νέας ΣΣΕ, με αυξήσεις και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Για αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους στη ΣΤΑ.ΣΥ, όλους τους εργαζόμενους στις Μεταφορές:
Να πάρουν μέρος στην στάση εργασίας την Πρωτομαγιά 2018 από έναρξη της κυκλοφορίας έως 08 :00 π.μ.Να δυναμώσουν την πάλη στους χώρους δουλειάς, με τη συσπείρωσή τους γύρω από το Σωματείο».

Τα λεωφορεία θα κινούνται από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Τη συμμετοχή της στην απεργία της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 1η Μαΐου, με την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απεργία θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μαΐου με ώρα λήξης τις 24:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πρωτομαγιά στο Πασαλιμάνι στις 9.30 το πρωΐ.

Πηγή: newsit.gr

Πάτρα: Κλειδί για την ανάπτυξη το τρένο στο λιμάνι-Κέντρο συνδυασμένων μεταφορών η Αχαϊκή πρωτεύουσα.

$
0
0
Πως διαμορφώνεται το νέο προφίλ της πόλης και της περιοχής

Ως βάλσαμο μπορεί να λειτουργήσει η έλευση της νέας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, καθώς η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης φάσης του έργου, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία, προκειμένου το τρίτο λιμάνι της χώρας , να αποκτήσει τον ρόλο που του αρμόζει και του αξίζει σε στρατηγικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τον κόσμο των συνδυασμένων μεταφορών, η ολοκλήρωση και της Ολυμπίας οδού σε συνδυασμό με την Ιόνια οδό καθώς και η έναρξη του έργου της Πατρών – Πύργου, αποτελούν τα κομβικά σημεία πάνω στα οποία θα μπορεί να «πατήσει» το λιμάνι της Πάτρας, ώστε να αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παίκτη στο χώρο της Μεσογείου .
Σε επίπεδο συνδυασμένων μεταφορών, δηλαδή από θαλάσσης, ξηράς (τρένο – οδικώς) , όλα αυτά σε συνδυασμό με τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου του Αράξου, αποτελούν ένα κομβικό σημείο από τον χειρισμό του οποίου θα εξαρτηθεί το μέλλον της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
Είναι επίσης φανερό, πως το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα και από εκεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα σε Ειδομένη και Προμαχώνα μέχρι το 2023 (μαζί και το Θεσσαλικό δίκτυο) θα έχει ολοκληρωθεί και με ηλεκτροκίνηση γεγονός που καθιστά την Πάτρα (αρκει να το αντιληφθεί το πολιτικό και επιχειρηματικό προσωπικό της περιοχής) σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας αλλά και διεκδικητή μεγάλου μεριδίου της αγοράς, αν αναλογιστεί κανείς και την έλευση του φυσικού αερίου.
Αυτά σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επανενεργοποίηση του Πελοποννησιακού δικτύου τόσο στα δυτικά, δηλαδή από Πάτρα προς Πύργο αρχικά και κατόπιν προς Κυπαρρισία και Καλαμάτα, όσο και δυτικά από Κόρινθο προς Ναύπλιο και Τρίπολη, εάν αξιοποιηθούν και αξιολογηθούν από τώρα κατάλληλα, μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε συνδυασμό με την είσοδο νέων παικτών κατά βάση στις εμπορευματικές μεταφορές και κατά δεύτερον στις επιβατικές, καταδεικνύει ότι Πάτρα αρκεί να αφυπνιστούν οι ντόπιοι παράγοντες μπορεί να μπει σε νέα εποχή.

Πηγή: http://patrastimes.gr/

Μια βόλτα με τα μέσα μεταφοράς.

$
0
0
Και τι δεν βλέπεις...


Πηγή: newsbeast.gr

Την ποιητική του συλλογή θα παρουσιάσει στις 14 Μαΐου ο σιδηροδρομικός Λευτέρης Μανωλάς.

$
0
0

Οι εκδόσεις "ΛΕΙΜΩΝ" και ο συγγραφέας, σας προσκαλούν με ιδιαίτερη χαρά να παρευρεθείτε την Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, στις 18:45, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 65 (7ος όροφος) όπου θα γίνει η παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής "PERSONA NON GRATA" του Λευτέρη Μανωλά.


Παρουσίαση του έργου:

Χαιρετισμός-Συντονισμός: Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος Ε.Ε.Λ.
Ομιλητές: ● Φίλιππος Νικολόπουλος, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός, Καθηγητής Παν/μίου ● Κυριακός Νικολάου-Πατραγάς, επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Απαγγελία: ● Ρία Καπετανίδη, ● Φωτεινή Κουρνέτα (Μέλη Χορωδίας Ψ.Ο. Σιδηροδρομικών) 
Μελοποίηση: ● Κώστας Ρουσσέας, Κιθαρωδός-Τραγουδοποιός Αφήγηση: Ελένη Καλαϊτζάκη, Δικηγόρος ● Γεώργιος Πρωτόπαπας, Συνθέτης, Οδοντίατρος 
Τραγούδι: Μαρία Φραγκιαδουλάκη, Λυρική Σοπράνο.
Ο συγγραφέας θα κάνει σύντομη αναφορά στο έργο.
Θα υπάρχει δυνατότητα σύντομων παρεμβάσεων
Viewing all 36722 articles
Browse latest View live