Quantcast
Channel: Σιδηροδρομικά Νέα
Viewing all 36678 articles
Browse latest View live

Υπόγειες διαδρομές για τους ΗΣΑΠ

$
0
0

Ενα βήμα πιο κοντά στην υπογειοποίηση τμήματος των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου βρίσκεται η γραμμή 1 του μετρό. 

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο μετράει περισσότερο από δέκα χρόνια σε επίπεδο εξαγγελιών, με μια μελέτη να έχει ήδη εκπονηθεί, ενώ το μεγάλο «αγκάθι» υπήρξε τόσο η χρηματοδότησή του όσο και η πολιτική απόφαση υλοποίησής του.
Με την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το ύψος του Νέου Φαλήρου έως τον Πειραιά, θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής, ενώ θα συνδεθεί ο Πειραιάς με τα Καμίνια.

Στην επιφάνεια επανήλθε το έργο της υπογειοποίησης μετά την πρόσφατη έγκριση δέσμευσης ποσού για την εκπόνηση της προμελέτης των τευχών δημοπράτησης του έργου. Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) προχώρησε στην έγκριση δέσμευσης 91.250,36 ευρώ εις βάρος του προϋπολογισμού εξόδων της ΣΤΑΣΥ για τη χρήση 2019, που αφορούν τα έξοδα εκπόνησης της εν λόγω μελέτης. Η πρώτη αναφορά για το ενδεχόμενο υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού στο παραπάνω τμήμα έγινε το 2007, ωστόσο τότε το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για την υλοποίησή του φάνταζε άπιαστο. Το έργο πρακτικά ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 2018, ενώ η πίστωση της μελέτης για τα τεύχη δημοπράτησης στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους φαίνεται ότι θέτει σε τροχιά το έργο.

Με την προϋπόθεση της εξασφάλισης των κονδυλίων, η υλοποίηση του έργου θα ενώσει πρακτικά την Πειραϊκή Χερσόνησο με τα Καμίνια και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας αστικής λεωφόρου που θα διαθέτει τραμ και μετρό (ΗΣΑΠ) και θα φτάνει μέχρι το λιμάνι. Ο νέος σταθμός του μετρό, που είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στο ύψος του παλαιού εργοστασίου του Κεράνη, θα εξυπηρετεί μια περιοχή με σημαντικό πληθυσμό, ενώ θα αναβαθμίσει στο σύνολό της τη γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ).

Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν το έργο να δημοπρατείται με την παλαιά του μορφή, καθώς κρίνεται ότι δεν απαιτούνται τροποποιήσεις. Το έργο αφορά την υπογειοποίηση περίπου 1.320 μέτρων σιδηροδρομικής γραμμής από τη γέφυρα της οδού Ρετσίνα έως την είσοδο του σταθμού στο Ν. Φάληρο και την κατασκευή ενός νέου υπόγειου σταθμού στην περιοχή του εργοστασίου του Κεράνη.

Η υπογειοποίηση των γραμμών θα βελτιώσει τις υποδομές των ΗΣΑΠ στην περιοχή του Πειραιά, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη περιοχή περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά. Θα δημιουργηθεί μια νέα συμπαγής λεωφόρος που θα ξεκινάει μετά το στάδιο Καραϊσκάκη και θα τερματίζει στο λιμάνι μέσω της οδού Γούναρη. Αν και αρχικά το έργο είχε συνδεθεί με την κατασκευή του τραμ, ωστόσο το 2009 η επέκταση του τραμ δημοπρατήθηκε μόνη της, ανεξάρτητα από την υπογειοποίηση των ΗΣΑΠ.

Η ιστορία των μελετών του εν λόγω έργου είναι μακρά. Στις 19 Νοεμβρίου 2009 εγκρίθηκε η προμελέτη για την υπογειοποίηση (που ξεκίνησε το 2007) κι έναν μήνα αργότερα υποβλήθηκε η οριστική μελέτη. Στις 23 Νοεμβρίου 2012 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (ΑΕΠΟ) για το έργο και στις 4 Μαρτίου 2013 υποβλήθηκε σχετικό αίτημα για άμεση έγκριση της οριστικής μελέτης. Λίγες ημέρες αργότερα αποφασίστηκε, από την τότε διοίκηση των ΣΤΑΣΥ, η διάλυση της σύμβασης για την προμελέτη, τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, κυρίως λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Τρία χρόνια αργότερα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των ΣΤΑΣΥ ανακλήθηκε η απόφαση διάλυσης του 2013 και αμέσως μετά διαλύθηκε και πάλι. Ωστόσο, η τελευταία αυτή πράξη αφορούσε μόνο το κομμάτι του έργου που δεν έχει εκτελεστεί (μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης).

Τώρα το έργο βγαίνει ξανά από τα συρτάρια, με τη διοίκηση των ΣΤΑΣΥ να αποδύεται εκ νέου σε έναν αγώνα εύρεσης κονδυλίων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
.kathimerini.gr


ΕΡΕΥΝΑ: Αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης της ανενεργής μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, από την ΧΘ 56+000 (περιοχή ΣΣ Μεγάρων) έως την ΧΘ 64+200.

$
0
0
Εισαγωγή

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν οι απώλειες εξοπλισμού και δομικών υλικών, ιδιαίτερα των αμφιδετών. 
Συνολικά, κατά μήκος του συγκεκριμένου τμήματος απουσίαζαν 316 αμφιδέτες και 1304 βίδες με παξιμάδια.
Δεύτερη σε έκταση φθορά αφορούσε την απώλεια των καλωδίων.

Κατά την έρευνα παρατηρήθηκαν τοποθεσίες όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες προστατευτικών καλυμματων των καλωδίων διαφόρων μεγεθών. Αυτά τα υπολείμματα προέκυψαν από την απογύμνωση των καλωδίων για σύρματα χαλκού. Τα καλύμματα συνήθως εντοπίζονται σε απομακρυσμένα τμήματα από τις κατοικημένες περιοχές. Αντικείμενο κλοπής αποτέλεσαν και ορισμένα δομικά υλικά όπως φύλλα από πόρτες, παράθυρα, πυρότουβλα από τα τζάκια και κεραμίδια από τα κτίρια του ΟΣΕ.
Τα αποστραγγιστικά έργα βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από ένα σημείο στην περιοχή του Στίκα και στην περιοχή του ξενοδοχείου Κοκκίνη.
Οι γέφυρες βρέθηκαν σε φαινομενικά καλή κατάσταση.
Λαμβάνοντας υπόψιν την εμπειρία μας και τις διεθνείς πρακτικές η γραμμή με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει κατάλληλη για την κυκλοφορία των ποδηλατοδρεζίνων.
Η διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς του σιδηροδρόμου είναι στα άμεσα συμφέροντα της Railbiking in Greece ΟΕ, γι’ αυτό το λόγο ένας μελλοντικός μας στόχος είναι μερική ή πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στην παρούσα υποδομή.

Έρευνα 

Στα πλαίσια του Συμφώνου Προσωρινής Παραχώρησης Χρήσης της Ανενεργής Σιδηροδρομικής Υποδομής μεταξύ, ΟΣΕ Α.Ε. και Railbiking in Greece O.E. συντάσσεται η αναφορά για την κατάσταση υποδομής κτιρίων και τεχνικών έργων του παραχωρηθέντος τμήματος.

Ερευνητες:
Αρτέμιος Φιλάτοβ (Ιδρυτής του Railbiking in Greece project)
Κωνσταντίνος Φ. Γιαννακόπουλος (μηχανικός)
Ναθαναήλ Παπαδόπουλος ( μηχανικός)
Γιώργος Τσάκας (μηχανικός)

Συνταξη: Αρτέμιος Φιλάτοβ

Τοποθεσία

Η καταγραφή ξεκινάει από τον παλιό ΣΣ Μεγάρων (Οδός Ζευξίδος) ΧΘ 56+000 έως την ΧΘ 64+200 με σημείο αναφοράς το κτίριο: 01023105 γεωτεμάχιο 10231 που είναι φυλάκιο με έκταση δόμησης των 10τμ. Επίσης στην αναφορά συμπεριλαμβάνεται η περιγραφή της παρούσας κατάστασης της γραμμής έως το τούνελ που ανήκει στην Ολυμπία οδό, μεταξύ ΧΘ 64+200 έως ΧΘ 64+300 του γεωτεμαχίου 010231. Εικόνα 1 (Πηγή Χάρτες ΓΑΙΟΣΕ)

Γενική εικόνα της τοποθεσίας
Γενική εικόνα της τοποθεσίας 

Μέθοδος

Οριοθετήθηκε το σημείο μηδέν στο ΧΘ 56+000 του ΣΣ Μεγάρων που φαίνεται στην εικόνα 1.  Προκειμένου να καταγράφουν με ακρίβεια οι τοποθεσίες των ζημιών, οι αποστάσεις μετρήθηκαν με τροχό οδομέτρησης. Τα σημεία με εμφανή προβλήματα και ζημιές καταγράφονταν με φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση.

Το σημειο της αρχης της μετρησης

Σύνταξη αναφοράς

Κάθε ακίνητο περιγράφεται με την έξης δομή:
  1. Στοιχεία ακινήτου με αριθμό γεωτεμαχίου, του κτιρίου, το εμβαδόν, αριθμό ορόφων και τοποθεσία  όπως αναφέρονται στους χάρτες της ΓΑΙΑΟΣΕ
  2. Περιγραφή κατάστασης όπως εβρέθη από την επιθεώρηση Ιουλίου 2019
  3. Φωτογραφικό υλικό

Τα αναφερόμενα στοιχεία παρουσιάζονται με τη σειρά όπως εμφανίζονται στο φυσικό περιβάλλον. Η απώλεια αμφιδετών παρουσιάζεται με τη φωτογραφία που αναφέρεται η μέτρηση από το ορισμένο σημείο μηδέν, αριθμός τεμαχίων που απουσιάζουν και πλευρά. Όπου είναι δυνατόν οι χαμένοι αμφιδέτες παρουσιάζονται σε ξεχωριστή σελίδα ως ζεύγη με τις ίδιες μετρήσεις. 

Γεωτεμάχιο: 010230 ΣΣ Μεγαρων

  • Στην τέταρτη σιδηροδρομική λωρίδα βρίσκονται τοποθετημένα 10 μεταλλικά βαγόνια σφραγισμένα με ηλεκτροσυγκόλληση. Σε ορισμενα σημεια παρατηρήθηκε απουσία ανταλλακτικών όπως η καλωδίωση.
  • Υπάρχει έντονη βλάστηση και σκουπίδια που αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Στο νοτιοανατολικά τμήμα υπάρχουν μπάζα.
  • Η μουσειακή ατμομηχανή ευρέθη ανακαινισμένη

Gallery

Κτίριο: 01023008

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μερική φθορά  στους τοίχους και στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti.
  • Στο άνοιγμα της πόρτας παρατηρήθηκαν σημεία παραβίασης του φύλλου της πόρτας ενώ στο άνοιγμα του παραθύρου απουσιάζει το κούφωμα.
  • Εντός του κτιρίου παρατηρήθηκαν σκουπίδια και περιττώματα.
  • Βρέθηκαν εσωτερικές κάσες απ’ όπου απουσιάζει το περιεχόμενο (εξοπλισμός).

Gallery


Κτίριο: 01023007

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μερική φθορά  στους τοίχους και στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti.
  • Σε όλα τα ανοίγματα απουσιάζουν τα φύλλα (πόρτες, παράθυρα)
  • Εντός του κτιρίου βρέθηκαν σκουπίδια και ακαθαρσίες. 
  • Στη βάση του κτιρίου υπάρχει εμφανή φθορά των τοιχωμάτων. Έχουν πέσει οι σοβάδες με αποτέλεσμα να απογυμνωθούν τούβλα και πέτρες.

Κτίριο:01023002

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μερική φθορά  στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti στους τοίχους.
  • Η καλωδίωση βρέθηκε φαινομενικά άφθαρτη.
  • Σε ανοίγματα για τις πόρτες βρέθηκαν τα φύλλα και οι κάσες. Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες με σημεία παραβίασης.
  • Σε ανοίγματα για τα μικρά παράθυρα απουσίαζαν τα φύλλα.

Κτήριο Επιβατών: 01023001


Γεωτεμάχιο: 10230 / Κτίριο: 01023001 / Χρήση: Κτήριο Επιβατών/ Αριθμός Ορόφων: 1,00 / Δόμηση (τμ)65,97 / Κάλυψη (τμ) 65,97

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μερική φθορά  στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti στους τοίχους.
  • Παρατηρήθηκε μερική κλοπή πινακίδων, καλωδιων και εξοπλισμού που προφανώς βρίσκονταν εξωτερικά του κτιρίου.
  • Σε ανοίγματα για τις πόρτες βρέθηκαν τα φύλλα και οι κάσες. Οι δυο κεντρικές πόρτες δεν έχουν το αυθεντικό φύλλο καθώς έχουν αντικατασταθεί από πρόχειρες κατασκευές.
  • Μερικώς απουσίαζαν τα κρύσταλλα από τα παράθυρα.
  • Η εσωτερική επιθεώρηση ήταν αδύνατη καθώς το κτίριο είναι κλειδωμένο.

Αποθήκη: 01023006

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μεγάλη φθορά  στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti στους τοίχους.
  • Σε ανοίγματα για  τα παράθυρα απουσίαζαν τα φύλλα ενώ οι κάσες και  τα κάγκελα ήταν παρών.
  • Το φύλλο της πόρτα απουσίαζε από το άνοιγμα ενώ η κάσα ήταν παρούσα.
  • Εσωτερικά δεν ευρέθη κάποιος εξοπλισμός, ούτε καλωδίωση, ενώ υπάρχουν σκουπίδια και ακαθαρσίες.

Αποθήκη:01023005 & 01023004

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μεγάλη φθορά στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti στους τοίχους.
  • Σε ανοίγματα για τα παράθυρα τα φύλλα εμφάνιζαν φθορά με σημεία παραβίασης.
  • Στα δύο ανοίγματα για τις πόρτες βρέθηκαν τα φύλλα με σημαντική φθορά.
  • Εσωτερικά δεν ευρέθη κάποιος εξοπλισμός ούτε καλωδίωση ενώ υπάρχουν σκουπίδια και κόπρανα

Γραφεία: 01023003

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μεγάλη φθορά  στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti στους τοίχους.
  • Σε ανοίγματα για τα παράθυρα και τις πόρτες τα φύλλα και οι κάσες υπήρχαν με εμφανή σημεία παραβίασης.
  • Εσωτερικά δεν ευρέθη κάποιος εξοπλισμός ή καλωδίωση ενώ υπάρχουν σκουπίδια και περιττώματα.
  • Η εσωτερική επιθεώρηση ήταν αδύνατη καθώς το κτίριο είναι κλειδωμένο.

Αποθήκη:01023011

  • Στο κτίριο παρατηρήθηκε μερική φθορά στη σκεπή και βανδαλισμοί από graffiti στους τοίχους.
  • Απουσιάζει οποιοσδήποτε εξοπλισμός και καλωδίωση.
  • Τα περιφράγματα εμφανίζουν φθορά (σκουριά).

Οικία: 01023010

  • Εξωτερικά στο κτίριο παρατηρήθηκε μερική φθορά  στη σκεπή και στους τοίχους.
  • Σε ανοίγματα για τα παράθυρα τα φύλλα εμφάνιζαν φθορά με σημεία
  • παραβίασης.
  • Στα ανοίγματα για τις πόρτες βρέθηκαν τα φύλλα με σημαντική φθορά (μερική
  • απουσία κρυστάλλων, φθορά του χρόνου).
  • Εσωτερικά δεν ευρέθη κάποιος εξοπλισμός ή καλωδίωση  ενώ υπάρχουν
  • σκουπίδια και περιττώματα. 
  • Τα πατώματα και οι τοίχοι εμφανίζουν την φθορά του χρόνου.



Οικία: 01023009

Το κτίριο κατοικείται.


Γραφεία: 01023012

Το κτίριο βρίσκεται σε χρήση.

Κτίρια: 01023013 & 01023014

  • Το κτίριο βρέθηκε ανακατασκευασμένο.
  • Στα ανοίγματα για τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά φύλλα.
  • Στο άνοιγμα για την πόρτα υπάρχει μεταλλικό φύλλο.
  • Αδύνατη η εσωτερική επιθεώρηση καθώς το κτίριο είναι κλειδωμένο.
  • Το κτίριο 01023014 απουσιάζει

Γεωτεμάχιο: 010231 από τη διασταύρωση με την οδό Δημητρίου Μπερδελή εως την 28ης Οκτωβρίου (εως 720 μετρο από το σημείο μηδέν)

  • Στη διασταύρωση επί της οδού Δημητρίου Μπερδελή απουσιάζει ο εξοπλισμός (σήμανση και προστατευτικές μπάρες).
  • Αρκετοί στρωτήρες εμφανίζουν φθορά του χρόνου ενώ δεν απουσιάζει κανένας αμφιδέτης.
  • Η μεταλλική γέφυρα βρέθηκε φρεσκοβαμμένη με πράσινη λαδομπογιά σε σχετικά καλή κατάσταση.



Γεωτεμάχιο: 010234

  • Η γραμμή βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.
  • Οι στρωτήρες είναι σε καλή κατάσταση ενώ δεν απουσιάζει κανένας αμφιδέτης.
  • Η γέφυρα στο ΧΘ 57+050 ευρέθη σε καλή κατάσταση ενώ στις βάσεις υπήρχαν σημεία βανδαλισμού από graffiti
  • Κατά μήκος υπήρχε έντονη βλάστηση και σκουπίδια με κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Κατά μήκος της γραμμής απουσιάζει η καλωδίωση.
  • Στη διασταύρωση με τον παράδρομο στο ΧΘ 57+200 υπάρχει μεγάλη απώλεια εξοπλισμού της σιδηροδρομικής διάβασης.
  • Παρατηρήθηκε  ζημιά στους ηλεκτρικούς πίνακες.

Γεωτεμάχιο 010235

  • Η γραμμή βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
  • Οι στρωτήρες ήταν σε καλή κατάσταση ενώ δεν έλειπε κανένας αμφιδέτης.
  • Οι θύλακες που βρίσκονταν τα καλώδια ήταν άδειοι.
  • Ο διακοπής στο σημείο 1435 μετρά από το σημείο μηδέν παρουσίαζε φθορά.

Γεωτεμάχιο: 010236

  • Η γέφυρα εμφανίζει τη φθορά του χρόνου. Παρατηρείται ζημιά στην κατασκευή από μπετόν.
  • Η περίφραξη  ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση.
  • Από αυτό το γεωτεμάχιο παρατηρείται η απώλεια του πρώτου αμφιδέτη στα 1860 μέτρα από το οριοθετημένο σημείο μηδέν. Έως 2100μ  που είναι περίπου το όριο του γεωτεμαχίου απουσιάζουν είτε μερικώς είτε παντελώς οι αμφιδέτες. Σύνολο απώλειας: 14 σετ των δυο τεμαχίων και εννέα βίδες με παξιμάδια.  
  • Οι στρωτήρες και οι ράγες είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Γεωτεμάχιο: 010238

  • Οι στρωτήρες ήταν σε καλή κατάσταση.
  • Οι θύλακες που ευρισκόντουσαν τα καλώδια ήταν άδειοι.
  • Καμία κατολίσθηση που να εμποδίζει την κυκλοφορία πάνω στις γραμμές.
  • Από τα 2100 μέτρα από το οριοθετημένο σημείο μηδέν έως 2400 απουσιάζουν μερικώς ή ολοσχερώς οι αμφιδέτες.
  • Σύνολο απώλειας αμφιδετών 12 σετ των δύο τεμαχίων και 14 βίδες με παξιμάδια. 


Γεωτεμάχιο: 010231 Σημείο από το ΧΘ 58+450 έως 60+049 (Σιδηροδρομική διάβαση επί της παράπλευρης οδού της παλιάς ΕΟ8 Αθηνών- Κορίνθου) ή από 2400 μέτρο από το σημείο μηδέν έως 3100 μέτρο. 

  • Οι στρωτήρες σε ορισμένα σημεία έχρηζαν αντικατάστασης.
  • Οι θύλακες που ευρισκόντουσαν τα καλώδια ήταν άδειοι.
  • Καμία κατολίσθηση που να εμποδίζει την κυκλοφορία πάνω στις γραμμές, ωστόσο κάποια αποστραγγιστικά έργα χρειάζονται καθαρισμό.
  • Απουσιάζουν μερικός ή ολοσχερώς οι αμφιδέτες.
  • Σύνολο απώλειας αμφιδετών 38 σετ των δύο τεμαχίων. 
  • Μέρος της σιδηροδρομικής διάβασης έχει καλυφθεί από σκυρόδεμα.

Γεωτεμάχιο: 010231 Σημείο από το ΧΘ 60+100 έως 62+300 (Σιδηροδρομική διάβαση της παλιάς ΕΟ8 Αθηνών- Κορίνθου)

Κτίριο: 01023101, Στίκας

  • Το κτίριο έχει μεγάλη ζημιά.
  • Στα ανοίγματα για τις δυο πόρτες δεν υπήρχαν φύλλα πορτών πάρα μόνο οι κάσες τους.
  • Στο άνοιγμα για το παράθυρο έλειπε το φύλλο μαζί με τα κρύσταλλα.
  • Οι σιδερένιες μπάρες παρέμειναν τοποθετημένες.
  • Σύνολο απώλειας αμφιδετών 94 σετ των δύο τεμαχίων και 20 βίδες με παξιμάδι. 
  • Εσωτερικά ο χώρος της τουαλέτας είχε μια οπή στο έδαφος χωρίς εξοπλισμό, μέσα στο δωμάτιο υπάρχουν σκουπίδια και ακαθαρσίες.

Κτίριο: 01023102, Στίκας

  • Το κτίριο έχει μεγάλη ζημιά.
  • Η σκεπή έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
  • Στα ανοίγματα για τις πόρτες και τα παράθυρα είτε απουσιάζουν τα φύλλα είτε έχουν καταστραφεί.
  • Εσωτερικά ο χώρος είχε σκουπίδια και υπολείμματα κατεστραμμένης σκεπής.
  • Τα πατώματα έχουν σαπίσει και μερικώς έχουν πέσει στο υπόγειο.
  • Εσωτερικά δεν υπάρχουν έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα ή τεμάχια εξοπλισμού.
  • Οι καμινάδες για τα τζάκια δεν ευρέθησαν εντός του κτιρίου, πιθανά είχαν αποσυναρμολογηθεί για να κλαπούν τα πυρότουβλα.
  • Εξωτερικά βρέθηκαν κατεστραμμένα τεμάχια εξοπλισμού (σήμανση, κούτες ηλεκτρικών πινάκων).

Ανισώπεδη διάβαση   ΧΘ 60+300 και 60+400

  • Η υπόγεια γέφυρα βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
  • Δεν παρατηρήθηκαν ρωγμές στην δομή ούτε κατολισθήσεις.
  • Τα αποστραγγιστικά έργα βρέθηκαν σε καλή κατάσταση.
  • Η καλωδίωση απουσιάζει από τους θύλακες ενώ το κουτί για τους ηλεκτρικούς πίνακες ευρεθέν κλειδωμένο. 

Κατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ ΧΘ 60+400 και 62+272

  • Η καλωδίωση απουσιάζει από τους θύλακες.
  • Οι στρωτήρες σε ορισμένα σημεία έχουν σαπίσει.
  • Οι αμφιδέτες  σε ορισμένα σημεία απουσιάζουν μερικός ή ολοσχερώς.
  • Δεν βρεθηκαν κώλωνες σε κάποιες τσιμεντένιες βάσεις.
  • Σε ένα σημείο η ράγα ευρέθη εκτοπισμένη.

Μερική απόφραξη στο αποστραγγιστικό έργο



Απουσία κολώνας στη τσιμεντένια βάση στα 3720 μέτρα από το σημείο μηδέν

Εκτοπισμένη ράγα στα 3800 μέτρα από το σημείο μηδέν.










ΣΣ διάβαση περιοχή ιχθυοκαλλιεργειών.





Κατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ ΧΘ 62+300 και ΧΘ 64+200

  • Μετά τη σιδηροδρομική διάβαση στην περιοχή των ιχθυοκαλλιεργειών έως τέλος του ΧΘ 64+200 δεν παρατηρήθηκε απώλεια κανενός αμφιδέτη. 
  • Η απώλεια της καλωδίωσης συνεχίζεται καθ’ όλη τη διαδρομή της γραμμής ενώ οι μεταλλικοί θύλακες είχαν αφαιρεθεί σε ορισμένα σημεία.
  • Οι διακόπτες είχαν φθορά.
  • Κανένα άλλο αντικείμενο εξοπλισμού  δε βρέθηκε ώστε να καταγραφεί.
  • Στη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας βρεθήκαν παράνομα απορρίμματα. 
  • Σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις οι οποίες δεν παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία.
  • Έντονη βλάστηση σε ορισμένα σημεία.
  • Η γέφυρα στη σήραγγα Κακιάς Σκάλας βρέθηκε σε καλή κατάσταση.
  • Τα πολυβολεία εμφάνιζαν σημεία χρονικής φθοράς και είχαν ρογμές.
  • Το αποστραγγιστικό έργο στην περιοχή του ξενοδοχείου Κοκκίνη είχε πλήρη απόφραξη.













Σύνοψη - Προτάσεις


Σε αρχικό στάδιο προτείνουμε να καθαριστεί η περιοχή γύρω από τη γραμμή και να απομακρυνθεί η βλάστηση και τα πετρώματα.
Να γίνει καθαρισμός των αποστραγγιστικών έργων.
Προτείνουμε να πάρουμε δραστικά προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας από την θερινή σεζόν του 2020.

Αποστολή θέματος από τον ιδρυτή της  Railbiking in Greece 

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έληξε η κατάληψη των γραμμών στην Λάρισα. Κανονικά τα δρομολόγια.

$
0
0

Έληξε η κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας η οποία στάθηκε εμπόδιο για την ομαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών 1597 και 52.

Όπως ενημερώνει η εταιρεία, η κατάληψη των γραμμών ξεκίνησε στις 11:37 και έληξε στις 13:24.


Οι ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες ξεκίνησαν τα δρομολόγιά τους.



Η ιστοσελίδα onlarissa.gr αναφέρει: 
Σε αποκλεισμό των γραμμών του ΟΣΕ στο ύψος της συνοικίας της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου κάτοικοι της περιοχής.
Η διαμαρτυρία έγινε καθώς όπως υποστηρίζουν, ο ΟΣΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμη στα υποσχεθέντα για την βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, μετά το θάνατο τα τελευταία δύο χρόνια, δύο νεαρών ανθρώπων.

 

Η επιστροφή του Φώτη Κουτσαμπάρη στην τηλεόραση.

$
0
0

"Επί παντός επιστητού" είναι ο τίτλος της εκπομπής με την οποία επιστρέφει στην τηλεόραση ο δημοσιογράφος Φώτης Κουτσαμπάρης.


Η εκπομπή, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη μεταδίδεται από την Europe one τηλεόραση,  ασχολείται με τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και παρεμβαίνει στις αρχές, σε μια προσπάθεια για την επίλυση τους.


Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τις δράσεις φορέων και συλλόγων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της οικονομίας και γενικώς... επί παντός επιστητού.

Ο Φώτης Κουτσαμπάρης ως δημοσιογράφος της εφημερίδας "Μακεδονία" επί πολλά χρόνια είχε το τομέα των μεταφορών και ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα των συγκοινωνιών και ειδικότερα του σιδηροδρόμου. 

Η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή είχε ως θέμα το μεγάλο πρόβλημα του ΟΑΣΘ, ενώ την προσεχή Πέμπτη το θέμα που διαπραγματεύεται  είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης. 

Στο αγαπητό φίλο των σιδηροδρομικών Φώτη Κουτσαμπάρη ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο τηλεοπτικό του πρόγραμμα.



Χρήστος Γιαννακίδης


Talgo Ι – το πρώτο ελαφρύ αρθρωτό τραίνο.

$
0
0


Το ξεχασμένο στις ημέρες μας ισπανικό πρωτότυπο, που συνέβαλε στην αλλαγή της έννοιας του σιδηροδρομικού ταξιδιού παγκοσμίως. 

To πρωτοποριακό τραίνο από την Ισπανία οφείλει το όνομά του στο αρχίγραμμα των λέξεων «Tren Articulado Ligero Goicoechea Oriol». Οι τρεις πρώτες μεταφράζονται ως ελαφρύ αρθρωτό τραίνο, ενώ οι δύο τελευταίες προέρχονται από τα επώνυμα των συντελεστών της δημιουργίας του. 
Στην ιστορία αυτή όλα ξεκίνησαν από τον χαρισματικό μηχανικό Alejandro Goicoechea, ο οποίος θέλησε να ξεπεράσει τα μειονεκτήματα των βαριών και λιγότερο ελκυστικών οχημάτων της δεκαετίας του '30, διαποτίζοντάς τα με μια νέα αντίληψη για τον σιδηρόδρομο. Ύστερα από χρόνια προβληματισμών και ερευνών, έχοντας πια κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει να κάνει, τον Ιούνιο του 1936 ο Goicoechea υπέβαλλε στο διοικητικό συμβούλιο της σιδηροδρομικής εταιρείας «Robla» στην οποία εργαζόταν την πρόταση κατασκευής μιας εξαιρετικά ελαφριάς αρθρωτής αμαξοστοιχίας. Οι άνθρωποι της εταιρείας, μη βλέποντας και πολύ μακριά, δεν έκαναν δεκτή την πρότασή του. Παρά το γεγονός αυτό, ο Ισπανός μηχανικός δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε να εξελίσσει την ιδέα του. Το 1938 κατέληξε σε ένα τραίνο αποτελούμενο από αρθρωτές τριγωνικές δομές, με ανεξάρτητους τροχούς, που μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα. Λίγο αργότερα βρήκε και χρηματοδότη, στο πρόσωπο του Jose Luis Oriol, μαζί με τον οποίο ίδρυσε την εταιρεία «Patentes Talgo SA». 

Τον Αύγουστο του 1941 κι ενώ ο πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη ο Goicoechea πραγματοποίησε τις πρώτες του δοκιμές, με μια αρθρωτή αμαξοστοιχία των 12 θέσων, που με τη χρήση μιας ατμομηχανής ταξίδευε με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα στη διαδρομή μεταξύ Μαδρίτης και Λεγκανές. Στη συνέχεια προχώρησε στο κτίσιμο του πρωτοτύπου που έμεινε στην ιστορία ως «Talgo I». Ο σχεδιασμός του, που περιλάμβανε καμπίνα διακυβέρνησης στο υψηλότερο σημείο και αεροδυναμικό ρύγχος, ήταν φανερά επηρρεασμένος από τις ιδέες του Franz Kruckenberg. Πιο συγκεκριμένα, από την «DRG Class SVT 137 155», που ο μεγάλος Γερμανός σχεδιαστής παρουσίασε το 1934. 

Την ευθύνη της κατασκευής των βαγονιών ανέλαβε η εταιρεία «Hijos de Juan Garay» από το Οντάτι, ενώ ο κινητήρας έλαβε σάρκα και οστά στα εργαστήρια της «Compania de Norte» στο Βαγιαδολίδ. Την πειραματική αμαξοστοιχία αποτελούσαν επτά χαμηλής κλίσης βαγόνια, μήκους μόλις 4,44 μέτρων.
Οι τροχοί τοποθετήθηκαν σε ζεύγη, αλλά δεν συνδέθηκαν μεταξύ τους με άκαμπτο άξονα, επιτρέποντας στα βαγόνια να στρίβουν με υψηλότερη ταχύτητα και με λιγότερη κλίση. 

Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή μεταξύ της Μαδρίτης και της Γκουανταλαχάρα, τον Οκτώβριο του 1942, όπου το όχημα έφτασε στην ταχύτητα των 115 χιλιομέτρων την ώρα. Αργότερα υπερέβη τα 135 χιλιόμετρα την ώρα, σε νέα δοκιμή του μεταξύ της Μαδρίτης και της Αβίλα, τον Ιανουάριο του 1944. Το «Talgo I» συνέχισε και την επόμενη χρονιά να υποβάλλεται σε δοκιμές, ώσπου υπέστη μια σοβαρή ζημιά που κατέστησε ασύμφορη την επισκευή του. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 οδηγήθηκε στο διαλυτήριο, έχοντας προλάβει να αποδείξει πως τα όσα καινοτόμα πρότεινε με την εμφάνισή του ήταν εφικτά. Όσο για τον δημιουργό του, ήδη από το 1944 είχε εγκαταλείψει την εταιρεία, προτού καν ολοκληρωθεί το «Talgo II». 

O πολυτάλαντος Alejandro Goicoechea, που στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας είχε συνδέσει το όνομά του με τα οχυρωματικά έργα του Μπιλμπάο (τα οποία όμως αποκάλυψε στους φρανκιστές, αλλάζοντας αιφνιδιαστικά πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης) πρότεινε αργότερα μια μεγαλεπήβολη σύνδεση της Ισπανίας με το Μαρόκο, η οποία δεν έγινε πραγματικότητα. Πέθανε το 1984, σε ηλικία 89 ετών.


Σπύρος Χατήρας
Φωτ: talgo.com,
talgoamerica.com,
elpais.com 







ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σκύλος παρασύρθηκε από τραίνο και προκάλεσε αμηχανία.

$
0
0
Καταργήθηκε η αμαξοστοιχία 1596 από Λάρισα για Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει: 

Η αμαξοστοιχία 551 Θεσσαλονίκη – Λάρισα πλησιάζοντας στο σταθμό Λάρισας παρέσυρε σκύλο με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη και να ακινητοποιηθεί στο σταθμό Λάρισας. 
Λόγω αδυναμίας ελιγμών στο σταθμό Λάρισας για δρομολόγηση εφεδρείας, καταργήθηκε η αμαξοστοιχία 1596 από Λάρισα για Θεσσαλονίκη.

Ένα…τρένο σύμβολο γνώσης, δημιουργίας και καινοτομίας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου!

$
0
0
ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΕΝΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΡΕΝΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ , ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΡΔΑΝΗ


Ένα πλήρως λειτουργικό τρένο που διασχίζει την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται πλέον στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμβολίζοντας την καινοτομία, την γνώση αλλά και την δημιουργία!

Πρόκειται για ένα τμήμα του γιγαντιαίου έργου 30τμ που είχε κατασκευάσει ο αείμνηστος Μιχάλης Βαρδάνης στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τον τρενομοντελισμό. Με απόφαση της οικογένειάς του και της συζύγου του Μιχάλη Βαρδάνη, Ελένη Γαβρά με καταγωγή από το Αμάρι το έργο αυτό βρίσκεται πλέον στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και κοσμεί τους χώρους του αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημείο ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τους πολυάριθμούς επισκέπτες.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου έγινε η παράδοση του έργου αλλά και η παρουσίαση του πρωτότυπου αυτού και μοναδικού έργου. Την παρουσίαση έκανε ο στενός συνεργάτης του Μιχάλη Βαρδάνη, ο οποίος συμμετείχε και στην υλοποίηση του έργου μαζί με τον αείμνηστο Μιχάλη Βαρδάνη, Γιάννης Χαζάπης, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μακετών και την εμπορία ειδών σιδηροδρομικού μοντελισμού στην Αθήνα.

Ο κος Χαζάπης μίλησε στην «Κ.Ε» για τον δημιουργικό και πολυπράγμονα Μιχάλη Βαρδάνη, το όραμά του για τον τρεμοντελισμό και την δημιουργίας μιας γιγάντιας μακέτας 30 τμ τμήμα της οποίας φιλοξενείται πλέον στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Μιχάλης Βαρδάνης ήταν μηχανολόγος και ωρολογοποιός, λάτρευε την τεχνολογία και κάθε τι που σχετίζονταν με την καινοτομία. Μάλιστα είχε καταφέρει να κατασκευάσει την μικρότερη κλίμακα τρένου στον κόσμο, την κλίμακα Ζ ενώ μεράκι του ήταν η κατασκευή αντικειμένων, όπως αυτοκίνητα, αεροπλάνα και κυρίως τρένα σε μικρογραφία.

Όνειρό του, όπως επισημαίνει ο κος Χαζάπης που συνεργάστηκε στενά με τον Μιχάλη Βαρδάνη, ήταν η κατασκευή μιας μακέτας σε κλίμακα 1:220 κάτι το οποίο και υλοποίησε μέχρι το θάνατό του το 2018. Όπως περιγράφει ο κος Χαζάπης: «Ξεκίνησε να φτιάχνει στο σπίτι του την μακέτα 30 τετραγωνικών μέτρων η οποία ήθελε να περιλαμβάνει ένα σκηνικό με λειτουργικά τρένα τα οποία θα διασχίζουν πέντε χώρες, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα. Σε αυτή τη μακέτα συνεργαστήκαμε στην υλοποίηση και προλάβαμε να κάνουμε όλα τα τρένα λειτουργικά και να κινούνται επάνω στη μακέτα. Φτιάξαμε ψηφιακές διακλαδώσεις και ηλεκτρονικές συνδέσεις και όλα αυτά συνδέθηκαν σε έναν υπολογιστή και από εκεί δίνονταν η εντολή στο κάθε τρενάκι να ταξιδέψει επάνω στη μακέτα. Αυτό προλάβαμε και το κάναμε. Δυστυχώς ο Μιχάλης Βαρδάνης απεβίωσε το 2018 και έτσι η σύζυγός του κα Ελένη Γαρβά αποφάσισε ένα τμήμα του έργου να το δωρίσει στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου».

Ο κος Χαζάπης που βρέθηκε στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε τη λειτουργία του τμήματος από ανήκει στην μεγάλη μακέτα των 30 τμ. Μιλώντας για το τμήμα του έργου που βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου ο ίδιος υπογράμμισε: «Το τμήμα όπου είχε κατασκευαστεί η περιοχή της Γερμανίας το τροποποίησα, το απέκλεισα από το υπόλοιπο έργο και το διαμόρφωσα με νέες τοπικές συνδέσεις. Η διάστασή του είναι 2,5 μέτρα επί 0,80 και το σκηνικό που έχει απομονωθεί είναι αυτό της Κεντρικής Ευρώπης με τέσσερα κινούμενα τρενάκια σε μια διπλή διαδρομή. Πλέον παραδώσαμε τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και παρουσίασα τη λειτουργία του, οπότε θα μπορεί να λειτουργεί και να είναι πολύ χρήσιμο και σε εκπαιδευτικές δράσεις».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, το έργο υποδέχτηκε και παρέλαβε ο Πρόεδρος κος Μιχάλης Τρούλης και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, καθώς και πλήθος κόσμου που θέλησε να δει από κοντά και να παρακολουθήσει την επίδειξη της λειτουργίας ενός εντυπωσιακού έργου.

Ένα έργο που αναμφίβολα συμβολίζει την αγάπη της οικογένειας για το Ρέθυμνο και αποτελεί ταυτόχρονα έμπνευση για γνώση, δημιουργία και καινοτομία, χαρακτηριστικά τα οποία αντιπροσώπευσαν και τον δημιουργό του έργου Μιχάλη Βαρδάνη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
goodnet.gr

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποίηση δρομολογίων σήμερα και την Τρίτη λόγω της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ.

$
0
0
 Τροποποιούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει: 

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υποχρεούται σε τροποποίηση των δρομολογίων της.

Σήμερα Κυριακή 10/11 μεταξύ 19:30 και 20:00
Τα δρομολόγια ξεκινούν και τερματίζουν στο Κορωπί.
Την Τρίτη 12/11, μεταξύ 11:45 και 12:15
Τα δρομολόγια ξεκινούν και τερματίζουν στο Κορωπί.

 Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ευχαριστεί το επιβατικό κοινό για την κατανόηση.



Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το τρένο στην Πάτρα.

$
0
0

Τρεις προτάσεις στις αποσκευές του θα έχει το κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με το εθνικό δίκτυο κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση για τρεις εναλλακτικές θεωρήθηκε επιτακτική, καθώς οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Κομισιόν υποδέχονται με θετικότερο βλέμμα διαφορετικά σενάρια για ένα έργο, ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη τα συγκριτικά στοιχεία και να επιλέξουν το σενάριο που θα πληροί την πλειονότητα των κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή.


Παρά τις αναφορές της προηγούμενης κυβέρνησης για ενδεχόμενη υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην περιοχή, οι νεότερες πληροφορίες θέλουν τη λύση αυτή να μην προκρίνεται. Βασικότερος λόγος είναι το υψηλό κόστος (υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος «κανιβαλισμού» της λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας. 

Η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρίσκεται στο δεύτερο σενάριο που πρόκειται να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στις υπηρεσίες της Κομισιόν και περιλαμβάνει βύθιση σε τμήματα του δικτύου. Οι βυθίσεις αυτές που φτάνουν στο επίπεδο της θάλασσας, εκτοξεύουν το κόστος σε 350-400 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας. Ταυτόχρονα, η λύση αυτή παρουσιάζει προβλήματα, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, καθώς η ταυτόχρονη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου κατά την εκτέλεση των έργων βύθισης είναι αδύνατη.

Η τρίτη επιλογή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, καθώς περιλαμβάνει περιορισμένες βυθίσεις της γραμμής, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της χάραξης θα είναι επιφανειακό. Η πρόταση αυτή προβλέπει την κατασκευή διπλής γραμμής στον κεντρικό σταθμό της πόλης (Αγιος Διονύσιος), θα συνεχίζει με μονή γραμμή (τύπου light train) στον σταθμό του Αγίου Ανδρέα, θα συνδέει το λιμάνι αλλά θα συνεχίζει μέχρι το αεροδρόμιο στον Αραξο.

Η καινοτομία της τρίτης αυτής λύσης έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από τη σύνδεση της Πάτρας με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα ενώσει το εμπορικό λιμάνι της πόλης (και κατ’ επέκταση τη ΒΙΠΕ) με το τρένο, δίνοντας σημαντική ώθηση στις εμπορευματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ιδιαίτερα θετικό σε αυτό το σενάριο είναι και το γεγονός ότι θα φτάνει έως το αεροδρόμιο του Αράξου, τονώνοντας την τουριστική κίνηση της περιοχής, καθώς θα την αποσυνδέσει από την Αθήνα. 

Η ενδεχόμενη πρόκριση του τρίτου σεναρίου χάραξης του σιδηροδρόμου που θα φέρει το τρένο έως το αεροδρόμιο αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Αχαΐας ριζικά. Και αυτό, γιατί σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, θα συνδεθούν όλοι οι σημαντικοί επιχειρηματικοί κόμβοι της περιοχής με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Το κόστος της πρότασης αυτής κυμαίνεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ και πέραν του ότι φαίνεται ότι είναι η οικονομικότερη, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων.

Πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης, που αποτελεί τη μόνιμη πρόκληση για τα επικείμενα έργα. Με δεδομένο όμως ότι το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, αυτό φαίνεται ότι θα μετατραπεί σε έργο-γέφυρα, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο καθώς και πρόσθετα κονδύλια από το επόμενο ΕΣΠΑ. Οι προτάσεις του υπουργείου Υποδομών θα κατατεθούν έως το τέλος του έτους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
kathimerini.gr

Στα 60 του χρόνια έκανε πράξει την επιθυμία του. Συνταξιούχος τελωνειακός φόρεσε το ράσο της ιεροσύνης.

$
0
0
Οι σιδηροδρομικοί τον θεωρούν ως  δικό τους Ιερέα και τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό στο πρόσωπο του.

Ο πόθος για προσφορά και αγάπη στον συνάνθρωπο του συνέτειναν στην απόφαση του να εισέλθει σε ηλικία 60 ετών στο ιερατικό κλήρο. Αναφερόμαστε στον Ιερέα Παπαθανασίου Αθανάσιο που ιερουργεί στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Διακόνου Φιλίππου στον Επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.
Ήταν μια απόφαση όπως λέει ο ίδιος με πολύ βαρύτητα. « Είναι βαρύ το ράσο αν το φορέσεις με την θέληση σου ζυγίζει πολλά κιλά γιατί ζεις μέσα στον κόσμο και ο κόσμος σε βλέπει με το ράσο και έρχεται να συζήτηση ότι μπορείς να φανταστείς σε ανοίγει την καρδιά του ανοίγει ένα μέρος της ψυχής του και θέλει να πάρει από εσένα να πάρει κάποια ιδέα κάποια άποψη.
 Ο κόσμος είναι πάρα πολύ πιστός και ευλαβέστατος. Αυτό το αντιλαμβάνεσαι όταν σε πλησιάζει και φιλά το χέρι δεν σε φιλά το χέρι απλώς αλλά το κατασπάζεται και αυτό σημαίνει ευλάβεια μεγάλη και μεγάλη πίστη αλλά και μεγάλη υποχρέωση του κληρικού και μεγάλη ωφέλεια απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους». Τονίζει ο Πατήρ Αθανάσιος. 
Η είσοδος του στον ιερατικό σχήμα έγινε με πολύ μεγάλη προετοιμασία. « Πριν δεκατρία χρόνια ξεκίνησε αυτή επιθυμία και έκτοτε προετοιμαζόμουν για την χειροτονία. Πριν τέσσερις μήνες έφυγα από την υπηρεσία όπου υπηρέτησα για 37 χρόνια και σήμερα είμαι εδώ στον κλήρο όπως το επιθυμούσα. Στα δεκατρία αυτά χρόνια γίνονταν μια προετοιμασία και ψυχική αλλά και από πλευράς γνώσεων». Αναφέρει ο ιερέας. 
Είσοδος στον ιερατικό σχήμα είναι προσωπικό θέμα μας επισημαίνει. « αυτό που έγινε είναι ένα εσωτερικό θέμα δεν μπορεί κανείς να σου πει να επιλέξεις να επιλέξεις τον άλφα η βήτα δρόμο ειδικά στο θέμα της ιεροσύνης. Στο θέμα της ιεροσύνης η υπάρχει κλήση η δεν υπάρχει».
 Η απόφαση του να εισέλθει στον κλήρο οι συνάδελφοι του τελωνειακοί την δέχτηκαν με πολύ ευχαρίστηση. « Οι συνάδελφοι μου δέχτηκαν αυτήν την απόφαση μου με πολύ αγάπη και πολύ σεβασμό και αυτό φάνηκε στην χειροτονία μου όπου παραβρέθηκαν πάρα πολύ συνάδελφοι μου».
Στο πρόσωπο του Πατήρ Αθανάσιου οι σιδηροδρομικοί τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό και εκτιμούν το έργο και την προσφορά του σε αυτή την μικρή ενορία που με την αξιοσύνη του την έχει κάνει γνωστή και πέρα από τα όρια  της.


Το σημαντικό ποιμαντικό του έργο δεν παραλείπει να εξάρει σε κάθε επίσκεψη του και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως  και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
Στα 10 χρόνια της διακονίας του με τα εμπνευσμένα κηρύγματα του και το καθημερινό του έργο προς τους συνανθρώπους του, μετουσιώνει σε πράξει το αγαπάτε αλλήλους.
Το έργο του  επιβραβεύεται με την μεγάλη συμμετοχή των πιστών που κάθε Κυριακή  αλλά και στις γιορτές προσέρχονται και παρακολουθούν τα μυστήρια της εκκλησίας, στο Ιερό Ναό του Αποστόλου και Διακόνου Φιλίππου στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

 Ο Πατήρ Αθανάσιος έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Διοίκηση επιχειρήσεων, σπούδασε Θεολογία καθώς και στην Σχολή Μουσικοδιδάσκαλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.


Χρήστος Γιαννακίδης






Αναλυτική περιγραφή της ιστορίας του σιδηροδρόμου στην σύγχρονη Ελλάδα (εώς το 1999).

$
0
0


Η Αθήνα του 1930 με 400.000 κατοίκους είχε 88 χιλιόμετρα γραμμής τραμ και 153 χιλιόμετρα αστικού και προαστιακού σιδηροδρόμου και από το 1977 έμεινε μόνο με τα 26 χιλιόμετρα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, μέχρις ότου λειτούργησε το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας!

Τα μέσα σταθερής τροχιάς (τρένο, μετρό, τραμ) συζητιούνται ως η καλύτερη λύση σε περιοχές με προβλήματα κυκλοφορίας και μόλυνσης. Στο ξεκίνημά τους προτιμήθηκαν μόνο και μόνο γιατί εξασφάλιζαν φθηνότερη και πιο γρήγορη μεταφορά.

Στην Ελλάδα η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή εκτός Αττικής λειτούργησε το Νοέμβριο του 1882 στη διαδρομή Πύργου – Κατάκολου. Αιτία οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς της ελληνικής σταφίδας που γνώριζε τότε μεγάλες δόξες ύστερα από την καταστροφή των γαλλικών αμπελώνων από φυλλοξήρα.

Ο δήμαρχος Πύργου (τότε Λετρίνων) Π. Αυγερινός καλεί το μηχανικό A. Στρέϊτ να μελετήσει το έργο και η κυβέρνηση Κουμουνδούρου παρέχει με νόμο το δικαίωμα κατασκευής της γραμμής μήκους 12,5 χιλιομέτρων. Το έργο κατασκευάζεται από τη Γενική Πιστωτική Τράπεζα, που παραχωρεί την εκμετάλλευση στην εταιρεία «Σιδηρόδρομος Πύργου-Κατάκολου» (ΣΠΚ). Ο ΣΠΚ το 1951 απορροφάται από τον ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου).

Ο ΣΠΑΠ είναι η εταιρεία που συστάθηκε για τη δημιουργία του πελοποννησιακού δικτύου το 1882. Ομάδα τραπεζών αναλαμβάνει να κατασκευάσει γραμμές μετρικού πλάτους και να ενώσει Πειραιά – Κόρινθο – Πάτρα, Κόρινθο – Αργός – Ναύπλιο και Αργός – Μύλους.

Το πρώτο μικρό τμήμα που κατασκευάζεται είναι εκείνο που ενώνει το Καλαμάκι (εκεί όπου σήμερα τα διυλιστήρια της «Motor Oil») με την Κόρινθο. Ο λόγος; Μα η ανάγκη να ενωθεί έστω και σιδηροδρομικά ο Κορινθιακός με τον Σαρωνικό κόλπο (δεν είχε κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου). Έτσι οι επιβάτες των πλοίων που έφθαναν από την Ιταλία ή τα Επτάνησα δεν υποχρεώνονταν να κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου αλλά ανέβαιναν για λίγο στο τρένο και συνέχιζαν με άλλο πλοίο προς Πειραιά. Η δραστηριότητα αυτή έφερε πλούσια έσοδα έως το 1893, που λειτούργησε η διώρυγα της Κορίνθου.

Ας επιστρέψουμε όμως στο 1885, όταν το στρώσιμο της γραμμής προχωρούσε ομαλά μέχρι που έφθασε η γραμμή από τον Πειραιά έως την Κόρινθο. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ζόρια. Κάποιοι εργολάβοι δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν, ενώ τα διαθέσιμα της εταιρείας αρχίζουν να εξαντλούνται. Νέα δάνεια συνάπτονται, εργολάβοι πληρώνονται με μετοχές. Παρά τις καθυστερήσεις ή και εξαιτίας αυτών ο Τρικούπης προτείνει τον Απρίλιο του 1887 επέκταση του δικτύου με κατασκευή γραμμής από τους Μύλους προς Καλαμάτα εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο.

Το 1889 παραχωρείται στους ΣΠΑΠ η κατασκευή και εκμετάλλευση γραμμής οδοντωτού σιδηροδρόμου που θα συνδέσει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, και ολοκληρώνεται το 1896. Νέα τμήματα δικτύου παραδίδονται ή ανατίθεται η κατασκευή τους. Μόνοι παραπονεμένοι οι κάτοικοι της Λακωνίας, αν και υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία διακλάδωσης από το Λεοντάρι Αρκαδίας προς Σπάρτη και Γύθειο.

Το δίκτυο ολοκληρώνεται το 1904 και οι ΣΠΑΠ παίρνουν το 1922 μορφή εταιρείας υπό ιδιωτική εκμετάλλευση, ενώ το 1929 αγοράζουν τη γραμμή Νέου Ηρακλείου – Λαυρίου στην Αττική. Εφαρμόζουν δυναμικές πολιτικές μάρκετινγκ, εκμεταλλευόμενοι μεταξύ άλλων τουριστικούς προορισμούς. Αξιομνημόνευτο το «Τρένο των γλεντζέδων» που δρομολογήθηκε το 1930 και προσέφερε στους επιβάτες του πολυτελή μετάβαση στο καζίνο του Λουτρακίου.

Το 1940 οι ΣΠΑΠ περνούν υπό δημόσια εκμετάλλευση. Το συνολικό μήκος του δικτύου έχει πλέον φθάσει τα 730 χιλιόμετρα. Το τέλος του πολέμου βρίσκει το δίκτυο της Πελοποννήσου να μετρά τεράστιες απώλειες, καθώς οι Γερμανοί ανατινάζουν φεύγοντας 82 γεφύρια και ρίχνουν μηχανές και βαγόνια σε γκρεμούς.

Το 1953 οι ΣΠΑΠ αναλαμβάνουν τη γραμμή Αγρινίου – Μεσολογγίου – Κρυονερίου που έως τότε διαχειρίζονταν οι ΣΒΔΕ (Σιδηρόδρομοι Βορειοδυτικής Ελλάδος). Το δίκτυο αυτό είχε μήκος κύριας γραμμής 62 χιλιόμετρα και κατασκευάστηκε το 1890. Αργότερα απέκτησε και τρεις διακλαδώσεις προς το κέντρο του Μεσολογγίου, το Αιτωλικό, την Κατοχή και τον ποταμό Αχελώο. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του ότι το κατασκεύασε με δαπάνες του κράτους (πρώτη φορά χωρίς ευθύνη ιδιωτών) για ψηφοθηρικούς λόγους, λόγω καταγωγής από το Μεσολόγγι. Ο ίδιος όμως είχε σχέδια για επέκταση της γραμμής προς Ήπειρο και Θεσσαλία αλλά και ζεύξη στο Ρίο – Αντίρριο. Το χαρακτηριστικό του δικτύου είναι ότι είχε στην κατοχή του ατμόπλοιο, τη θρυλική «Καλυδώνα», η οποία παρελάμβανε τους επιβάτες και τα εμπορεύματα από το Κρυονέρι όπου έφθανε το τρένο έως την αποβάθρα. Από εκεί οι επιβάτες έφθαναν ακτοπλοϊκώς στην Πάτρα.

Στην επιστράτευση του 1940 η γραμμή έπαιξε καίριο ρόλο στη μεταφορά στρατευμάτων προς τα αλβανικά σύνορα, ενώ αργότερα οι Ιταλοί κατακτητές προσπάθησαν να την επεκτείνουν προς Αμφιλοχία ξηλώνοντας τις γραμμές της διακλάδωσης Αιτωλικού. Η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί επί δικτατορίας το 1970 λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων, αφού δεν έγινε ποτέ κάποια σοβαρή επέκτασή της. Αντιθέτως είχαν κατασκευασθεί δρόμοι και το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου εξυπηρετούσε τα αυτοκίνητα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Το 1995 ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία της γραμμής καθώς η επισκευή μπορούσε να γίνει με μικρές επεμβάσεις. Το έργο ανατέθηκε μάλιστα σε εργολάβο με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου δραχμών, αλλά οι εκταμιεύσεις δεν ξεκίνησαν ποτέ. Τα υλικά που είχαν παραληφθεί έμειναν να σκουριάζουν και οι αρμόδιοι να λένε ότι δεν έχει νόημα ένα τέτοιο έργο που είναι «τυφλό», αφού δεν καταλήγει σε κάποιο λιμάνι. Και το χειρότερο; Η ολοκληρωμένη σήμερα γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου δεν είχε πρόβλεψη για γραμμή σιδηροδρόμου.

Οι ΣΠΑΠ υφίστανται μία ακόμη ήττα το 1957 όταν διακόπτεται η λειτουργία του σιδηροδρόμου Αθηνών – Λαυρίου ύστερα από πιέσεις των αυτοκινητιστών. Χάνεται έτσι ένας πολύ σημαντικός διάδρομος που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το Λεκανοπέδιο.

Το 1962 οι ΣΠΑΠ ενοποιούνται με τους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ), την εταιρεία που είναι πρόδρομος του σημερινού ΟΣΕ. Σήμερα εκτελούνται με κοινοτική συγχρηματοδότηση έργα εκσυγχρονισμού, όπως η δημιουργία διπλής γραμμής κανονικού πλάτους προς Κόρινθο.

Αν τα έργα συνεχισθούν, ο σιδηρόδρομος θα μπορέσει να δώσει εναλλακτική οδό προαστιακής μετακίνησης σε όσους εργάζονται στην Αθήνα αλλά επιθυμούν π.χ. να κατοικούν στα δυτικά παράλια της Αττικής ή του Κορινθιακού. Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι όσο μεγάλο μέρος του δικτύου (κάτω από την Κόρινθο και την Πάτρα) εγκαταλείπεται και το τροχαίο υλικό δεν ανανεώνεται, τα δρομολόγια θα μειώνονται συνεχώς και αυτό θα οδηγήσει στην οριστική κατάργηση ενός σιδηροδρόμου που συνέβαλαν όσο λίγοι στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Έτος ορόσημο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο αποδεικνύεται το 1882. Ο σιδηρόδρομος Αθηνών-Πειραιώς αρχίζει να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ιδρύονται δεκάδες γραμμές τραμ. O κόσμος έχει ξεπεράσει τις φοβίες του και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι καλύτερες για τη χώρα, αφού περισσότερα διεθνή κεφάλαια αναζητούν διέξοδο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει προσαρτήσει τη Θεσσαλία με τον εύφορο κάμπο της. Η αγροτική παραγωγή αυξάνεται και αναζητεί οδό εξαγωγών, καθώς η εκβιομηχάνιση καθυστερεί. Όλα αυτά συνδυάζονται με την άνοδο του Χαρίλαου Τρικούπη στην πρωθυπουργία, ο οποίος λαμβάνει και τις αποφάσεις χάρη στις οποίες η Ελλάδα αποκτά επιτέλους σιδηροδρομική συγκοινωνία ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός λέει:

«Εντός τεσσάρων το πολύ πέντε ετών, ου μόνον ο απ’ Αθηνών έως Πατρών και Ναυπλίου σιδηρόδρομος, αλλά ολόκληρον το σύμπλεγμα των εσωτερικών ημών σιδηροδρόμων πρέπει να είναι κατασκευασμένον. Δεν είναι επιτετραμμένον εις την Ελλάδα να περιμένη πλειότερον. Περιέμεινε μέχρι τινός, διότι τα μέσα αυτής δεν της επέτρεπον να πράξη εξ’ ιδίων, η δε πίστις της δεν της επέτρεπε να χρησιμοποιήση προς κατασκευήν σιδηροδρόμων ξένα κεφάλαια. Ήδη όμως τη επιτρέπει τοιαύτης ενέργειαν η πίστις αυτής, και τα μέσα αυτής τη επιτρέπουσι να ανταποκριθή εις τας υποχρεώσεις, τας οποίας διά της πίστεως θέλει αναλάβει…»

Το βασικό ερώτημα γύρω από το οποίο είχαν αναλωθεί χρόνια συζητήσεων και πολιτικής διαμάχης αφορούσε το πλάτος των γραμμών του σιδηροδρόμου. Αν δηλαδή τα ελληνικά τρένα θα έτρεχαν σε γραμμές κανονικού πλάτους (1 μέτρο 435 χιλιοστά), ώστε να μπορούν να συνδεθούν με τα διεθνή σιδηροδρομικά δίκτυα, όπως υποστήριζε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ή θα κατασκευαζόταν ένα μικτό δίκτυο, όπως έλεγε ο Τρικούπης. Το πλάτος επηρέαζε με τη σειρά του το κόστος των έργων (χωματουργικά, στρώση γραμμών, γέφυρες, σήραγγες κ.λπ.), με συνέπεια η πρόταση Τρικούπη να καλύπτει μεγαλύτερες περιοχές της χώρας αφού ήταν πιο φτηνή.

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει ουσιαστικά από το 1869, όταν λειτούργησε η γραμμή Αθηνών – Πειραιώς. Παραθέτουμε τις προτάσεις που καταγράφει στο βιβλίο του «Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι» ο καθηγητής Λευτέρης Παπαγιαννάκης, σχέδια που δημιουργούν την εικόνα μιας Ελλάδας πολύ διαφορετικής και σαφώς πιο οργανωμένης συγκοινωνιακά από τη σημερινή:

■ Ο διάσημος μηχανικός Βιτάλης, που είχε κατασκευάσει τη γραμμή Καλαβρίας – Σικελίας, προτείνει την κατασκευή γραμμής Αθηνών – Κραβασαρά (Αμφιλοχία) μήκους 305 χιλιομέτρων και δαπάνης 60 εκατομμυρίων δραχμών, που θα περνούσε από τη Θήβα, τη λίμνη Κωπαΐδα και τον Παρνασσό (με υπόγεια σήραγγα). Από την Αμφιλοχία η συγκοινωνία θα συνέχιζε ατμοπλοϊκώς προς το Μπρίντιζι της Ιταλίας. Πολλοί μετρούν αποστάσεις και επιχειρηματολογούν για το ποια περιοχή της Ελλάδας δίνει τον καλύτερο συνδυασμό για μια γραμμή ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ινδίες. Εξαίρεται η σημασία του Θορικού (Μεσόγεια Αττικής), του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού κόλπου με το σκεπτικό ότι οι παραπάνω περιοχές είναι πιο κοντά στο Σουέζ από το Μπρίντιζι, τη Θεσσαλονίκη ή το Βόλο.

■ Η δημοφιλέστερη στις συζητήσεις πρόταση αφορά τη γραμμή Πειραιάς – Αθήνα – Λαμία – Σύνορα. Για την κατασκευή μιας τέτοιας γραμμής επιτυγχάνεται συμφωνία το 1870 ανάμεσα στην κυβέρνηση Βούλγαρη και το Γάλλο μηχανικό Ε. Πιάτ, ο οποίος όμως δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει κεφάλαια.

■ Στο μεταξύ, άλλος όμιλος Γάλλων κεφαλαιούχων εκμεταλλεύεται την πρόταση της Αυστρίας για σύνδεση των σιδηροδρόμων της με εκείνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συζήτηση φουντώνει στην Ελλάδα για την ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και ο όμιλος προτείνει να αναλάβει τη γραμμή Πειραιάς – Σύνορα κατασκευάζοντας επίσης τη γραμμή Πειραιάς – Κόρινθος – Ναύπλιο – Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο – Αρμυρός Καλαμάτας με διακλάδωση για Πάτρα – Δυτική Πελοπόννησο. Η πρόταση αρέσει περισσότερο στα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με το Μοριά, αλλά δεν προχωρεί.

■ Ο όμιλος Βαλτατζή προτείνει δυο γραμμές: Πόρτο Ράφτη – Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα και Αντίρριο – Μεσολόγγι – Αχελώος – Πρέβεζα. Το φέριμποτ στο Ρίο-Αντίρριο θα μετέφερε ολόκληρη την αμαξοστοιχία!

■ Το 1872 προτείνει να αναλάβει τη γραμμή Πειραιάς – Σύνορα όμιλος Ελλήνων κεφαλαιούχων με εκπροσώπους τον Ανδρέα Συγγρό και τον Σ. Σκουλούδη της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως. Η κυβέρνηση Ε. Δεληγιώργη δέχεται, νομοθετεί, αλλά τα έργα θα διακοπούν τον Οκτώβριο του 1873 λόγω διαφωνίας ανάμεσα στην εταιρεία και το κράτος για το που θα γίνει ο σταθμός στον Πειραιά!

■ Άλλη μεγαλόπνοη πρόταση που θέλει να κάνει την Ελλάδα «κρίκο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» υποβάλλεται τον Ιούλιο του 1879 από τον κόμη Ντε Μουτρεσί. Περιλαμβάνει τέσσερις γραμμές:
Πειραιάς – Λαμία – Σύνορα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη με διακλαδώσεις Θήβα – Χαλκίδα, Λιβαδειά – Άσπρα Σπίτια, Λαμία – Στυλίδα.
Πόρτο Ράφτη – Κόρινθος – Πάτρα – Μεσολόγγι – Κραβασαράς – Ιωάννινα με διακλαδώσεις για Βόνιτσα και Πρέβεζα.
Ιωάννινα-Μέτσοβο-Τρίκαλα-Λάρισα.
Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα με διακλαδώσεις προς Ναύπλιο και Σπάρτη.

Σε αντάλλαγμα ζητούνται από το κράτος:
η παροχή για 99 χρόνια της αναγκαίας γης για την κατασκευή των γραμμών.
τα ακαλλιέργητα δημόσια και δημοτικά γήπεδα που συνορεύουν με τις γραμμές.
όλες οι κρατικές και δημοτικές λίμνες και έλη.
τα λατομεία, μεταλλεία και ανθρακωρυχεία που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα από τις γραμμές.

Όσο ανταλλάσσονται απόψεις, η Ελλάδα παραμένει με 9 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου και 312 μίλια αμαξιτών δρόμων. Η μεταφορά σίτου από τα Καλάβρυτα στο Αίγιο κοστίζει 10-12 λεπτά ανά οκά το 1869, ενώ η μεταφορά από τη Ρωσία στην Ελλάδα 5 λεπτά/οκά. Το αλεύρι κοστίζει πολύ περισσότερο για να μεταφερθεί από τη Λιβαδειά στον Πειραιά παρά από την Οδησσό στην Αθήνα. Έρχεται λοιπόν ο Χ. Τρικούπης το 1882 και ακυρώνει τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Α. Κουμουνδούρος το 1881 για κατασκευή γραμμών «διεθνούς» πλάτους Πειραιώς – Πατρών και Πειραιώς – Λαρίσης με εγγύηση από το κράτος για ελάχιστο κέρδος 5%. Διαφωνεί όχι μόνον με το σύστημα της κρατικής εγγύησης για κέρδη, αλλά και με το κανονικό πλάτος. Πιστεύει δηλαδή ότι ο μικρός βαθμός ανάπτυξης δεν επιτρέπει ελπίδες κέρδους και ότι η αυτόματη ενσωμάτωση της χώρας στο διεθνές εμπορικό κύκλωμα (γραμμή Ευρώπης – Ινδιών) κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι. Πιστεύει επίσης ότι το κράτος οφείλει πρώτα να οργανωθεί εσωτερικά με τη μικρότερη επιβάρυνση και να κατασκευάσει εκτεταμένο δίκτυο επιδιώκοντας την ανάπτυξη.

Υπογράφει έτσι οριστικές συμβάσεις για τρία δίκτυα συνολικού μήκους 700 χιλιομέτρων στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Αττική. Καλύπτει επίσης την προοπτική κατασκευής άλλων 700 χιλιομέτρων στις γραμμές Πειραιάς – Λάρισα – Σύνορα, Κρυονέρι – Αγρίνιο και στην Πελοπόννησο.

Ακολουθεί διάφορες μορφές συμφωνίας με τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τη δημιουργία σιδηροδρόμου. Ξεκινά με εφάπαξ επιχορήγηση 20.000 δραχμών ανά χιλιόμετρο στον κατασκευαστή, αλλά όταν αργότερα δει τους ιδιώτες απρόθυμους, αποφασίζει τελικά να δώσει στο κράτος ρόλο εργολάβου. Προκύπτει έτσι ένα δίκτυο που κατά ένα μέρος είναι ιδιωτικό (Πειραιάς – Κόρινθος – Ναύπλιο – Μύλοι, Πειραιάς – Πάτρα – Ολυμπία – Κατάκολο, Βόλος – Λάρισα, Βόλος – Καρδίτσα – Καλαμπάκα, Βόλος – Πήλιο) και κατά ένα άλλο κρατικό (Πειραιάς – Σύνορα, Αγρίνιο – Μεσολόγγι – Κρυονέρι, Μύλοι – Τρίπολη – Καλαμάτα – Κυπαρισσία). Όλες οι παραπάνω γραμμές είναι μετρικού πλάτους, εκτός της γραμμής Πειραιά – Σύνορα που έγινε στα διεθνή πρότυπα.

Το 1902 είκοσι χρόνια μετά το 1882, λειτουργούν 1.065 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου. Από αυτά, τα μισά (543 χλμ.) έχουν παραδοθεί στην πρώτη πενταετία (1882-87). Στη δεύτερη πενταετία θα προστεθούν με δυσκολία άλλα 374 χιλιόμετρα. Το 1892 ο Τρικούπης παραδέχεται ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και στην πενταετία που ακολουθεί κατασκευάζονται μόλις 50 χιλιόμετρα γραμμής. Στην πενταετία 1897-1902 προστίθενται ακόμη 100 χιλιόμετρα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κλείνονται οριστικές συμφωνίες για την κατασκευή άλλων 520 χιλιομέτρων. Το 1910 λειτουργούν πλέον 1.600 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο θα αυξάνεται μόνον όταν αλλάζει η γεωγραφία της Ελλάδας. Η «πενταετία» για την οποία μιλούσε ο Τρικούπης το 1882 έχει περάσει σχεδόν έξι φορές, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν θα μπορούσε εκείνη η Ελλάδα να έχει αποκτήσει ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο σιδηροδρόμου.

1835: Ο Γάλλος μηχανικός Φραγκίσκος Φεράλδης προτείνει την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Πειραιά χωρίς να δοθεί συνέχεια. Το καλοκαίρι του ιδίου έτους ανοίγει στην κυκλοφορία πεζών, αμαξών και υποζυγίων η οδός Πειραιώς.

1843: Στο κενό πέφτει και η πρόταση του Αλέξανδρου Ραγκαβή για το σιδηρόδρομο. Η χρήση του ατμού στη χερσαία συγκοινωνία θεωρείται επικίνδυνη από κάποιους που αποκαλούν το σιδηρόδρομο «διαβολόδρομο». Άλλοι λένε ότι «θέλουν να φέρουν την παλιομηχανή οι παλιόφραγκοι για να μας χαντακώσουν». Φόβο απέναντι στο σιδηρόδρομο πάντως είχαν οι άνθρωποι και στο εξωτερικό εξ ου και το ανέκδοτο: Στο Μάντσεστερ (γενέτειρα των Σιδηροδρόμων) του 1830 ένας νεαρός γράφει στην αρραβωνιαστικιά του, που μένει έξω από την πόλη, ότι θα πάει να την ζητήσει σε γάμο. Και για να μην καθυστερήσει θα φτάσει με τον σιδηρόδρομο. Αντί θερμής πρόσκλησης όμως λαμβάνει από το μέλλοντα πεθερό του το κάτωθι μήνυμα: «Αξιότιμε κύριε. Η επίσκεψή σας είναι εντελώς περιττή. Σ’ έναν άνθρωπο που εκθέτει έτσι χωρίς λόγο τη ζωή του σε κίνδυνο, μου είναι αδύνατο να εμπιστευθώ την ευτυχία της κόρης μου». Στο μεταξύ, η Αθήνα έχει ξεπεράσει τους 19.000 κατοίκους και ο Πειραιάς τους 4.000!

1855: Ο πληθυσμός της Αθήνας είναι πλέον 31.000 και του Πειραιά 6.000. Τα ιππήλατα «παμφορεία» ή «πολυφορεία» που ανεβοκατεβαίνουν την Πειραιώς δεν αρκούν. Το αποφασιστικό βήμα γίνεται στις 16 Ιουνίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ομιλεί στη Βουλή και λέει:

«Σήμερον έχω την τιμήν να παρουσιάσω νομοσχέδιον περί συστάσεως δρόμου σιδηρού μεταξύ Αθηνών και Πειραιώς». Και εξηγεί ότι πρόκειται για «μέσον συγκοινωνίας ταχύ, ολιγοδάπανον, ευχάριστον και άνευ κονιορτού», ενώ η λειτουργία του «θα καταστήσει την εις τον Πειραιά τόσον επωφελή διαστάθμευσιν των ξένων πολεμικών πλοίων βεβαιοτέραν…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, που θυμίζει πολλά, λέει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πολλά να κάνει και δεν πρέπει να αυξήσει τα βάρη της αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του σιδηροδρόμου και περιορίζοντας τη βιομηχανική ενέργεια των ιδιωτών. Ψηφίζεται έτσι ο νόμος ΤΖ’ και η κυβέρνηση περιμένει πλέον προσφορές από εταιρείες ή ιδιώτες για την ανάληψη του έργου.

1857: Το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης που έδινε ο νόμος ΤΖ’ για 55 χρόνια άφησε αδιάφορους τους ιδιώτες. Με άλλο νόμο γίνεται 75 χρόνια και ο διαγωνισμός βγάζει νικητή τη γαλλική εταιρεία υπό τον Φραγκίσκο Φεράλδη. Μειοψηφεί η ελληνική εταιρεία στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρου, ο βαρόνος Σίμων Σίνας και η Ελένη Μ. Τοσίτσα.

1861: Ο Φεράλδης έχει κηρυχθεί έκπτωτος αφού δεν κατάφερε να προχωρήσει το έργο. Νέα δημοπρασία δίνει το έργο στην εταιρεία των Δεκάζ, Δελαλορανσί και Παγανέλη, η οποία όμως χάνει επίσης τις προθεσμίες και κηρύσσεται τελικά έκπτωτη.

1867: Το έργο αναλαμβάνει ο Άγγλος κεφαλαιούχος Έντουαρντ Πίκερινγκ, με την υποχρέωση να κατασκευάσει τη γραμμή εντός 9 μηνών.

1868: Ιδρύεται αγγλική εταιρεία με τίτλο «Ανώνυμος Εταιρεία του απ’ Αθηνών εις Πειραιά σιδηροδρόμου» (ΣΑΠ) που επιτυγχάνει παράταση της κατασκευής της γραμμής μήκους 8,5 χιλιομέτρων. Την ίδια εποχή στις ΗΠΑ κατασκευάζονται γραμμές με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων ημερησίως.

1869 (27 Φεβρουάριου): Είναι η μεγάλη μέρα των εγκαινίων. Στις 2.00 μ.μ. ο συρμός με τους επισήμους ξεκινά μέσα σε ζητωκραυγές και καπνούς που βγάζει η ατμομηχανή «Βασίλισσα Ολγα». Καλύπτει την απόσταση από το Θησείο ως τον Πειραιά σε 15 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Α’ θέσις δραχμές 1, Β’ θέσις λεπτά 75, Γ θέσις λεπτά 45. Δρομολόγια: Οκτώ έως δέκα ημερησίως ανά κατεύθυνση.

1875: Ο Πίκερινγκ αποφασίζει ότι τα έσοδα δεν είναι αρκετά και πουλά το ΣΑΠ στην Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως που είχε ιδρύσει ο Γ. Σκουζές.

1880: Επανιδρύεται ο ΣΑΠ με μετοχικό κεφάλαιο 4.000.000 δραχμών για να εφαρμόσει πρόγραμμα ανάπτυξης. Μετασκευάζεται το ξενοδοχείο στο Νέο Φάληρο, όπου αργότερα θα προστεθεί η εξέδρα για τα μικτά θαλάσσια λουτρά «μπεν μιξτ», θέατρο και λούνα παρκ. Η δημιουργία έτσι ενός δημοφιλούς κέντρου αναψυχής και η οικονομική σταθεροποίηση θα φέρουν το σιδηρόδρομο στην κερδοφορία.

1882: Ιδρύεται σε συνεργασία με Βέλγους ξεχωριστή εταιρεία (ΕΕΤΑΠΠ) και αναπτύσσει εκτεταμένο δίκτυο τραμ που σύρεται από άλογα (ιππήλατο) και συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια (Πατήσια, Αμπελόκηποι, Κολοκυνθού) και την πλατεία Ομονοίας με το Ζάππειο, το Γκάζι και τον Κεραμεικό. Σύντομα θα ιδρυθεί και από το ΣΑΠ ιππήλατο τραμ στον Πειραιά που θα συνδέει το σταθμό του σιδηροδρόμου με το τελωνείο. Όλες οι γραμμές θα γίνουν αργότερα ατμήλατες και ηλεκτροκίνητες.

1885: Στις 4 Φεβρουαρίου (Καθαρή Δευτέρα) γίνεται το πρώτο δρομολόγιο του «Θηρίου» της Κηφισιάς. Ανήκει στην εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Αττικής» από την οποία παίρνει το όνομά της και η πλατεία Αττικής που είναι αφετηρία του. Κατασκευάστηκε από την Εταιρεία Μεταλλουργίων Λαυρίου ως αντάλλαγμα για τα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο που είχε αφήσει ο ιδιοκτήτης τους Σερπιέρης. Ξεκινά έτσι η αναβάθμιση των εξοχικών προαστίων του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς. Τέσσερα χρόνια μετά η γραμμή επεκτείνεται έως την πλατεία Λαυρίου στην 3ης Σεπτεμβρίου. Στις 20 Ιουνίου εγκαινιάζεται ο δεύτερος κλάδος της γραμμής που ξεκινά από το Νέο Ηράκλειο, περνά από το Χαλάνδρι και τα Μεσόγεια και καταλήγει στο Λαύριο.

1886: Χρονιά δύσκολη για την Αθήνα, καθώς οι στόλοι Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας εφαρμόζουν αποκλεισμό στο λιμάνι του Πειραιά ως τιμωρία για τη στάση της Ελλάδας. Αποδεικνύεται όμως έτσι πόσο μεγάλη σημασία έχει η ανάπτυξη χερσαίων συγκοινωνιών, και ιδιαίτερα σιδηροδρόμου.

1887: Εμφανίζεται ο «Κωλοσούρτης», το ατμήλατο τραμ που ξεκινούσε μπροστά στην Ακαδημία, διέσχιζε τις οδούς Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως και έφθανε στο Φάληρο. Ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν βραδυκίνητος στις ανηφόρες και έμοιαζε να σέρνεται στο έδαφος λόγω του χαμηλού του ύψους.

1895: Παραδίδεται ο νέος κεντρικός σταθμός ΣΑΠ που βρίσκεται κοντά στην Ομόνοια, δίπλα στο παλιό δημαρχείο, στη διασταύρωση Αθηνάς και Λυκούργου. Το τρένο φθάνει έως εδώ μέσω της νέας υπόγειας σήραγγας που περνά κάτω από την Αθηνάς και καταλήγει σε ανοικτό σκάμμα (ίσως γι’ αυτό το λόγο το πεζοδρόμιο στο σημείο εκείνο είναι και σήμερα ιδιαίτερα φαρδύ). Είχε συζητηθεί επίσης η δημιουργία του κεντρικού σταθμού στη διασταύρωση Αθηνάς και Ερμού στο Μέγα Μοναστήρι (Μοναστηράκι), στο τότε Κακουργιοδικείο, στη σημερινή πλατεία Κοτζιά και στο θέατρο του Μπούκουρα της οδού Μενάνδρου.

1896: Τα δίκτυα του σιδηροδρόμου και των τραμ δείχνουν τις δυνατότητές τους κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 25 Μαρτίου και πολλοί από τους ξένους έφθασαν ακτοπλοϊκώς, ενώ πολλά από τα αθλήματα απαιτούσαν μετακινήσεις. Τρεις μέρες μετά η «Ακρόπολις» έγραφε: «Ό,τι ηδύναντο να μεταφέρωσιν από τας Αθήνας και τον Πειραιά οι τροχιοδρόμοι και τα ανά είκοσι λεπτά της ώρας λειτουργούντα τραίνα του σιδηροδρόμου Αθηνών- Πειραιώς το μετέφερον. Και δέκα χιλιάδες θα ήσαν οι θεαταί, οι απλωθέντες εκεί μέχρις ασφυξίας, διότι το ποδηλατοδρόμων δεν χωρεί παρά μόνον οκτώ χιλιάδας».

1904: Έτος ηλεκτροκίνησης για τον υπόγειο σιδηρόδρομο με τις αντιδράσεις που ήδη αναφέραμε. Για να ξεπερασθούν οι φοβίες, ο νέος και σε ηλικία (31 ετών) διευθυντής του ΣΑΠ Αλέξανδρος Βλάγκαλης ταξιδεύει ο ίδιος μαζί με τη σύζυγο του κάθε απόγευμα από και προς την Αθήνα.

1908: Ο ΣΑΠ μειώνει τα κόμιστρα για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του τραμ Αθήνας – Φαλήρου.

1910: «Κωλοσούρτης» τέλος. Έχουν μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητες όλες οι γραμμές των τραμ της ΕΕΤΑΠΠ (λειτουργούν 16 στην Αθήνα και 5 στον Πειραιά). Ο ΣΑΠ θέλει να ενισχύσει το δικό του τραμ στην παραλία του Πει-ραιά (Σταθμός ηλεκτρικού-τελωνείο) ώστε να μεταφέρει και εμπορεύματα, αλλά σταματά ύστερα από αντίδραση των καραγωγέων και των αχθοφόρων. Πολλά χρόνια αρ¬γότερα το τραμ της παραλίας θα συνδεθεί με τη Μελίνα Μερκούρη, αφού πρωταγωνιστεί μαζί της στο «Ποτέ την Κυριακή».

1926: Επανέρχεται η ομαλότητα ύστερα από τους βαλκανικούς πολέμους και τη μικρασιατική καταστροφή, και μπαίνει στο παιχνίδι η αγγλική Power and Traction Finance Company (γνωστή απλώς ως «Πάουερ») με τη συνεργασία της οποίας ιδρύονται δύο νέες εταιρείες: Η ΕΗΣ ως διάδοχος του ΣΑΠ που αναλαμβάνει τον ηλεκτρικό και το τραμ της παραλίας, και η ΗΕΜ που αναλαμβάνει το υπόλοιπο δίκτυο τραμ, το σιδηρόδρομο της Κηφισιάς και ορισμένες γραμμές λεωφορείου.

1928: Εγκαινιάζεται το νέο μέγαρο του σταθμού ΣΑΠ στον Πειραιά που θυμίζει κάτι από την τεχνοτροπία του Πύργου του Άιφελ.

1929: Η γραμμή του Λαυρίου περνά στη δικαιοδοσία των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου) και συνδέεται με τη γραμμή που καταλήγει στον Πειραιά.

1930: Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο ο νέος υπόγειος σταθμός της Ομόνοιας. O Βενιζέλος λέει χαριτολογώντας: «Οι αρχαιολόγοι ασφαλώς θα δυσαρεστηθούν, διότι αρχίζουν αι Αθήναι να προσελκύουν ιδιαίτερον ενδιαφέρον με έργα νεώτερου πρακτικού πολιτισμού, πλην των κλασσικών αρχαιοτήτων». Δύο χρόνια πριν, στη θεμελίωση του σταθμού Ομονοίας, ο υπουργός της Συγκοινωνίας I. Μεταξάς έλεγε ότι χάρη στην ηλεκτροκίνηση της γραμμής, μυριάδες Αθηναίων θα εγκατασταθούν «εις οικείας υγιεινάς και ευθηνάς εις την Κηφισιάν και το Μαρούσι».

1936: Ξεκινά τη λειτουργία του το τρενάκι του Περάματος με σκοπό κυρίως την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων από και προς το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Το Πέραμα είναι ακόμη εξοχή και το όρος Αιγάλεω είχε ακόμη πεύκα.

1938: Πεθαίνει το «Θηρίο» της Κηφισιάς εκτελώντας το τελευταίο του δρομολόγιο στις 8 Αυγούστου. Το τρένο που ονομάστηκε έτσι από τους βρυχηθμούς, τους τριγμούς και το μαύρο καπνό που συνόδευαν την πορεία του ειδικά στις ανηφόρες, αλλά και από τις κατάρες που εκτόξευαν νοικοκυρές επειδή λέρωνε τις μπουγάδες τους. Πλήθος κόσμου συνόδευσε το τελευταίο νυκτερινό δρομολόγιο με βεγγαλικά, κεριά ακόμη και νεκρώσιμα αγγελτήρια και επιτάφιες ψαλμωδίες.

1940: Πασίγνωστες είναι οι σκηνές με τα κατάφορτα τραμ που μεταφέρουν στρατιώτες χαμογελαστούς στην επιστράτευση της 28ης Οκτωβρίου.

1944: Βομβαρδίζεται ο Πειραιάς από τη βρετανική αεροπορία RAF και ο σταθμός του ηλεκτρικού μαζί με τις αποθήκες, και τα μηχανοστάσια παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Η συγκοινωνία διακόπτεται για έναν περίπου μήνα. Στην περίοδο της Κατοχής, ο ηλεκτρικός και τα τραμ έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των μεταφορών, αφού τα υγρά καύσιμα για τα υπόλοιπα μέσα έχουν εξαφανισθεί.

1952: Δρομολογούνται αυτοκινητάμαξες στη γραμμή Αθήνας – Λαυρίου και η διαδρομή γίνεται 1 ώρα και 50 λεπτά ανεξαρτήτως της ώρας που εκτελείται το δρομολόγιο.

1957: Ο Ηλεκτρικός φθάνει στην Κηφισιά αφού προηγουμένως έχει γνωρίσει αλλεπάλληλες επεκτάσεις προς τους σταθμούς Βικτώριας, Αττικής, Άνω Πατησίων, Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου. Την ίδια χρονιά όμως καταργείται το τρένο του Λαυρίου αντί να εξελιχθεί σε ένα βασικό άξονα προαστιακού σιδηροδρόμου.

1960: Έτος ολοκληρωτικής κατάργησης των γραμμών τραμ. Καταλήγει έτσι μια πορεία ισχυροποίησης των λεωφορειούχων (οι «νοικοκυραίοι» της εποχής) και των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ενοχλούντο από τα «δυσκίνητα» τραμ. Πορεία που είχε ξεκινήσει με το ξήλωμα των γραμμών τραμ στην Πανεπιστημίου τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 1953 με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δημόσιων Έργων, Κ. Καραμανλή. Κίτρινα και πράσινα τραμ αποχαιρετούν το ένα μετά το άλλο τους δρόμους σε Αθήνα και Πειραιά. Σε 52 χρόνια ζωής είχαν διακινήσει 3 δισεκατομμύρια επιβάτες οργανώνοντας τη ζωή της πόλης. Την ίδια χρονιά ο ΕΗΣ υποβάλλει μελέτη για επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Ηράκλειο προς Χαλάνδρι και Γέρακα, που μένει ώς σήμερα στα χαρτιά.

1969: Με αφορμή τα εκατό χρόνια του σιδηροδρόμου στην Αθήνα, ο ΕΗΣ εκδίδει βιβλίο και υποστηρίζει ότι ο υπόγειος σιδηρόδρομος και η επέκτασή του είναι η μοναδική λύση για την Αθήνα με τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούν τα 187.000, τότε, ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αναφέρεται δε και η πρόβλεψη ότι το 1985 θα κυκλοφορούν 450.000 Ι.Χ. και είναι αδύνατο να χαραχθούν νέες οδικές αρτηρίες και να βρεθούν χώροι στάθμευσης.

1976: Ο ΕΗΣ αγοράζεται από το Δημόσιο και ονομάζεται ΗΣΑΠ και στα επόμενα χρόνια ιδρύονται οι νέοι σταθμοί Ειρήνη, Ταύρος και ΚΑΤ.

1977: Στις 4 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, εγκαταλείπει τις ράγες και το τελευταίο εναπομείναν τραμ, εκείνο της γραμμής Πειραιάς-Πέραμα. Τα δρομολόγια είχαν κανονικά διακοπεί δώδεκα μέρες πριν, αλλά επαναλήφθηκαν λόγω απεργίας των λεωφορείων. Το τραμ έγινε δεκτό στο Κερατσίνι από κατοίκους που κρατούσαν λουλούδια και με δάκρυα και φωνές διαμαρτύρονταν για τη διακοπή.

1978: Τον Ιούλιο ο ΟΣΕ προσπαθεί να θεσπίσει προαστιακή συγκοινωνία δρομολογώντας 13 αμαξοστοιχίες ημερησίως προς Ελευσίνα και 20 προς Άγιο Στέφανο, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών 9 προς Χαλκίδα. Από τα παραπάνω έχουν μείνει ικανός αριθμός δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα.

1991: Επαναλειτουργεί από τον ΟΣΕ η γραμμή Αθήνα – Λουτράκι με προοπτική να γίνει ο δυτικός κλάδος προαστιακού σιδηροδρόμου.

1992: Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των δύο νέων γραμμών του μετρό. Όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, τα τμήματα Σύνταγμα – Σεπόλια, Σύνταγμα – Πεντάγωνο θα λειτουργήσουν στις 31 Δεκεμβρίου 1999 και το τμήμα Σύνταγμα – Δάφνη τον Οκτώβριο του 2000.

1999: Ξεκινούν διαδικασίες για την παραχώρηση σε κοινοπραξία της κατασκευής και λειτουργίας προαστιακού σιδηροδρόμου του ΟΣΕ. Προβλέπεται σε πρώτη φάση αναβάθμιση των γραμμών προς Κόρινθο και Οινόη-Χαλκίδα, και κατασκευή νέας γραμμής από το Μενίδι στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων. Στόχος είναι οι κάτοικοι που μένουν σε αυτές τις περιοχές να έρχονται στην Αθήνα για τις δουλειές τους χωρίς να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και βεβαίως να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες του νέου αεροδρομίου.

ΠΗΓΗ: Αφιέρωμα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ με τίτλο ‘’Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ’’
globalrailwayday.com

Συνάντηση σιδηροδρομικών για… Καφέ.

$
0
0
Την 2η συνάντηση τους θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η σιδηροδρομικοί της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τους την δυνατότητα να ανταμώσουν και να θυμηθούν στιγμές από τον εργασιακό τους βίο και όχι μόνο. 
Το «γενικό πρόσταγμα» για την οργάνωση του καφέ έχει αναλάβει ο σιδηροδρομικός Κυριάκος Μπαξεβάνης στον οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν παραβρεθούν στην συνάντηση στο τηλέφωνο 6938844799.
Ήδη όπως έχουμε πληροφορηθεί το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και δηλώνουν την συμμετοχή τους με ιδιαίτερη χαρά.

Χρήστος Γιαννακίδης

ΔΕΚΟ με έξοδα 3,5 φορές τα έσοδα και συσσωρευμένες ζημίες 11 δισ.

$
0
0

Συνέχισαν και το 2018 να παρουσιάζουν ζημίες μεγάλες ΔΕΚΟ, παρά τις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις. Τα έξοδά τους που παραμένουν ανελαστικά, είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στις υπέρογκες ζημίες, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που συνεισφέρουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Η ακτινογραφία των μεγεθών τεσσάρων ΔΕΚΟ, οι οποίες λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις, δείχνει χονδρικά ότι για κάθε ένα ευρώ που εισπράττουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, επιδοτούνται με άλλα δύο ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απαιτούνται για τη λειτουργία τους περίπου τέσσερα ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν επιπλέον ένα ευρώ ζημία.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι στο διαχρονικό πέρασμά τους οι τέσσερις ΔΕΚΟ, με προεξάρχοντα τον ΟΣΕ, έχουν δημιουργήσει συσσωρευμένες ζημίες ύψους 11 δισ. ευρώ ή αν χρησιμοποιήσουμε το ισοδύναμο του ενός ευρώ έσοδα για το 2018, οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται σε 45 ευρώ. Δηλαδή οι ζημίες είναι 45 φορές τα έσοδα του περασμένου έτους.
Ειδικότερα, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ΟΑΣΑ, η ΕΡΤ, ο ΟΣΕ και τα ΕΑΣ το 2018 είχαν έσοδα από παρεχόμενες υπηρεσίες ύψους 249 εκατ. ευρώ. Τα πιο πολλά από αυτά αφορούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ, ύψους 197 εκατ. ευρώ. Για τη λειτουργία τους οι ίδιες ΔΕΚΟ επιδοτήθηκαν κατά την ίδια περίοδο με 431 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες (άμεσες) επιδοτήσεις που δόθηκαν αφορούσαν την ΕΡΤ, ύψους 181 εκατ. ευρώ και τον ΟΑΣΑ ύψους 156 εκατ. ευρώ.

Με εξαίρεση τον ΟΑΣΑ, οι παρεχόμενες επιδοτήσεις στις ΔΕΚΟ είναι πολλαπλάσιες των εσόδων τους. Ακραίο παράδειγμα είναι η ΕΡΤ, η οποία το 2018 μόλις το 7% των συνολικών εσόδων της –περίπου 13 εκατ. ευρώ– προέρχεται από τις εμπορικές δραστηριότητές της και το υπόλοιπο 93% από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν υπέρ της εταιρείας οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ, πάντως, ήταν η μόνη από τις τέσσερις ΔΕΚΟ που εμφάνισε κέρδη εντός του 2018, καθώς η επιδότηση που λαμβάνει είναι πολύ μεγαλύτερη των εξόδων της επιχείρησης. Πέρυσι, όμως, υπήρξε μεγάλη αύξηση εξόδων της επιχείρησης, αφού ανήλθαν σε 147 εκατ. ευρώ, έναντι 125 εκατ. ευρώ το 2017. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στα δικαιώματα αθλητικών μεταδόσεων.

Φέτος, τα έξοδα της ΕΡΤ θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία πρόκειται να αποζημιώσει τις συμβάσεις εργαζομένων που διεκόπησαν το 2013, με το προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ. Συνολικά 69 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους Ελληνες καταναλωτές η αναβίωση των συμβάσεων της περιόδου 2013-2015 και τα οποία θα βαρύνουν τη χρήση του 2019. Ηδη η ΕΡΤ έχει αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποσβέσεις στον ΟΣΕ

Τις υψηλότερες ζημίες στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς παρουσίασε ο ΟΣΕ. Ο Οργανισμός που πέρυσι επιδοτήθηκε με περίπου 73 εκατ. ευρώ, εμφανίζει ζημίες ύψους 285 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες είναι μειωμένες σε σχέση με το 2017, αλλά παραμένουν υψηλές και συνεχίζουν να επιβαρύνουν την καθαρή θέση της επιχείρησης.

Η πλειονότητα των ζημιών προέρχεται από τις αποσβέσεις εξοπλισμού (περίπου 200 εκατ. ευρώ) και από τη μισθοδοσία (περίπου 50 εκατ. ευρώ). Ο ΟΣΕ είναι η μόνη επιχείρηση που αύξησε πέρυσι το προσωπικό της, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο της επαναφοράς προσωπικού που είχε μεταταγεί σε άλλες θέσεις του Δημοσίου τομέα την περίοδο 2012-2015.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση του ΟΣΕ ύψους 73 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνει τις καταπτώσεις εγγυητικών δανείων, οι οποίες χρεώνονται στο ελληνικό Δημόσιο. Μόνον πέρυσι το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε για την εξόφληση δανειακών συμβάσεων 714 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα καταβάλει άλλα 255 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΣΕ στο τέλος του 2018 είχε μη ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές ύψους 1,58 δισ. ευρώ και τις οποίες προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο ίδιος.

Ζημίες ύψους 50 εκατ. ευρώ εμφάνισε και ο ΟΑΣΑ, ο οποίος πέρυσι έλαβε χαμηλότερη επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά οι δύο θυγατρικές του επιχειρήσεις (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ), έλαβαν επιδοτήσεις ύψους 157 εκατ. ευρώ, έναντι 210 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει το 2017. Η μείωση της επιδότησης του ΟΑΣΑ ουσιαστικά μεταφράστηκε στις ζημίες της επιχείρησης.

Πάντως, ο ΟΑΣΑ είναι η κρατική επιχείρηση που πέρυσι εμφάνισε ουσιαστική αύξηση εσόδων από παρεχόμενες υπηρεσίες. Η αύξηση αυτή ανήλθε σε 14% και αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου ή ΑΣΣΚ). Η αύξηση αυτή σε συγκρίσιμη βάση είναι ακόμη μεγαλύτερη και μπορεί να πλησιάζει το 30%, δεδομένου ότι η υποχρεωτική χρήση του ΑΣΣΚ έγινε το καλοκαίρι του 2018.

Οι υψηλές ζημίες είναι αποτέλεσμα των υψηλών λειτουργικών εξόδων των ΔΕΚΟ. Οι τέσσερις προαναφερόμενες ΔΕΚΟ είχαν για το 2018 συνολικά έξοδα ύψους 873 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα αυτά είναι 3,5 φορές υψηλότερα από τα έσοδα που παράγουν οι δημόσιες επιχειρήσεις και ξεπερνούν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το άθροισμα των εσόδων από παρεχόμενες υπηρεσίες και κρατικές επιχορηγήσεις.

Τα μεγέθη αυτά ίσως επιβαρυνθούν περαιτέρω, με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και άλλων ΔΕΚΟ. Ωστόσο, πολλές από αυτές, δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει στοιχεία.

Η Εγνατία Οδός για παράδειγμα μόλις πρόσφατα ενέκρινε τα αποτελέσματα του 2017, ενώ κάτι αντίστοιχο έπραξε και η ΓΑΙΑΟΣΕ. Επίσης, η έγκριση των αποτελεσμάτων του 2018 αναμένεται και από την ΕΑΒ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
kathimerini.gr

Υπενθύμιση! Σήμερα τελευταία ημέρα κατάθεσης αίτησης για πρόσληψη στον ΟΣΕ.

$
0
0
Σήμερα Δεύτερα 11 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα για να καταθέσετε την αίτηση σας προκειμένου να συμμετάσχετε στην διαδικασία πρόσληψης προσωπικού που έχει ανακοίνωση ο ΟΣΕ στις ειδικότητες φυλάκων εγκαταστάσεων και ισόπεδων διαβάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.9 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., Καρόλου 1-3, Τ.Κ.104 37 Αθήνα, απευθύνοντάς την στην «Κεντρική Διεκπεραίωση», η οποία ευρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της Καρόλου.


Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη
διαδρομή: Πολίτες , Έντυπα – Διαδικασίες, Διαγωνισμών Φορέων, Ορ. Χρόνου ΣΟΧ β) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ’ όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι ,Ανεξάρτητες και άλλες αρχές , ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα μέσω της διαδρομής: Πολίτες , Έντυπα – Διαδικασίες ,Διαγωνισμών Φορέων , Ορ. Χρόνου ΣΟΧ.

Δείτε τις ανακοινώσεις του ΟΣΕ στους παρακάτω συνδέσμους




Αποπληρωμή 13.500 εφάπαξ μέχρι τον Ιούνιο-Απαιτούνται 115 εκατ. ευρώ.

$
0
0
Σε αναμονή βρίσκονται περίπου   90 εφάπαξ των εργαζομένων του ΟΣΕ.

Στην σταδιακή αποπληρωμή 13.500 χιλιάδων περίπου εφάπαξ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα προχωρήσει ο νέος διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Ευάγγελος Κωνσταντίνου, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα έως και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ θα χρειαστούν περίπου 115 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από τους πόρους που έχουν δώσει οι δανειστές για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τρίτους.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει ρητή εντολή σε όλους τους φορείς του δημοσίου για την άμεση απορρόφηση των διαθεσίμων, προκειμένου να μην χαθεί ούτε ευρώ και να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έχουμε δεσμευτεί στους εκπροσώπους των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι ένα αίτημα λογίζεται ληξιπρόθεσμο, εφόσον η αίτηση ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Στο ΕΤΕΑΕΠ έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στον υπολογισμό και την αποπληρωμή των εφάπαξ. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα που εκκρεμούν, τα οποία αγγίζουν τις 13.000, ενώ του δημοσίου τομέα οι εκκρεμότητες δεν ξεπερνούν τις 600. Το έργο των αρμόδιων υπαλλήλων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στις περισσότερες από τις 13.500 περιπτώσεις δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, το προσωπικό του ΕΤΕΑΕΠ περίπου 650 υπάλληλοι δεν επαρκούν για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτημα λήψης εφάπαξ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.

Από τον ιδιωτικό τομέα, πρωταθλητές στις καθυστερήσεις απονομής εφάπαξ είναι τα πρώην ταμεία Πρόνοιας των ναυτικών, τόσο των αξιωματικών (ΤΠΑΕΝ) όσο και των κατώτερων πληρωμάτων (ΤΠΚΠΕΝ), με τις αιτήσεις σε αναμονή να φτάνουν τις 5.000 και να απαιτούνται για την αποπληρωμή τους περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.


Κύκλοι από το ΕΤΕΑΕΠ, επισημαίνουν ότι αρμόδιο για τον υπολογισμό των εφάπαξ είναι μόνο το ΝΑΤ, καθώς μόνο το ταμείο των ναυτικών έχει την βάση δεομένων. Οι υπάλληλοι του ΕΤΕΑΕΠ προχωρούν μόνο στην αποπληρωμή των αποφάσεων. Τις προηγούμενες μέρες διεκπεραιώθηκαν περίπου 500 αιτήματα λήψης εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, θα δοθούν εντός του 2019 όλα τα εκκρεμή εφάπαξ των ναυτικών, οι οποίοι ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες ναυτικών, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες σε επίπεδο μηχανοργάνωσης, για να προχωρήσει η έκδοση εφάπαξ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες το προσεχές διάστημα.

Σε άλλους δυο κλάδους του ιδιωτικού τομέα εντοπίζονται έντονα προβλήματα στην απονομή των εφάπαξ, διότι ο εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι είναι καταγεγραμμένοι εγγράφως, ακόμη και χειρόγραφα, αποθηκευμένοι σε κούτες.

Συγκεκριμένα σε αναμονή βρίσκονται περίπου 2.000 εφάπαξ από τον κλάδο του μετάλλου (ΤΑΠΕΜ) για την καταβολή των οποίων απαιτούνται 15 εκατ. ευρώ, αλλά και περίπου 1.500 εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων (πρ. ΤΑΞΥ) για την αποπληρωμή των οποίων απαιτούνται ισόποσα περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Μίνι «έμφραγμα» επικρατεί και στο πρώην ταμείο πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών, καθώς εκκρεμούν περίπου 2.000 εφάπαξ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού των ποσών, καθώς ακυρώθηκε η μέθοδος που προέβλεπε η εφαρμοστική εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη η εγκύκλιος έδινε την δυνατότητα στους συγκεκριμένους επαγγελματίες να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση. Το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να επανυπολογίσει περίπου 2.000 παροχές που δόθηκαν αυξημένα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αποπληρωμή επιπλέον 2.000 εφάπαξ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έκδοση νέας εγκυκλίου. Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 250 εφάπαξ των εργαζομένων του ΟΤΕ και 90 των εργαζομένων του ΟΣΕ. Συνολικά απαιτούνται 15,5 εκατ. ευρώ, 10 εκατ. και 5,5 εκατ. αντίστοιχα.

Στον αντίποδα είναι μικρός ο αριθμός των παροχών που βρίσκονται σε αναμονή για τους δημοσίους υπαλλήλους στο πρώην ΤΠΔΥ των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου τα ληξιπρόθεσμα αγγίζουν τα 600 αν συμπεριληφθούν και τα εκκρεμή εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ. Για την αποπληρωμή απαιτούνται περίπου 14,5 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ εξετάζει τρόπους για την ταχύτερη σταδιακά απονομή των εφάπαξ παροχών. Υπάρχουν εισηγήσεις που προτείνουν την αποσύνδεση της καταβολής εφάπαξ από την καταβολή κύριας σύνταξης, καθώς η εφάπαξ παροχή με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι μια άτοκη επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα εφάπαξ είναι μειωμένα έως και κατά 22%.

Αργυρώ Μαυρούλη
mononews.gr





Οι εκλογές «πάγωσαν» τις δεσμεύσεις για τα έργα του ΟΣΕ.

$
0
0
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΠΟ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥ 10ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ


Το θέμα της ασφαλούς διέλευσης των γραμμών του ΟΣΕ από κατοικημένες περιοχές της Λάρισας ανέδειξαν το Σάββατο Ρομά, κάτοικοι της συνοικίας της Νέας Σμύρνης, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον τραγικό θάνατο 10χρονου μαθητή που παρασύρθηκε από τον Προαστιακό, τον Νοέμβριο του 2017.
Οι κάτοικοι, με ολιγόωρη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος της περιοχής, όπου έγινε το δυστύχημα, διαμαρτυρήθηκαν για το «ξεχασμένο» έργο που θα συνέβαλε στην ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών από τη συνοικία.

Όπως είναι γνωστό, η απώλεια του 10χρονου στη Νέα Σμύρνη, αλλά και η απώλεια 15χρονου μαθητή από ηλεκτροπληξία στον Σταθμό του Μεζούρλου, τον Οκτώβριο του 2017 ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόβλημα των γραμμών του ΟΣΕ. Η διοίκηση του οποίου, μετά τις αντιδράσεις δημοτικής αρχής και φορέων της πόλης, είχε δεσμευθεί τότε για σειρά έργων εστιάζοντας στο σκέλος της ασφάλειας στις κατοικημένες περιοχές.

Σε πρώτη φάση ο ΟΣΕ περιέφραξε τμήμα επί της οδού Ξυλοκάστρου, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας, απέναντι από τον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, όπου έχασε τη ζωή του ο 15χρονος, ενώ σε δεύτερη φάση προκηρύχθηκε μελέτη για την επίλυση του προβλήματος στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου έχασε τη ζωή του ο 10χρονος μαθητής.

Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τον περασμένο Μάρτιο - Απρίλιο, «μαζί με τον ανάδοχο του έργου, επισκεφθήκαμε τότε τη συνοικία μαζί με εκπροσώπους των Ρομά και ενημερώσαμε για το έργο» που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατασκευή τοιχίου στα επίμαχα τμήματα της συνοικίας.

Εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά συμφώνησαν αρχικά με το έργο, αλλά στη συνέχεια ορισμένοι κάτοικοι αντιπρότειναν την τροποποίηση της μελέτης στο σκέλος που αφορούσε στο ύψος του τοιχίου. «Παρότι ενημερώθηκαν για τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις από την αλλαγή στη μελέτη, επέμεναν στην απόφασή τους» διευκρινίζει ο κ. Καλογιάννης.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο διεξήχθησαν πρόωρα εθνικές εκλογές και με την αλλαγή στη διακυβέρνηση προέκυψε νέα διοίκηση και στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα το έργο να «παγώσει» ή τουλάχιστον μέχρι σήμερα για άγνωστους λόγους να μην έχει εγκατασταθεί ακόμη ο εργολάβος – ανάδοχος του έργου.

Παράλληλα «πάγωσαν» και οι διεκδικήσεις των τοπικών αρχών από τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς λίγο νωρίτερα, αλλά την ίδια περίοδο, διεξήχθηκαν και οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπενθυμίζεται ότι με την αλλαγή της διοίκησης στον ΟΣΕ «πάγωσε» και το θέμα της λήψης μέτρων για την ασφαλή διέλευση των γραμμών και στο σιδηροδρομικό δίκτυο προς Βόλο, όπου επίσης διέρχεται από κατοικημένες περιοχές, ενώ στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου μαθητές διασχίζουν τις γραμμές, προκειμένου να μεταβούν στο σχολείο τους.

COSCO

Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα της υπογείωσης των γραμμών ή της κατασκευής υπόγειων διαβάσεων σε διασταυρώσεις (Βόλου, Αγιάς κ.λπ.) με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Όπως είναι γνωστό, μετά τις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των δρομολογίων ειδικά των εμπορικών αμαξοστοιχιών, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε διαβάσεις, όπως οι προαναφερόμενες, ενώ στον ίδιο σχεδιασμό μετά τις επενδύσεις των Κινέζων ήταν ενταγμένο και το Εμπορευματικό Κέντρο στο Κουλούρι. Στις πολύμηνες συζητήσεις της δημοτικής αρχής με την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων και τις εταιρείες του (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ κ.λπ.) είχαν σημειωθεί βήματα προόδου με σημαντικότερο το σκέλος του Επιβατικού Σταθμού.

Δήμος και ΟΣΕ έχοντας συμφωνήσει στην ανάγκη ο Σταθμός να παραμείνει στη σημερινή του θέση, καθώς εξυπηρετεί τους επιβάτες, κατέληξαν στην απόφαση (σ.σ. που δεν πρόλαβε, λόγω των εκλογών, να πάρει υπογραφή) ο μεν ΟΣΕ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της γύρω περιοχής, ο δε Δήμος Λαρισαίων να προχωρήσει σε έργα στη συνοικία (περιοχή Πάρκου, δημιουργία χώρου στάθμευσης απέναντι από τον Σταθμό κ.λπ.).

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τη δίωρης διάρκειας κατάληψη των γραμμών από Ρομά κατοίκους της συνοικίας, αμαξοστοιχίες του Προαστιακού που εκτελούσαν τα δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και αντίστροφα, παρέμειναν ακινητοποιημένες, ενώ τα δρομολόγια έγιναν στη συνέχεια, αλλά με καθυστέρηση.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
eleftheria.gr

Σύγκρουση τρένων στην Ινδία. Εικόνες.

$
0
0
Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 30 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη σύγκρουση δύο τρένων στο Χιντεραμπάντ, στην Ινδία.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Kacheguda στο Χιντεραμπάντ, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ινδίας.
Αναφορές κάνουν λόγο και για έναν νεκρό.

​Το δυστύχημα συνέβη όταν τρένο έπεσε πάνω σε αμαξοστοιχία που περίμενε στην αποβάθρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης των αρχών.

sputniknews.gr

Κροατία: Ένας «μικρόκοσμος» τρένων μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου στο Ζάγκρεμπ.

$
0
0
Έχει μήκος άνω του ενός χιλιομέτρου, διαθέτει 50 μηχανές και 1.000 βαγόνια, 300 μέτρα δρόμων στα οποία κάνουν την εμφάνισή τους ηλεκτροκινούμενα οχήματα, 2.500 «φιγούρες» της καθημερινότητας και μηχανές τρένων από έξι ιστορικές περιόδους:
Πρόκειται για το Backo Mini Express, ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά «επιτεύγματα» μοντελισμού στην Ευρώπη, που μετατράπηκε σε… μίνι μουσείο και, περιλαμβάνει, επίσης 140 κινούμενες αμαξοστοιχίες.

Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό «φαινόμενο» μοντελισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατασκευάστηκε από τον Antun Urbic Backo και τους συνεργάτες του και στεγάζεται στην οδό Gunduliceva 4 σε δύο ορόφους, καταλαμβάνοντας χώρο άνω των 350 τετραγωγικών μέτρων. Καθημερινά, 140 τρένα – δημιουργήματα μοντελισμού ταξιδεύουν κατά μήκος 1.500 μέτρων σιδηροτροχιάς, περνούν από τούνελ και γέφυρες, δύσβατες περιοχές και «συναντούν» σταθμούς σε πόλεις, αλλά και εικόνες από το φυσικό περιβάλλον.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πολλές μικρές, λόγω μεγέθους, λεπτομέρειες της πόλης του Ζάγκρεμπ, όπως η χιονοδρομική πίστα του Mt Sljeme και το λιφτ του σκι ή η έκθεση Advent με ένα μικρό παγοδρόμιο. Περισσότερα από 20.000 άτομα επισκέπτονται το μουσείο κάθε χρόνο, κυρίως από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία και τη Σλοβενία, καθώς και από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Σουηδία, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

politik.gr

Ζαχλωρού: Το κινηματογραφικό χωριό των Καλαβρύτων και ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος.

$
0
0




Η Ζαχλωρού είναι ένα «κουκλίστικο» ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, θα φτάσετε στο σταθμό του χωριού που είναι μία από τις στάσεις του Οδοντωτού.

Το σκηνικό εδώ είναι κινηματογραφικό. Από τη μια τα πέτρινα κτήρια του σταθμού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τους ήχους του ποταμού, να είναι η απόλυτη απόδραση από την καθημερινότητα.

Το τοπίο αυτό δεν άφησε ασυγκίνητους σκηνοθέτες παλιότερων εποχών. Στην Κάτω Ζαχλωρού, έχουν γυριστεί σκηνές από τις ταινίες «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η « Γκόλφω» αλλά και η «Αστέρω», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Παράλληλα με τις γραμμές του τρένου θα συναντήσετε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες που φέρουν στις πλάτες τους ιστορία πολλών δεκαετιών μιας και λειτουργούν από το 1934. Από τη Ζαχλωρού δε λείπει η πολυτέλεια. Τα τελευταία χρόνια έχουν κτιστεί σε σημείο με ωραία θέα, παραδοσιακοί ξενώνες που προσφέρουν όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη.
Η Σιδηροδρομική Γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων, ευρύτερα γνωστή ως Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων , είναι οδοντωτή σιδηροδρομική γραμμή στενού εύρους στην Αχαΐα που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.
Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαριλάου Τρικούπη που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896 επί κυβερνήσεως Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας, ενώ επίσης κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

pagenews.gr

Ανοικτή επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο της Amtrak.

$
0
0
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης
Κοινοποίηση: 
1. Διευθύνοντα σύμβουλο Gianfranco Battisti και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε 
2. το διοικητικό συμβούλιο της Τραινοσέ 
3. το ΥΠΟΜΕΔΙ 
4. το διοικητικό συμβούλιο της ΡΑΣ 
5. το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ, 
6. το διοικητικό συμβούλιο ΓΑΙΟΣΕ, 
7. το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, 
8. το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ, 
9. Πρεσβεία ΗΠΑ 
10. Πρεσβεία Ιταλικής Δημοκρατίας

Αγαπητοί, 
λαμβάνω την τιμή να σας απευθύνω αυτήν την ανοικτή επιστολή εξαιτίας της αδράνειας που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι αρμόδιοι για μεγάλο μέρος των σιδηροδρομικών θεμάτων της Ελλάδας και αφορούν την μετακίνηση αλλά και την ενδεχόμενη μετακίνηση Αμερικανών και Ευρωπαίων τουριστών, τους οποίους έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε κατά δεκάδες χιλιάδες την θερινή περίοδο στην χώρα μου, την Ελλάδα, σε προορισμούς υψηλού αρχαιολογικού, ιστορικού, τουριστικού ενδιαφέροντος και σπουδαίου φυσικού κάλους. 

Σύντομο ιστορικό: στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 2000 – 2010 λειτουργούσε σιδηροδρομικό δίκτυο περίπου 3000 km ή 1865 μιλίων εκ των οποίων τα 2/3 του μήκους διεθνούς εύρους 143,5 cm ή 4 8½΄ το 1/3 πλάτους 100 cm ή 3ft 6΄΄ και κάποια ειδικά δίκτυα πλάτους 75 cm και 60 cm ή 1΄ 11⅝΄΄. 

Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα κατασκευάστηκε τμηματικά και για κάθε επιμέρους δίκτυο που κατασκευαζόταν δημιουργούταν και μια σιδηροδρομική εταιρία εκμετάλλευσης, ιδιωτικού δικαίου. Οι επιμέρους αυτές σιδηροδρομικές εταιρίες δεν μπορούσαν να προσδώσουν στα επιμέρους σιδηροδρομικά δίκτυα την, κατά τον μέγιστο βαθμό, ικανοποιητική λειτουργικότητα και αναπτυξιακή προοπτική. Το έτος 1971 επιχειρείται μια πρώτη αναδιάρθρωση των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας υπό τον οποίο εντάσσονται οι επί μέρους σιδηροδρομικές εταιρίες στην Ελλάδα[1]. Παρόλα αυτά ο Οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη δυσκινησία. Η συνολική διαχείριση του νέου Οργανισμού, η ασφυκτικά στενή σχέση των διοικήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες και η έλλειψη ενός ισόρροπου οράματος συνολικής ανάπτυξης του σιδηροδρόμου, οδηγεί τον Ελληνικό Οργανισμό Σιδηροδρόμων σε στασιμότητα και μικρό δείκτη αποτελέσματος / δαπανών. Σταδιακά ο σιδηρόδρομος γίνεται ασύμφορος, τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του και η προμήθεια νέου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού ή καθυστερούν τρομακτικά ή γίνονται αφορμή σκανδάλων και υπερκοστολογήσεων. Οι υπεύθυνες διοικήσεις δεν τιμωρούνται καθότι εμπλέκονται στενά με τα πολιτικά πρόσωπα και ο σιδηρόδρομος οδηγείται στο τέλμα. Έτσι προκύπτει η ανάγκη μια νέας αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τις επικρατούσες αντιλήψεις των ευρωπαϊκών προτύπων λειτουργίας των σιδηροδρομικών δικτύων και ο ένας, ενιαίος Οργανισμός διασπάται σε επιμέρους εταιρίες που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση[2], με την υποδομή και τη διαχείριση αυτής, με την ιδιοκτησία της γης και των ακινήτων της υποδομής, με το σχεδιασμό, τα έργα και την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, με τα κέντρα συντήρησης και επισκευής του τροχαίου υλικού. Για όλα αυτά δημιουργείται μια ανεξάρτητη, εποπτική αρχή και ο παλαιός Οργανισμός (ΟΣΕ) έχει να κάνει πλέον με τη λειτουργία, τον συντονισμό καθώς και με την συντήρηση των υποδομών του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. 

Η νέα αναδιάρθρωση προβλέπει εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου στο βασικό κορμό από Νότο προς Βορρά, διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση καθώς και τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση μεταξύ των πόλεων Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Βορείων Ελληνικών Συνόρων, η οποία έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της (μένουν να εγκατασταθούν τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης καθώς και εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας ETCS). Για το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο διεθνούς εύρους προβλέπονται τμηματικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της επιδομής, την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και ασφάλειας, εγκατάσταση δικτύου για ηλεκτροκίνηση σε επιλεγμένα τμήματα και στοχευμένες παραλλαγές της χάραξης για αύξηση της ταχύτητας και βελτιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της χάραξης. 

Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο, μετρικό, ως επί το πλείστον, σιδηροδρομικό δίκτυο; Ποια τύχη επιφυλάσσει για αυτό η νέα αναδιάρθρωση; Το δίκτυο αυτό σχεδιάστηκε να λειτουργεί ως υπεραστικό, όμως η ένταξη του τμήματος Πάτρα – Κόρινθος – Αθήνα στον βασικό κορμό, άφησε το υπόλοιπο έξω από την αναπτυξιακή τροχιά. Η διέλευση του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου από τα κέντρα αστικών και ημιαστικών περιοχών μπορεί πολύ εύκολα να μεταβάλει τον χαρακτήρα του δικτύου από υπεραστικό σε λάιτ ρέιλ δίκτυο, αλλά και σε τουριστικό σιδηρόδρομο. Ένα τέτοιο πείραμα επιχειρήθηκε σε τμήματα του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου αλλά και σε τμήμα του ειδικού σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλίας από το Βόλο προς το ανατολικό Πήλιο[3]. Όμως οι κεντρικές ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες δεν επιδεικνύουν το ανάλογο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τόσο των τοπικών αστικών σιδηροδρομικών δικτύων λάιτ ρέιλς, όσο και της ανάπτυξης και λειτουργίας τουριστικών ή θεματικών σιδηροδρομικών δρομολογίων. Προσκαλούν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις με τη σειρά τους εμφανίζουν μεγάλη καχυποψία και έχουν αρνητική στάση στο σιδηρόδρομο και στην ανάπτυξη των λάιτ ρέιλς. Φοβούνται την γραφειοκρατία, φοβούνται ότι το ενδεχόμενο ύψος της επένδυσης θα είναι πολλαπλάσιο του αρχικώς προϋπολογισμένου, δειλιάζουν στο ενδεχόμενο του αμφιβόλου της επιτυχίας του εγχειρήματος και το κυριότερο είναι ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με τους ντόπιους ιδιοκτήτες Ταξί και τους ντόπιους μετόχους των εταιριών λεωφορείων αστικής και υπεραστικής μετακίνησης. 

Αν και θα έπρεπε λογικά να απευθυνθώ όχι σε έναν μεγάλο σιδηροδρομικό φορέα όπως εσείς, αλλά σε δημάρχους αξιόλογων αστικών μητροπολιτικών κέντρων των ΗΠΑ ή και ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν αναπτύξει και λειτουργούν με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα δίκτυα αστικών και προαστιακών σιδηροδρομικών δικτύων, απευθύνομαι σε εσάς, την Amtrak, τον βασικό διαχειριστή εμπορευματικών και επιβατικών σιδηροδρομικών μετακινήσεων των ΗΠΑ. Μα, θα αναρωτηθούν πολλοί, η Amtrak δεν ασχολείται με ελαφρά σιδηροδρομικά αστικά και προαστιακά δίκτυα, ούτε με τα τουριστικά δρομολόγια, γιατί θα πρέπει να ασχοληθεί με τα ελαφρά αστικά σιδηροδρομικά δίκτυα της Ελλάδας, χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που δραστηριοποιείται με τόσο μεγάλη επιτυχία; 

Ως γνωστόν, στην χώρα μου την Ελλάδα, καταφθάνουν κατά χιλιάδες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες[4]τόσο με αεροπορικές πτήσεις, όσο και μέσω της θαλάσσιας κρουαζιέρας. Σημαντικά σημεία υψηλού αρχαιολογικού, ιστορικού, πολιτισμικού ενδιαφέροντος τόσο στην Πελοπόννησο[5]όσο και στη Θεσσαλία[6]μπορούν να εξυπηρετηθούν από το υπάρχον δίκτυο λάιτ ρέιλς το οποίο ή υπολειτουργεί, ή βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας ή βρίσκεται σε μερική λειτουργία. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις χάνεται η δυνατότητα ασφαλούς, ποιοτικής, μαζικής μετακίνησης χιλιάδων Αμερικανών και Ευρωπαίων τουριστών με χαμηλό κόστος, ασφάλεια και υψηλή τουριστική αξία. 

Ο μοναδικός, μέχρι σήμερα, φορέας σιδηροδρομικής επιβατικής μετακίνησης, η Τραινοσέ έχει καταβάλει κάποια προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των λάιτ ρέιλς μετρικών σιδηροδρομικών δικτύων της Πελοποννήσου[7]και των τουριστικών σιδηροδρομικών δρομολογίων Θεσσαλίας[8]και Πελοποννήσου[9], αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: α. Το μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου έτυχε της ευεργετικής για αυτό πλήρους ανακαινίσεως της σιδηροδρομικής επιδομής του με κονδύλια και σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως[10]. Όμως ο σχεδιασμός δεν περιλάμβανε: α. σε επιλεγμένα σημεία παραλλαγή της χάραξης για βελτίωση των δομικών χαρακτηριστικών της γραμμής, βελτίωση της ασφάλειας και αύξηση της ταχύτητας, β. μετατροπή μέρους των αναρίθμητων ισόπεδων πασαγίων[11]σε ανισόπεδες διαβάσεις, ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά περισσότερο ευνοούσαν την ανισόπεδη διέλευση! γ. τηλεδιοίκηση / σηματοδότηση ή έστω μεταφορά χειροκίνητων μηχανισμών σηματοδότησης[12]από το δίκτυο βασικού κορμού στο οποίο εγκαταστάθηκε ή έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση αυτομάτων συστημάτων τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης, δ. μικρές επεκτάσεις της σιδηροδρομικής γραμμής της τάξεως των μερικών εκατοντάδων μέτρων και διείσδυσης αυτών στους λιμένες πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων για την εξυπηρέτηση των τουριστών εκεί. ε. μνημόνιο συνεργασίας τοπικών δήμων και της Τραινοσέ για την ασφαλή διέλευση των σιδηροδρομικών συρμών διαμέσου αστικών οδών και αστικού περιβάλλοντος εν γένει. 

Η σύμπτωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με την ασφυκτική ανάγκη αναδιάρθρωσης των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα προκάλεσε τις κάτωθι πρόσθετες δυσλειτουργίες: α. τη διάσπαση του συγκεντρωτικού οργανισμού σιδηροδρόμων Ελλάδος σε μικρότερες, επιμέρους εταιρίες, β. την υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής εταιρίας εκμετάλλευσης «Τραινοσέ» τόσο στις εμπορευματικές όσο και στις επιβατικές μεταφορές, γ. την αναστολή λειτουργίας πολλών επιβατικών δρομολογίων της Ελλάδας. Η Πελοπόννησος θα πληγεί περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας που διαθέτουν σιδηρόδρομο και αυτό γιατί i. υπήρξε εκείνη η περιοχή της Ελλάδας στην οποία, πριν από οποιαδήποτε άλλη, αναπτύχθηκε πλήρες σιδηροδρομικό δίκτυο δια του οποίου συνδέθηκε με την πρωτεύουσα Αθήνα, με πολύ μεγάλη επιβατική και εμπορική επιτυχία, ii. μόλις το 2009 ανακαίνισε την σιδηροδρομική της επιδομή, δαπανώντας αρκετά εκατομμύρια €, iii. το δίκτυο διέθετε 22 δίδυμες και 10 τρίδυμες υπερσύγχρονες ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες / λάιτ ρειλς εκ των οποίων οι 22 πλήρως κλιματιζόμενες (ποσοστό 69%) και 22 (ποσοστό 69%) με αυτόματες θύρες, ενώ οι 10 διέθεταν ημι – αυτόματες. Σήμερα τα οχήματα αυτά έχουν εναποτεθεί σε στεγασμένα αμαξοστάσια στον Πειραιά, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρία (Γαιαοσέ) δεν έχει προβεί σε οικονομοτεχνική μελέτη των επισκευών που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθουν σε λειτουργική κατάσταση, iv. στην Πελοπόννησο και πριν την αναστολή λειτουργίας λειτουργούσαν με μεγάλη επιβατική επιτυχία οι σιδηροδρομικές συνδέσεις Αθηνών – Κορίνθου – Ναυπλίου[13], με μετεπιβίβαση στην Κόρινθο, Πάτρας – Καλαμάτας[14], Καλαμάτας – Μεσσήνης[15]και Αθηνών – Κορίνθου – Τριπόλεως[16], με μετεπιβίβαση στην Κόρινθο, v. στην Καλαμάτα υφίσταται από το 2005 ο κεντρικός σταθμός επισκευών και συντήρησης / μηχανοστάσιο του συνολικού μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου. Για το σκοπό αυτό εξοπλίστηκε με το πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Σήμερα βρίσκεται ανενεργό, αναμένοντας τις σιδηροδρομικές εξελίξεις στην Πελοπόννησο. γ. η ανάγκη να περιοριστεί η κρατική χρηματική ενίσχυση των λεγομένων «άγονων» σιδηροδρομικών γραμμών στο ύψος των 50 εκ. € / έτος. Σήμερα το σημαντικό αυτό χρηματικό κονδύλιο εισπράττεται αποκλειστικά από τη μοναδική εταιρία επιβατικής σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης «Τραινοσέ» χωρίς να καλύπτει σιδηροδρομικά το συνολικό ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με δρομολόγια, ή όπου δρομολογεί «άγονα» αυτά να είναι πολύ λίγα σε αριθμό. 

Επιπόλαιες συμπεριφορές οδηγών ή και πεζών, αστοχίες και βλάβες στα αυτόματα συστήματα φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων, σημαντική έλλειψη εμπειρίας από τη διέλευση συρμών λάιτ ρέιλς διαμέσου αστικών κέντρων και κεντρικών αστικών οδικών αρτηριών, εκλογική εξάρτηση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από ψηφοφόρους – μετόχους ιδιωτικών εταιριών λειτουργίας αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, οι οποίοι ανταγωνίζονται τις σιδηροδρομικές μεταφορές, φόβοι, από την πλευρά των τοπικών αυτοδιοικήσεων, για το οικονομικό ύψος της επένδυσης, της λειτουργίας και της διαχείρισης των αστικών σιδηροδρομικών δικτύων, οικονομική στενότητα των Δήμων και Περιφερειών εν γένει, δισταγμοί για την ανταπόκριση του ντόπιου επιβατικού κοινού σε ένα προϊόν που πολύ πιθανόν να απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους τουρίστες και επισκέπτες, έλλειψη γνώσης και επιστημονικής ενημέρωσης στη λειτουργία και εκμετάλλευση των αστικών και περιαστικών σιδηροδρομικών δικτύων τα οποία υφίστανται και λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία σε σύγχρονες μεγαλουπόλεις της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ασίας, είναι σοβαροί λόγοι που δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη των αστικών και περιαστικών σιδηροδρομικών δικτύων σε υφιστάμενα δίκτυα, τουλάχιστον για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται κατ’ έτος την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, αλλά και του ντόπιου πληθυσμού. 

Παρόλα αυτά και σήμερα και παρά τα τόσα προβλήματα και τις αναδιατάξεις που υπέστησαν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι υφίστανται σε λειτουργία κάποια σιδηροδρομικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των πολυάριθμων Αμερικανών και Ευρωπαίων τουριστών και αυτά είναι: α. Κατάκολο – Πύργος – Αλφειός – Ολυμπία[17]: είναι το κατ’ εξοχήν λάιτ ρέιλ για την εξυπηρέτηση των τουριστών κρουαζιέρας, των πλοίων που ελλιμενίζονται στον λιμένα του Κατακόλλου. Η σιδηροδρομική γραμμή εξυπηρετείται από σύγχρονους κλιματιζόμενους συρμούς λάιτ ρέιλς με αυτόματες θύρες και το εισιτήριο, μετ’ επιστροφής κοστίζει μόλις 10 €. Όμως το τελευταίο δρομολόγιο αναχωρεί από το Κατάκολλο στις 13:10 μ.μ., επομένως δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τουρίστες των οποίων το πλοίο πιάνει λιμάνι από τις 13:00 – 13:15 μ.μ. κι έπειτα. Επιπλέον, οι συρμοί χωρούν εκατό 100 καθήμενους επιβάτες, επομένως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 300 καθήμενους επιβάτες ανά ημέρα. Υπάρχουν διαθέσιμοι συρμοί (22 διπλοί και 10 τριπλοί) τους οποίους αρνείται να δρομολογήσει στο σύνολό τους η ιδιωτική εταιρεία των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών «Τραινοσέ», προκειμένου να εξυπηρετήσει περισσότερους ενδιαφερόμενους τουρίστες κρουαζιέρας, αν και αυτή η Ελληνική Σιδηροδρομική Εταιρία ανήκει στον όμιλο μιας εκ των πλέον έμπειρων παγκοσμίως σιδηροδρομικών εταιριών της Ιταλικής Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε[18]. Έχοντας υπόψη το μήκος των αποβαθρών, συνθέτοντας περισσότερους συρμούς και με τη δυνατότητα διασταύρωσής τους στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πύργου[19], σε διπλή βάρδια, η εταιρία Τραινοσέ θα ήταν σε θέση να δρομολογεί έναν συρμό 288 καθημένων ανά 25 πρώτα λεπτά της ώρας και σε μέγιστη δυνατή δρομολόγηση τακτικών και έκτακτων συρμών θα μπορούσε δυνητικά να μεταφέρει με ασφάλεια, άνετα και οικονομικά 32 * 288 = 9216 επιβάτες – τουρίστες κρουαζιέρας. Θα επιθυμούσα επίσης να πληροφορηθείτε ότι α. για την συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το χρηματικό ποσό των 5 εκ. € για την στοχευμένη ανακατασκευή της επιδομής, την κάλυψη όλων των ισόπεδων διαβάσεων με αυτόματα συστήματα ασφάλειας ισόπεδων διαβάσεων με τελικό σκοπό την βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση της ταχύτητας και την μείωση του χρόνου του δρομολογίου. Το πρόγραμμα Ολύμπιαν Τρέιλ[20]ήταν προγραμματισμένο προκειμένου να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2018, όμως μέχρι σήμερα και για άγνωστους λόγους δεν έχει υλοποιηθεί. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Πύργου υφίσταται σταθμός επισκευής και συντήρησης των συρμών. 

Το γεγονός ότι τα δρομολόγια δεν αυξάνουν προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν και τον τελευταίο επιβάτη κρουαζιέρας οφείλεται αποκλειστικώς και μόνον στην άρνηση i. της εταιρίας εκμετάλλευσης Τραινοσέ να αυξήσει τα δρομολόγια, ii. στην ιδιοκτήτρια, κρατική εταιρία ιδιωτικού δικαίου Γαιαοσέ, να προχωρήσει στην επισκευή περισσότερων συρμών προκειμένου να εξυπηρετήσει και να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, iii στην κρατική εταιρία ιδιωτικού δικαίου, ΟΣΕ προκειμένου να υλοποιήσει το ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα της ανακατασκευής της σιδηροδρομικής επιδομής της γραμμής Κατάκολλο – Πύργος – Αλφειός – Ολυμπία, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια, να αυξηθεί η ταχύτητα, να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού και να πυκνώσουν τα δρομολόγια και ο αριθμός των εξυπηρετούμενων επιβατών. iv στη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων της Γαιαοσέ και του Οργανισμού Λιμένος Πύργου προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατακόλλου έως το κρηπίδωμα πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων για την εξυπηρέτηση των τουριστών κρουαζιέρας που θα επιθυμούσαν να μεταβούν άνετα και με ασφάλεια στην Ολυμπία, ώστε να επισκεφτούν τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο που τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα. 

β. Βόλος – Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα: οι χιλιάδες των τουριστών κρουαζιέρας που καταφθάνουν στο λιμένα του Βόλου έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σιδηροδρομικώς στην Καλαμπάκα προκειμένου να επισκεφτούν την ελληνική έκδοση του Colorado, τα Ελληνικά Μετέωρα. Όμως ο σχεδιασμός των δρομολογίων της Τραινοσέ δεν έχει συμπεριλάβει στον χάρτη των δρομολογίων της απευθείας δρομολόγιο μεταξύ Βόλου και Καλαμπάκας από την εποχή που τέθηκε εκτός λειτουργίας το θεσσαλικό μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο[21]. Εν τούτοις και όταν επαναλειτούργησε η σιδηροδρομική γραμμή το 2001 ο τότε διαχειριστής ΟΣΕ και για μικρό χρονικό διάστημα είχε δρομολογήσει δύο (2) ζεύγη δρομολογίων από το Βόλο προς Καλαμπάκα με επιστροφή. Σήμερα η σιδηροδρομική μετάβαση κρίνεται εντελώς ασύμφορη, αφού αφενός απαιτείται μεγάλος χρόνος αναμονής στους ενδιάμεσους δύο (2) σιδηροδρομικούς σταθμούς μετεπιβίβασης, αφετέρου ο επιβάτης αναγκαστικά – πλην ενός δρομολογίου – πρέπει να χρεωθεί με συμπληρωματικό εισιτήριο χρήσης ταχείας αμαξοστοιχίας για της διαδρομή Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος. Επιπρόσθετα, αν και υφίστατο σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένος Βόλου με τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, η αχρησία και οι πολλές οικοδομικές αυθαιρεσίες καλύψεων της σιδηροδρομικής γραμμής από τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, δεν επιτρέπουν την είσοδο επιβατικών συρμών για την εξυπηρέτηση των πολυάριθμων τουριστών κρουαζιέρας. Έτσι, ακόμα και να είχαν δρομολογηθεί τακτικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Καλαμπάκας οι τουρίστες θα έπρεπε να διανύσουν απόσταση μεγαλύτερη από 500 μ. (1600 ft) προκειμένου να φτάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό. Σήμερα έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της Τραινοσέ για τη δρομολόγηση ενός ζεύγους ειδικού δρομολογίου με βαγόνια τύπου Orient Express για την εξυπηρέτηση, κατά παραγγελία, των τουριστών κρουαζιέρας κάτι το οποίο προφανώς δεν επαρκεί, αφενός ως «κατά παραγγελία» συρμός, αφετέρου θα έχει ακριβό εισιτήριο και οι ανέσεις που θα μπορεί να προσφέρει ίσως να απέχουν από τα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει γενικότερα ο σύγχρονος σιδηρόδρομος. Από την άλλη τοπικοί δημοτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες, παρότι διαθέτουν την εμπειρία να έχουν ζήσει σε χώρες του εξωτερικού, δείχνουν απροθυμία στο να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες κρουαζιέρας, όχι μόνο στο ότι δεν ασκούν πίεση στο διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής προκειμένου να δρομολογήσει συρμούς, αλλά αποκρούουν κάθε σκέψη για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό. 

γ. Βόλος – Μηλιές[22]: Η σιδηροδρομική σύνδεση του Βόλου με τις Μηλιές πραγματοποιείται σήμερα μόνο στο μισό της υπάρχουσας διαδρομής και συγκεκριμένα από το χωριό Άνω Λεχώνια[23]έως τις Μηλιές. Τα δρομολόγια εκτελούνται με τους ίδιους συρμούς όπως πριν 100 και πλέον χρόνια με τη διαφορά ότι η ατμήλατη έλξη έχει αντικατασταθεί με ντιζελοκίνητη. Οι συρμοί αυτοί προσφέρονται μόνον ως τουριστική ατραξιόν για αυτό και τα δρομολόγια είναι πολύ λίγα, ένα ζεύγος για κάθε ημέρα, μόνον τα σαββατοκύριακα και λίγες καθημερινές, αποκλειστικά και μόνο τη θερινή περίοδο. Η διαδρομή, όταν λειτουργούσε σε όλο το μήκος, ξεκινούσε από το σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου ως λάιτ ρέιλ αστικός σιδηρόδρομος, διέσχιζε την πόλη σε όλο το μήκος της από δυτικά έως ανατολικά και με παραλιακή χάραξη παράλληλα με τον δρόμο έφτανε στο προάστιο της Αγριάς[24], το οποίο διέσχιζε σε ολόκληρο το μήκος του και εν συνεχεία σε μικτό δίκτυο δρόμου / σιδηροδρόμου η γραμμή έφτανε στο σιδηροδρομικό σταθμό των Άνω Λεχωνίων για να καταλήξει στις Μηλιές. Το τρένο διέρχεται από το ορεινό τοπίο του Νότιου Πηλίου αλλά το άλλο μισό της διαδρομής περιλάμβανε διέλευση από πολύ αξιόλογα αστικά τοπία και πεδινά παραθαλάσσια ή αγροτικά. Οι εναλλαγές στα τοπία της συνολικής διαδρομής είναι πολλές και πολύ ευχάριστες για τους επιβάτες. Επιπλέον οι επιβάτες κρουαζιέρας δεν είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν άλλο μεταφορικό μέσο προκειμένου να μεταβούν στα Άνω Λεχώνια. Επίσης εκτός από τα καταστήματα εστίασης του Βόλου (τσιπουράδικα)[25]οι επιβάτες κρουαζιέρας θα ήταν δυνατό να μεταβούν και στο προάστιο της Αγριάς για την εξεύρεση υψηλών υπηρεσιών εστίασης. Το σιδηροδρομικό δίκτυο Βόλου – Μηλιές προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει στο σύνολό του θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του φορέα που θα εκμεταλλεύεται τη χρήση του μέσου, των τοπικών δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο διέλευσης της γραμμής από τις αστικές οδούς. Επίσης θα πρέπει να δρομολογηθούν εκεί σύγχρονοι συρμοί παράλληλα με εκείνους της τουριστικής ατραξιόν. Το τρένο του Πηλίου είναι για τον Βόλο ότι το παγκοσμίως γνωστό Κάμπλ Καρ του Σαν Φρατζίσκο[26]

δ. Καλαμάτα (Λιμήν) – Μεσσήνη: Λειτούργησε για μια μικρή χρονική περίοδο ως λάιτ ρέιλ από τον σιδηροδρομικό σταθμό πόλης Καλαμάτας[27]έως τη Μεσσήνη, με πολύ χαμηλό κόστος (2€), αλλά δυστυχώς όχι με την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία. Η άρνηση εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης της διέλευσης των συρμών λάιτ ρέιλς από το αστικό κέντρο έως του σταθμού του λιμένα, οι χαμηλές ταχύτητες εξαιτίας της μη τοποθέτησης συστημάτων ασφαλείας ισόπεδων διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.) σε όλες τις ισόπεδες διαβάσεις, η μη δυνατότητα προσαρμοστικότητας των δρομολογίων και της χωρητικότητας των συρμών στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και η παντελής απουσία συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων του αερολιμένα Καλαμάτας και του ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση και των επιβατών του αερολιμένα Καλαμάτας από τον σιδηρόδρομο, είναι οι βασικοί λόγοι της μη ικανοποιητικής εμπορικής επιτυχίας, κατά την περίοδο λειτουργίας του. Η άδεια διέλευσης συρμών από το αστικό τμήμα, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τους τουρίστες κρουαζιέρας, η προσαρμογή των δρομολογίων στο εργασιακό και εμπορικό ωράριο των εργαζομένων, η τοποθέτηση Α.Σ.Ι.Δ. σε όλες τις ισόπεδες διαβάσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της ταχύτητας και της ασφάλειας και η δυνατότητα εξυπηρέτησης του αερολιμένα Καλαμάτας είναι βήματα που οδηγούν με ασφάλεια στην εμπορική – επιβατική επιτυχία του εν λόγω λάιτ – ρειλ. 

ε. Κόρινθος – Νεμέα – Άργος – Ναύπλιο: Λειτούργησε ως προαστιακός σιδηρόδρομος, ως προέκταση του δρομολογίου Πειραιάς – Αθήνα – Κόρινθος. Σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία επειδή πετύχαινε καλύτερους χρόνους των αντίστοιχων δρομολογίων των υπεραστικών λεωφορείων και πολύ ανταγωνιστικούς του ΙΧ αυτοκινήτου. Άργος – Νεμέα – Μυκήνες και άλλες ενδιάμεσες περιοχές παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Τα δρομολόγια δεν υποστηρίχθηκαν ούτε με πυκνότητα, ούτε σε χωρητικότητα επιβατών. Σημαντική η έλλειψη των συστημάτων ασφάλειας ισόπεδων διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.) περιόριζε την ταχύτητα και την περεταίρω μείωση του χρόνου της διαδρομής. Ένας εκτροχιασμός κάποιου συρμού το 2010, με έναν (1) νεκρό επιβάτη, ανέστειλε την κίνηση των συρμών στο τμήμα Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο. Σήμερα τμήματα της ανακαινισμένης επιδομής έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί φθορές εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Ο ΟΣΕ δεν επιθυμεί την επαναλειτουργία της γραμμής καθότι είναι ο βασικός υπαίτιος για την μη συντήρηση της υποδομής και επιδομής της γραμμής στα χρόνια της αναστολής των δρομολογίων. Πιθανόν να απαιτηθούν εκ νέου κεφάλαια για την ανάταξη της υποδομής λαμβάνοντας κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

στ. Πάτρα – Καβάσιλας – Βαρθολομιό – Κυλλήνη[28]. Το λιμάνι της Πάτρας είναι η δυτική πύλη εισόδου της Ελλάδας, μαζί με εκείνο της Ηγουμενίτσας. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη, εκ των οποίον πολλοί είναι αμερικανικής προέλευσης καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι της Πάτρας με προορισμό, ανάμεσα σε άλλους, και το νησί της Ζακύνθου[29]. Μέχρι το 1995 υπήρχε σιδηροδρομική σύνδεση με μετεπιβίβαση σε τοπικό συρμό από το μικρό σιδηροδρομικό σταθμό του Καβάσιλα[30]μέχρι τον λιμένα της Κυλλήνης, μόνο την θερινή περίοδο, ενώ παλαιότερα η γραμμή εξυπηρετούσε δρομολόγια όλο τον χρόνο. Προσφάτως επαναλειτούργησε ως αστικός – προαστιακός σιδηρόδρομος από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα[31]. Προς το παρόν η δρομολόγηση γίνεται σε δοκιμαστική λειτουργία με δύο ζεύγη δρομολογίων ανά ημέρα με προοπτική τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Η λειτουργία του, όταν τοποθετηθούν όλα τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας των ισόπεδων διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.) θα είναι ένα δρομολόγιο ανά ώρα. Ωστόσο θα ήταν δυνατό να επεκταθεί έως τον λιμένα της Κυλλήνης προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες με τελικό προορισμό το νησί της Ζακύνθου. Η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται και πολύ κοντά του αεροδρομίου του Αράξου και θα ήταν δυνατό με μικρή παράκαμψη της γραμμής να μπορεί να εξυπηρετείται σιδηροδρομικώς και ο συγκεκριμένος αερολιμένας. 

ζ. Καλαμάτα – Ζευγολατιό – Μεγαλόπολη – Τρίπολη – Μύλοι – Άργος – Κόρινθος: Η γραμμή αυτή στο τμήμα μέχρι Άργος δεν εξυπηρετεί κάποιο προορισμό υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όμως πρόκειται για διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλους, ένα θεματικό τρένο Μεσσηνίας – Αρκαδίας και Αργολίδας, με εξαιρετικές εναλλαγές τοπίων και μοναδική φύση. Ενδιάμεσα οι ταξιδιώτες μπορούν να σταματήσουν προκειμένου να προμηθεύονται ντόπια προϊόντα που σχετίζονται με τον καρπό της ελιάς, της αμπέλου και άλλα αγροτικά προϊόντα. Λειτούργησε, στο ανανεωμένο τμήμα της σιδηροδρομικής επιδομής, η δρομολόγηση 3 – 4 ζευγών ημερησίως από Κόρινθο έως και Τρίπολη, με μικρή εμπορική επιτυχία, εξαιτίας της ύπαρξης κλειστού οδικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων. Όμως η διαδρομή αυτή δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, αλλά για τη δρομολόγηση θεματικών τρένων. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στους λιμένες Κατακόλου, Καλαμάτας και Ναυπλίου δίνει άλλες δυνατότητες στην ανάπτυξη του θεματικού αυτού τρένου. Σήμερα τμήματα της ανακαινισμένης επιδομής έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί φθορές εξαιτίας φυσικών καταστροφών και είναι ο βασικός λόγος τον οποίο επικαλείται ο ΟΣΕ για την μη επαναλειτουργίας της γραμμής. Μπορεί να υπάρχει και δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων με έλξη από ατμό και επιβατικά βαγόνια μουσειακού τύπου σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο. 

η. Θεσσαλονίκη – Γέφυρα – Νέα Χαλκηδόνα – Αρχαία Πέλλα – Γιαννιτσά – Σκύδρα: προς το παρόν πρόκειται για πρότζεκτ κατασκευής μονής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Γέφυρας Θεσσαλονίκης και Σκύδρας Ημαθίας για δρομολόγηση προαστιακών συρμών. Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτής της γραμμής είναι η διέλευσή της από την Αρχαία Πέλλα. Αν συνδυάσουμε την πρόθεση για κατασκευή λάιτ ρέιλ στο αστικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, κυρίως την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου εντός της λιμενικής ζώνης, γίνεται κατανοητό ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ασφάλεια και οικονομικά τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πέλλας[32]. Όμως ενώ το τουριστικό ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, δεν παρατηρείται ο ανάλογος ενθουσιασμός υλοποίησης του έργου από τις Ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες. 

θ. Μυρίνη – Αμφίπολη: η σιδηροδρομική αυτή γραμμή είχε κατασκευαστεί προκειμένου να αξιοποιηθεί ο λιμένας της Αμφίπολης για την μεταφορά υλικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στα οχυρωματικά έργα της καλουμένης «Γραμμής (αμύνης) Μεταξά». Η επιδομή της γραμμής αυτής ξηλώθηκε το 1970 προκειμένου τα υλικά να χρησιμοποιηθούν στην κατά τόπους στοχευμένη ανακαίνιση της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης. Η ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή της Αμφίπολης και η δυνατότητα να υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη, δίνει νέα προοπτική στην επανάστρωση της επιδομής και στη δρομολόγηση συρμών από τη Θεσσαλονίκη προς την Αμφίπολη. Η δρομολόγηση συρμών, ειδικά στην περίπτωση που θα μπορούν να αναχωρούν από τον λιμένα της Θεσσαλονίκης, θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους επιβάτες προαστιακό τρένο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Ροδόπολης και Σερρών, θεματικό τρένο λιμνών (Δοϊράνης και Κερκίνης) και τρένο εξυπηρέτησης τουριστών και επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης. Επίσης ο λιμένας της Αμφίπολης, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις είναι σε θέση να φιλοξενήσει σκάφη υψηλών προδιαγραφών yachts και κότερα. 

Αντί επιλόγου: Διαβάζοντας αυτήν την επιστολή ίσως αναρωτηθείτε για ποιους λόγους απέστειλα αυτήν σε μια κολοσσιαία σιδηροδρομική εταιρία, η οποία ασχολείται με τις υπεραστικές, υπερπόντιες επιβατικές και κυρίως και βασικώς εμπορευματικές μεταφορές. Μια εταιρία που ίσως και να ασχολείται με τις προαστιακές επιβατικές μεταφορές, αλλά ίσως καθόλου με τα αστικά σιδηροδρομικά δίκτυα και ελαφρά προαστιακά τρένα, γνωστότερα ως λάιτ ρέιλς. Πρώτα από όλα η εταιρία σας πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα σιδηροδρομικά προβλήματα της Ελλάδας, που αναφέρονται στην παρούσα επιστολή, με τη δέουσα σοβαρότητα, όπως μας έχουν συνηθίσει οι αμερικανικές εταιρίες του αυτού μεγέθους. Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η σεβαστή Εταιρία σας δεν καταθέσει αίτηση λήψης άδειας εκτέλεσης σιδηροδρομικού έργου στη χώρα μας, θεωρώ αδιανόητο ότι θα αρνηθεί να παρέμβει, αφού στην προκειμένη περίπτωση οι ωφελούμενοι είναι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αμερικανικής και όχι μόνο, υπηκοότητας. Αν λοιπόν αθροίσουμε την σοβαρότητα της Εταιρίας, το μέγεθός της, την ήδη σωρευμένη εμπειρία στις σιδηροδρομικές μεταφορές, το ελάχιστο του μεγέθους του ελληνικού σιδηροδρομικού προαστιακού και αστικού δικτύου για το οποίο καλείται να παρέμβει, μπορούμε να περιμένουμε: α. η κολοσσιαία σιδηροδρομική εταιρία να αιτηθεί και να λάβει άδεια εκτέλεσης επιβατικού σιδηροδρομικού έργου, β. να προσφέρει τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία της στην επαναλειτουργία των εν λόγω αστικών και περιαστικών σιδηροδρομικών δικτύων με σκοπό την εξυπηρέτηση των χιλιάδων Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ασιατών τουριστών, γ. να ενημερώσει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις 1ου και 2ου βαθμού για τη διέλευση των σιδηροδρομικών δικτύων «λάιτ ρέιλς» δημιουργώντας, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, τον οδικό χάρτη που απαιτείται για την λειτουργία των αστικών σιδηροδρομικών δικτύων. Προσβλέποντας στην σοβαρότητα και αξιοπιστία σας,


Με εκτίμηση, 
Σωτήριος Βενέτης 



Ακολουθεί το κείμενο στην Αγγλική:


Open letter to Executive Director and Covering Council of Amtrak
Notification:

Executive Director Gianfranco Battisti and the Covering Council of Ferrovie dello Stato Italiane
the Covering Council of Trainose
YPOMEDI
Covering Council of RAS
Covering Council of OSE
Covering Council of GAIOSE
Covering Council of ERGOSE
Covering Council of EESSTY
the Embassy of USA
the Embassy of Italian Democracy
Dear Sir / Madam

I have the honor to refer this open letter because of the inactivity that the responsible ones continue showing for a great part of Greece’s railway topics concerning the transportation and the possible transportation of American and European tourists who we have the honor and the pleasure to host by tens thousands during the summer season in my country, Greece, to destinations of high archaeological, historical concern and great beauty.


Some historical facts: In Greece until the mid 2000 – 2010 a railway system operated in almost 3000 km or 1865 miles and some of the 2/3 longitude international breadth 143,5 cm or 4ft and 8½΄, the 1/3 latitude 100 cm or 3ft, 3’ and 9/16΄ and some specific system of 75 cm latitude and 60 cm.


The railway of Greece was built in lots and for every extra system that was built a new railway company of private law exploitation was created. The rest of them could not give to the rest railways systems the best operation and developing perspective. In 1971, a first reorganization of the Greek railway system was attempted and a united organization of all the railway system companies was created which included the individual railway companies in Greece. However, this organization shows great disorder. The overall administration of this new organization, the close relationship of the administration with the political parties and the lack of a vision that would lead to the development of the railway, brought the Greek Organization of the railway to stability and a small schemes result / expenses. Occasionally, the railway becomes disadvantageous, the efforts of modernizing the infrastructure rolling stock either was delayed or became the reason of scandals and upcoding. The responsible administrations were not involved closely with politicians and as a result the railway would be to a deadlock. Consequently, the necessity of a new reorganization according to the main perspectives of European standards of operation of the railway systems and the only united Organization was separated to extra companies that had to do with exploitation, infrastructure and administration of this, with the property of land and the real estate of infrastructure, with the designing, the works and the development of the railway, with the centers of conservation. For all these an independent supervisory authority was created and the old Organization (OSE) had to do with the operation, coordination and the conservation of the Greek’s railway system infrastructure.


The new reorganization provided the modernization of the main railway systems from South to North, double line and electromobility as well as telecommanding among the cities of Patras - Athens - Thessaloniki - Northern Greek Borders, which has was completed to the greater part of it (only the systems of telecommanding and the installation of security systems ETCS had not been done yet). For the rest worldwide railway system was thought to have sectional interference that have to do with the modernization of infrastructure, the telecommanding systems, the signage and security, installation of a system of electromobility in chosen parts and focused variations of carving in order to increase the speed and the improvement of quality characteristics of carving.


But what about the rest basically metric railway system? Is there any chance of the reorganization concerning it? This system was built as an intercity, but the incorporation of the part Patra - Korinthos - Athens to the basic part, left it without any development. The pass – through the metric railway systems from the city centers can convert the attitude from intercity to light rail system and to a tourist railway. Such an experiment was used in parts of metric railway system of the Peloponnese and to a part of a special railway system of Thessaly from Volos to the eastern Pelion. But, the main Greek railway companies did not show the proper interest for the development not only of the local, urban railway networks light rails but also the development and operation tourist or thematic railway itineraries. They invited the local authorities to take initiatives. As a result the local authorities, showed great suspicion and have a negative attitude to the railway and the development of light rails. They are afraid of bureaucracy, and that the height of investment would be much bigger than the previously thought and they felt cowards to the possibility of an insecure success. Mainly they did not want to come to a disagreement with the local taxi owners and the local stockholders of urban or intercity buses.


It is logical not to ask a big railway authority like you, but the mayors of US metropolitan centers and other European cities that have developed and operated perfectly successful results, I am referring to you, Amtrak, the main administration of commercial and ridership railway transportation of the USA. Possibly a lot of people will be wondered that since Amtrak will not occupy with light urban systems as well as uptown ones, why it should be occupied with Greek ones, thousands miles away from the USA and Canada that operates with such a great success?


It is widely known that in my country, Greece thousands of American and European tourists arrive either by airplane or through cruise. Significant archaeological, historical and cultural destinations either in Peloponnese or in Thessaly can be visited by the light rail system that does not work properly. In this case we do not provide the tourists with the best of our services.


The only until now authority, Trainose has tried really hard for the convenience of the light rails either in Peloponnese or in Thessaly but is far away from the desired result. This happens because of the following reasons: first, the Peloponnese metric railway system has been reorganized with funds from the European Union, but this does not include: a. in chosen parts of the variation of carving in order to improve the characteristics of the line, the improvement of security and the increase of speed; b. the convertor the numerous flat passages to multi - level pedestrian crossings, even to the occasion that the land privileges the multi – level transit! c. telecommunication signage or at least the transportation of manual – control signage machines from the network of the basic system in which it was installed or the installation of automatic systems of the telecommunication / signage has been decided d. small continuities of the railway line at least some hundreds meters and the attachment of these to harbors that are visited by cruise ships. e. memorandum of cooperation between the local municipalities and Trainose for the secure transit of the railways into urban streets or urban environment.


The financial crisis in Greece and the connection with the desperate necessity of reorganization of railways in Greece brought some additional problems: a. the breakdown of the united organization into more and smaller companies; b. the obligation of privatization of the national company of exploitation Trainose not only in commercial but also to passenger transportation; c. the prorogation of the operation in many passenger itineraries in Greece. Peloponnese will suffer more than any other geographical part of Greece. And this will happen because i. it was the first region of Greece which was connected with the capital Athens, successfully; ii. in 2009 it spent a lot of millions euros in order to be renovated; iii. the network consisted of 22 twins and 10 triplets highly modern diesel railcars / light rails, which some of them, specifically 22 were fully air - conditioned (69%) and 22 (69%) with automatic doors, while the 10 of them had semi – automatic doors. Today, these vehicles are put in specific places in Piraeus, but the owner company (Gaiaose) has not study any methodology of techno – economic design of the repair that is needed in order to work again; iv. In Peloponnese, before stopping working, they operated really successfully the railway connection of Athens - Corinth - Nafplio,and transportation to Corinth, Patra - Kalamata, Kalamata - Messini and Athens - Korinthos - Tripoli, with transportation to Korinthos; v. in Kalamata the main station of repair has existed since 2005. For these was fully equipped. Today it remains inactive, waiting for all the changes in Peloponnese. c. the necessity for the national financial enhancement to be reduced of the so called “barren” railways in 50 million € / per year. Today, this significant financial fund is given exclusively to the unique railway passenger company “Trainose” without supporting the total Greek railway network or if it uses “barren” ones to be few in number.


Drivers behaviors without thinking or passengers problems to automatic systems of keeping the flat crossing, lack of necessary experience, desperate necessity of voters – stock holders of private bus companies who complete with the transportation of railways, fears the financial funds that are required, financial problems of the Municipalities and possible future hesitation that passengers from these places will deny using it because it exclusively refers to tourists, lack of knowledge and scientific research for the operation and exploitation of the urban and exurban railway network that have operated with great success to modern cities of America, Europe, Australia and Asia, are serious reasons why until now these railway networks don’t operate effectively in favor of the convenience of thousands of tourists that usually visit our country and not only them, but also for the local population.


Nevertheless, even if so many problems and rearrangements exist, we have some railway systems that still work for the convenience of people of America or Europe, such as:


a. Katakolo - Pyrgos - Alfieos - Olympia: they are only light rails for the tourists that arrive in the port of Katakolo. All the railway lines like light rails have conditions with automatic doors and with a ticket of 10€. Unfortunately the last one leaves from Katololo at 13:10, so we have a problem concerning the ship that arrives in 13:00 and 13:15 furthermore the capacity of the train departments is for 100 seated passengers so it cannot be used by more than 200 – 400 passengers on a daily basis. There are some of them (22 doubles and 10 triples) which the private company “Trainose” denies using them to assist more tourists even if it belongs to one club of one of the most experienced worldwide company the Italian “Ferrovie de lo Stato Italiane”. In addition, trains can accommodate 100 seats, so it cannot accommodate more than 300 passengers per day. There are trains available (22 double and 10 triple) which the private train passenger train company Trenose refuses to operate in its entirety, to serve more interested cruise tourists, although this Greek Rail the world's most experienced railway companies of the Italian Ferrovie dello Stato Italiane. Having known the longitude of the platforms, combining more bullet trains and with the possibility of junction in Pyrgos, to double shift, the company “Trainose” have a bullet train of 288 seated every first 25 minutes per hour and if it works properly with frequent or some extra bullet trains will be in the position to transport safely, conveniently and affordable 32 * 288 = 9216 passengers cruise tourists. I would like to inform you that a. for this specific railway line the money of 5 million € for the focused rebuilt of infrastructure is given by the program of public investments, the coverage of all the flat crossings with automatic secure systems with the view to improving the security, the increase of speed and the reduction in times for the itinerary. The program “Olympian Trail” was made in order to be completed until summer 2018, but until now and for unknown reasons has not been finished. At Pyrgos Train Station there is repair station for the bullet trains.


The fact that they don’t increase the itineraries is in order to serve even the last passenger of cruise is caused due to: i. the denial of “Trainose” to increase them, ii. Owner national company “Gaiaose” to repair more bullet trains in order to serve and cover the demand; iii. The national OSE so as to finish the authorized program of reorganization of railway infrastructure of the line Katolkolo - Pyrgos - Alfieos - Olympia, so that security can be improved, the speed can be creased, the duration of the journey can be reduced and have more passengers and itinerating. (iv) the difficulty of discussion between “Gaiaose” and Port of Pyrgos so as to find an approved solution for the expansion of Katakolo’s Railway Station until the dock of cruise ships with the aim of serving all those tourists that desire to be transferred conveniently and safely to the well – known ancient archeological site of Olympia the birthplace of Olympic Games.


b. Volos - Larissa - Palaeofarsalos - Kalambaka: the thousands tourists of cruise holidays that arrive at the port of Volos are able to use the railway to Kalambaka in order to visit the Greek version of Colorado, the Greek Meteora. But the schedule of “Trainose” does not include itinerary between Volos and Kalampaka since the time that the Thessalian metric railway has stopped. As a result, when it started again in 2001, the administrator OSE and for a little time had two (2) pairs of itineraries from Volos to Kalambaka with return. Today, this transition can be characterized as not affordable due to the fact that a long time is needed to spend between the railway stations and also the passenger has to pay an additional ticket to use an intercity express for the distance Larisa - Palaeofarsalos. Additionally, even though a railway connection between the port of Volos and the railway station has already existed, the desuetude and the arbitrariness in order to cover the railway line do not allow the access of the bullet trains to serve the numerous tourists. So even if we had frequent itineraries between Volos and Kalambaka, tourists would have to walk a distance of more than 500 m (1600 ft) so they can arrive to the train station. Today “Trainose” has expressed his interest to have a pair of train departments like Orient Express to make it more convenient for tourists who are interested by order. Of course this is not efficient because it will not be affordable for them to pay the ticket and it will be not so comfortable as we were used to. What is more, employees of the local municipality who have the experience of living in countries from abroad do not show the proper interest to serve the tourists. And not only because they do not push the administrator of the railway infrastructure to add more bullet trains, but also because they reject any thoughts to connect the port with the local railway station.


c. Volos - Milies: The railway connection between Volos and Milies happens today only in the half of the existent route and specifically from the village “Ano Lechonia” to Milies. The itineraries work with the same bullet trains they used to have as 100 years ago with the only difference is that the steam traction is replaced by diesel. These bullet trains are as a tourist attraction for the area that is why they are not enough. One pair per day, only in weekends and a few weekdays, specifically during high season. When the route used to exist in all its longitude, it started from the Volos railway Station as a light rail urban one, crossed the city from west to east along the beach and arrived in the suburb of Agria that used to cross all longitude and arrived in the railway Station of Ano Lechonia to Milies. The train crosses the mountainous South Pelion and other magnificent urban, coastal or rural landmarks. This is something really enjoyable and pleasant for the visitor. Moreover the passengers of the cruise do not need to use any other means of transport to go to “Ano Lechonia”. What is more they would have the chance to visit not only the famous of Volos “tsipouradika”but also the suburb of Agria to find great accommodation. In order to have the railway system Volos – Milies work again an agreement must be made among the company the company that will exploit the mean the local municipalities and the District of Thessaly so that we can have a complete scheme of operation. A part from that contemporary bullet trains should operate at the same time with those which are tourist attractions. The train of Pelion is something like the well – known Cable Car of San Francisco.


d. Kalamata (Port) - Messini: It used to work for a little time as a light rail one from Kalamata railway Station to Messini, with only two euros (2 €) as a ticket, but unfortunately not with great success. The rejection from the local authorities concerning the passing of light rails from the city center to the port, the low speed rates because of the lack of security systems in the flat passings, the lack of adaptation of the itineraries to the capacity in the arrivals of cruise ship and the total lack of cooperation among the administrations of the Airport in Kalamata and OSE with the aim of serving the tourist lead to unsatisfactory results. The permission of passing of bullet trains from the urban part which is able to serve the tourists, the adaptation of the itineraries to the schedule of all the employees, the installation of automatically safety systems at all the flat passings, will lead to an important raise in speed, insecurity and in the possibility to service Kalamata Airport. All of these will make the light rail really successful.


e. Korinthos - Nemea - Argos - Nafplio: It worked as a suburban railway and an expansion of the Piraeus - Athens - Korinthos. It was commercially successful because it moved in higher than the buses and in more competitive than the car. Argos - Nemea - Mycenae and the area among them shows great archaeological and historical interest. It is important to be mentioned that there is lack of security systems in flat passings and as a result a higher reduction of the travel time could be no managed. A derailment of a bullet train in 2010 with a dead passenger, delayed the movement of the bullet trains in Korinthos - Argos - Nafplio. Today, some parts of the renovated infrastructure were stolen or broken down because of natural disasters. OSE does not agree with the reopening of the line because it had the complete responsibility of not conservating the infrastructure when the itineraries stopped. Probably new funds will be needed by national budget to rebuild the infrastructure.


f. Patra- Kavasilas - Bartholomio - Kyllini. The port of Patra is the western gate of Greece, just like the port of Igoumenitsa. Every year thousands of American and European tourist, arrive by ship to the port of Patra and some of them with final destination the island of Zakynthos. Until 1995, a railway connection exist with reembarkation to a local bullet train from Kavasila railway Station to the port of Kyllini, only in summer, while some years ago this line was during the whole year. Lately it reopened as an urban-suburban railway from Patra to Kato Achaia. Until now the operation happens experimentally with two pairs of itineraries per day with the perspective to work per hour. It’s operation will be an itinerary per hour when all the security systems of flat passings will be put. However, it would be possible to be expanded until the port of Kyllini in order to serve the passengers who their final destination is the island of Zakynthos. This railway line passes from a close distance to the Araxos Airport and if there is a bypass, there will be the opportunity to serve the specific airport.


g. Kalamata - Zevgolatio - Megalopolis - Tripoli - Mili - Argos - Korinthos: This line (until the part of Argos) does not serve a destination of high archaeological interest. But we are talking about a distance of great beauty, a thematic train of Messinia - Arcadia and Argolis, with impressive landscapes and unique nature. During this trip travelers could stop in order to be supplied with local products that have to do with olive, local fresh fruits, vine and other rural products. The operation of 3 - 4 pairs worked in the renovated part of the railway infrastructure on a daily basis from Korinthos to Tripoli, with a small commercial success because of the existence of a close road network of high speeds. But this distance is not offered for the development of high speeds, but for the existence of thematic trains. The development of cruise to the ports of Katakolo, Kalamata and Nafplio will offer other possibilities in the development of this thematic train. Today OSE supports the idea that cannot work again because some parts of the renovated infrastructure have been stolen or have been broken down. Maybe there is the opportunity to have itineraries that can be tracked by steam and passengers’ department like a museum in an unmatched natural environment.


h. Thessaloniki - Gefyra – Nea Chalkidona - Ancient Pella - Giannitsa - Skydra: Until now it is considered to be a project in order to construct a single line between the railway Station of Gefyra in Thessaloniki and Skydra Imathia for using suburban bullet train. Great interest show the passing of this line from Ancient Pella. What if we combine the construction of light rails in the urban part of Thessaloniki with the development of the railway system inside the port, it is obvious that the passengers of the cruise will have the possibility to visit the Site Ancient Pella safer, faster and really affordable. However, it seems that Greek railway Companies do not the appropriate interest.


i. Myrini – Amfipoli: this railway was initially constructed in order to exploit the port of Amfipolis for the transportation of materials and military equipment for the fortification works for the so-called “Line (Defense) Metaxa”. The subsidy of this line was destroyed in 1970 in order for the materials to be used in the railway line between Thessaloniki – Alexandroupoli. The discovery of important archaeological findings in the area of Amfipoli and the possibility to be connected with Thessaloniki gives a new perspective to the resetting of the subsidy and to the operation of bullet trains from Thessaloniki to Amfipoli. These trains, especially if they start from the port of Thessaloniki will be able to offer to passengers a suburban train among Thessaloniki – Kilkis – Rodopolis –Serres, thematic train of the lakes (Doirani – Kerkini) and a train which serve tourists and visitors of the archaeological site of Amfipoli. Moreover, the port of Amfipoli, with the proper actions will be in the position to host boats and yachts.


Last but far from least:


By reading this letter you might wonder why I have sent this letter to this colossal railway company, which deals with intercities, overseas passenger and mainly cargo transportations. A company which engage with suburban passenger transportation, but may not with the urban railway networks known as “light rails”. Firstly, I believe that your company can solve the railway problems in Greece, that are referred in this letter, with the proper consideration on just like we are used to when you talk about these American companies. Even if your honored company do not apply for the authorization to implement for the railways system in our country, I believe that it is undeniable of refusing to intervene especially when the passengers are in a great number American citizens. Consequently, if we combine the severity of your Company, your great experience in railway transportation and the size of the Greek suburban and urban system which is minimum we can expect that: a. the colossal railway company will apply and receive the authority to implement this work; b. will offer its precious experience in reopening this system to serve thousands of American, European and Asian tourists, c. will inform the local authorities 1st and 2nd degree for the passing of light rails creating the road map which is required for the operation of urban railways systems Thank you in advance for hearing me and for your help in this matter that, surely will be dealt with seriousness and reliability.


Yours sincerely,


Sotirios Venetis


https://docs.google.com/document/d/1h4Fhe3vVgOZVJTFMYyKFjHrpo45io34gY4O_VVf26_4/edit?usp=sharing













[13]Ναύπλιο, πόλη της Πελοποννήσου https://en.wikipedia.org/wiki/Nafplioμε μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα. 

[14]Καλαμάτα, πόλη της Πελοποννήσου https://en.wikipedia.org/wiki/Kalamataμε λιμένα υποδοχής πλοίων κρουαζιέρας και δυνατότητα σιδηροδρομικής μετακίνησης σε περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς / ιστορικούς τόπους παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα 

[15]Μεσσήνη, εκ των αρχαιοτέρων κωμοπόλεων της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στην Καλαμάτα με σημαντική αποικιακή παρουσία στη Σικελία της Ιταλίας https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%AE%CE%BD%CE%B7 , διαθέτει και αερολιμένα, ο οποίος δύναται να εξυπηρετείται με λάιτ ρέιλς συρμούς 

[16]Σημαντική πόλη στο κέντρο της Πελοποννήσου https://en.wikipedia.org/wiki/Tripoli,_Greece , πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας, με σημαντική συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση και τη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. 





[21]Από 25/07/1998 











[32] https://en.wikipedia.org/wiki/Pella






Viewing all 36678 articles
Browse latest View live