Quantcast
Channel: Σιδηροδρομικά Νέα
Viewing all 36756 articles
Browse latest View live

Αττικό Μετρό. Χάος με την εμπορική αξιοποίηση σταθμών και ακινήτων στις συγκοινωνίες.

$
0
0
Οι αστικές συγκοινωνίες, όχι μόνο δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν για εμπορικούς σκοπούς τους πολυσύχναστους σταθμούς μεταφοράς των επιβατών αλλά και όσες φορές επιχείρησαν να αξιοποιήσουν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, αστόχησαν και βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Με αφορμή την πρόσφατη σύγκρουση του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη και της ΣΤΑΣΥ για την νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε την μεταφορά των εσόδων από τους σταθμούς σε ηλεκτρικό και μετρό, στον ΟΑΣΑ, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της Αττικό Μετρό πριν 1,5 χρόνο για την μίσθωση τριώροφου ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός να μετατραπεί σε χώρο μαζική εστίασης, κτίριο στην συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού που προοριζόταν για γραφεία της εταιρείας και η έναρξη οικοδομικών εργασιών για την ανακατασκευή του, με οικοδομική άδεια του 2003, προσέκρουσαν στην νομιμότητα των διαδικασιών.

Και στην συνέχεια, κατόπιν καταγγελιών στην πολεοδομία Αθηνών. Η ΥΔΟΜ καταλόγισε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και οι εργασίες πάγωσαν. Κατόπιν ισχυρών πιέσεων της Αττικό Μετρό που θα εισέπραττε από την μίσθωση το σεβαστό ποσό των 17.000 ευρώ το μήνα, ήταν η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, ο οποίος με έγγραφό του έβγαλε λάδι την Αττικό Μετρό, υποστηρίζοντας ότι η αδειοδότησή της είναι ευθύνη του υπουργείου και ότι αναρμοδίως υπήρξε παρέμβαση της πολεοδομίας Αθηνών. Η εκμίσθωση εξακολουθεί να είναι παγωμένη ενώ σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης ζητά την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Τις προηγούμενες μέρες μιλώντας στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης κατέθεσε στοιχεία για τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών της ΣΤΑΣΥ από τις εμπορικές δραστηριότητες. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ένα μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής και ανάπτυξης των φορέων που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αίθουσα του Συντάγματος, το μέγιστο ποσό την τελευταία πενταετία που έχει συλλεχθεί είναι 1.200.000 ευρώ! Το 2013 ήταν 520.000 ευρώ, το 2014 857.000 ευρώ και φέτος 1.018.000 ευρώ. «Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μικρό ή μεσαίο κατάστημα της πλατείας Συντάγματος, πόσο μάλλον για το σταθμό του μετρό» δήλωσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τα έσοδα από τις διαφημίσεις στους συρμούς, το 2013 ήταν 1.289.000 ευρώ, με 1,5 εκατομμύριο επιβάτες που μετακινούνται κάθε χρόνο. Το 2016 ήταν 1.426.000. Τα δε έσοδα από τα πλαίσια στους σταθμούς είναι μόλις 276.841 ευρώ το 2015, 326.755 ευρώ το 2014, το 2016 έφθασε στις 451.000 ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν, ότι ακόμη και το Δεκέμβριο που υπάρχει μεγάλη διαφημιστική ζήτηση, τα πάνελ πάνω από 50% ήταν ελεύθερα, που σημαίνει κατά το υπουργείο ότι δεν υπήρξε μηχανισμός για τη θετική αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων της Αττικό Μετρό.

Συντάκτης: Μαριάννα Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr


Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Σιδηροδρομικών Εμπορευματικών Μεταφορών (ERFA) και ποια η αποστολή της.

$
0
0
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σιδηροδρομικών Εμπορευματικών Μεταφορών (European Rail Freight Association ή ERFA) έχει ως στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών καθώς και των αντίστοιχων ενδιαφερόμενων μερών, μέσω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς. 
Επίσης:  − Υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός οικονομικά ελκυστικού περιβάλλοντος για την ενίσχυση των αποτελεσματικών ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών καθ’ όλη τη διάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. 
− Βελτιώνει την ανταγωνιστική θέση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών έναντι άλλων τρόπων μεταφοράς κυρίως μέσω ενός πολιτικού και νομικού πλαισίου.
 − Βελτιώνει τις συνθήκες λειτουργίας για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. − Μειώνει τα νομικά και υλικά εμπόδια στις διασυνοριακές και διεθνείς υπηρεσίες μεταφορών.
 − Αναπτύσσει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μέσω της απελευθέρωσης για μια πλήρως διαφανή, ανεξάρτητη και ελεύθερη αγορά. 
− Προάγει την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και τον καθορισμό κοινών προτύπων ασφάλειας. Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) Η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (International Union of Railways ή UIC) είναι ένας διεθνής οργανισμός του τομέα μεταφορών και απαρτίζεται από 195 μέλη από όλες τις ηπείρους. Μέλη της UIC μέλη μπορούν να είναι ενιαίοι σιδηροδρομικοί οργανισμοί, διαχειριστές υποδομής, πάροχοι σιδηροδρομικών ή συνδυασμένων μεταφορικών υπηρεσιών, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης μονάδων έλξης και τροχαίου υλικού, εταιρείες παροχής υπηρεσιών (υπηρεσίες εστιατορίου, κλινάμαξες, δημόσιες μεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές κ.τ.λ.).
 Η αποστολή της UIC είναι η προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανταπόκριση στις προκλήσεις της κινητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι στόχοι της UIC είναι να διευκολύνει τις ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών (benchmarking), να υποστηρίζει τα μέλη στις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και νέων τομέων δραστηριοτήτων, να προτείνει νέους τρόπους για τη βελτίωση των τεχνικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων, να προωθεί την διαλειτουργικότητα και να δημιουργεί νέα πρότυπα παγκοσμίως για τους σιδηροδρόμους (συμπεριλαμβανομένων των κοινών προτύπων με άλλους τρόπους μεταφοράς). Ευρωπαϊκή Ένωση Σιδηροδρομικών Εταιριών (CER) Η Ευρωπαϊκή Ένωση Σιδηροδρομικών Εταιριών (Community of European Railway and Infrastructure Companies ή CER) είναι ένας φορέας που περιλαμβάνει περισσότερες από 70 εταιρείες, κυρίως σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ενιαίους ή μη πλήρως διαχωρισμένους σιδηροδρομικούς οργανισμούς από την ΕΕ, τον ΕΟΧ και τα δυτικά Έκθεση Πεπραγμένων 2016 15 Βαλκάνια. 
Έχει πολυσχιδή δραστηριότητα, παρεμβαίνοντας στα ευρωπαϊκά όργανα σε πολλαπλά επίπεδα με τεκμηριωμένες θέσεις. Παρακολουθεί τους ακόλουθους τρεις βασικούς άξονες:
 − Σιδηροδρομική υποδομή 
− Εμπορευματικές μεταφορές
 − Επιβατικές μεταφορές 
Εκπονεί και δημοσιεύει μελέτες για ζητήματα που άπτονται των ανωτέρω τριών αξόνων, συνεργάζεται με άλλους φορείς του σιδηροδρομικού τομέα, δημοσιοποιεί τις απόψεις του με συστηματικό τρόπο στα ΜΜΕ, πάντα με γνώμονα την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του σιδηροδρόμου ως μέσου.

Πηγή: ras-el.gr

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ για να δείτε πως κατασκευάζονταν μια ατμήλατη μηχανή την δεκαετία του 1930. Δείτε το Βίντεο.

Φιλιππίνες: Ένας διαφορετικός τρόπος μετακινήσεων.

$
0
0


Τη βόλτα τους με ένα αμαξίδιο που κινείται κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής στη Μανίλα απολαμβάνουν οι Φιλιππινέζοι σε έναν παράδοξο τρόπο μεταφοράς.
Τέτοιο τρόπο μετακίνησης  οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ξαναδεί.


Πηγή: newsbeast.gr

Ν. Ζηλανδία: Λατρεύει τις ατμομηχανές και κατασκεύασε δική του. Δείτε το βίντεο.

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για 1/3 scale Darjeeling Himalayan Railway B-Class Steam Locomotive in 7.25" gauge

Η αγάπη του για τις ατμήλατες μηχανές  ώθησε τον κ. John Heald να πραγματοποιήσει το όνειρο του κατασκευάζοντας την δική του ατμήλατη.
Συχνά την μεταφέρει στο τεράστιο πάρκο σιδηροδρόμων όπου μαζί με τα παιδιά και τους φίλους του απολαμβάνει τις όμορφες διαδρομές του πάρκου.
Η μηχανή του χρησιμοποιεί ως καύσιμη υλη, όπως και οι παλιές ατμήλατη, το κάρβουνο, η δε ταχύτητα είναι εκπληκτική. Δείτε το βίντεο.

Πηγή: youtube.com

Ξαφνικά όλοι στον Σταθμό Λαρίσης χόρευαν rock and roll

$
0
0
Το αναπάντεχο flash mob των Rolling Foxes που ξάφνιασε τους ταξιδιώτες ώσπου το τραίνο να φτάσει στην αποβάθρα.


Ήταν μια μουντή Κυριακή του Φλεβάρη, κόσμος πήγαινε κι ερχόταν.
Ο ήχος από τις ρόδες της βαλίτσας, τα περιστέρια, ο κουλουράς, ο λαχειοπώλης και τα τραίνα βρίσκονταν, όπως πάντα, στον Σταθμό Λαρίσης. Κι εκεί που όλα φαίνονταν τόσο οικεία συνηθισμένα, ακούστηκε από κάπου μουσική. Την αρχή έκαναν ο Μάνος με τη Ρόδη, οι δάσκαλοι της ομάδας των Rolling Foxes, και κάπως έτσι αυτή η Κυριακή στον σταθμό έπαψε να θυμίζει τόσο όλες τις προηγούμενες κι επόμενες Κυριακές με τον κόσμο να περιμένει κάποιο τραίνο στην αποβάθρα.


Rock and roll baby! Η ομάδα ξεπόρτισε για λίγο από το στέκι της στην Ασκληπιού κι έσκασε χαμόγελο στην Αθήνα. Άφησε για λίγο το Blue Fox, πήρε το μετρό, κατέβηκε στον Σταθμό Λαρίσης και παρίστανε πως ταξιδεύει, περιμένοντας το τραίνο, ώσπου την προδώσει η μουσική.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΗΡΩ ΠΑΡΤΣΑΚΟΥΛΑΚΗ
Πηγή: athensvoice.gr


Μην τα βάζεις με το τρένο, θα σε φάει η μαρμάγκα. Δείτε το βίντεο.

$
0
0


To τρένο είναι όπως ο πελάτης: Έχει πάντα δίκιο! Με άλλα λόγια προτεραιότητα. Αφενός εκ του νόμου, αφετέρου από την κοινή λογική.
Σε μια αφύλακτη ισόπεδη διάβαση, δηλαδή χωρίς κινητά φράγματα, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που παραβίασε την προτεραιότητα του τρένου, μπορεί να έχει κι ένα ελαφρυντικό. 
Ισχύον φυσικά μόνο για τη συζήτηση στο καφενείο –ελπίζουμε όχι κατά την πόση του καφέ της παρηγοριάς.
Όμως σε μια φυλασσόμενη διάβαση, με κινητά φράγματα, το να τους κάνεις τρίπλα για να διεκδικήσεις την προτεραιότητα του τρένου, το μόνο ελαφρυντικό είναι του αυτόχειρα και μάλιστα όχι του ιδανικού. Δεν είναι και ό,τι πιο έξυπνο να βάλεις ένα δύο τόνους από αεροδυναμικούς πάφιλες να αναμετρηθούν με εκατοντάδες τόνους σίδερο που τροχάζουν στις ράγες με μη ανασχέσιμη ορμή.
Ο Πολωνός οδηγός του Renault αγνόησε τους αναλάμποντες κόκκινους φανούς, τα κινητά φράγματα που είχαν κατέβει και το έκανε μάλιστα με το ιδανικό timing για να «πιάσει» το τρένο. Και τα κατάφερε!
Αποτέλεσμα ήταν να διακομισθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Δύο κάμερες από διαφορετική γωνία κατέγραψαν το συμβάν.





Πηγή: drive.gr

Αν πιστεύετε ότι οι Παλιές ατμήλατες έβγαζαν πολύ μαύρο καπνό δείτε το βίντεο και συγκρίνατε!


Καναδά: Γυναίκα προσπάθησε να πείσει επιβάτη να κατεβάσει τα πόδια του από το κάθισμα αλλά εισέπραξε πολλά … Γαλλικά. Δείτε το βίντεο.

$
0
0


Ένα βίντεο που κάνει το γύρω του διαδικτύου δείχνει μια γυναίκα να προσπαθεί να πείσει συνεπιβάτη τρένου να κατεβάσει τα πόδια  του από το κάθισμα αλλά εκείνος όχι μόνο δεν έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει αλλά άρχισε να βρίζει χυδαιότατα την κυρία.
Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Τετάρτη σε δρομολόγιο τρένου του Καναδικού σιδηροδρόμου. «Μόλις είδα τα πόδια του στο κάθισμα πήγα κάθισα διπλά του και προσπάθησα να του πείσω ότι αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να απομακρύνει τα πόδια του από το κάθισμα. Αυτός όχι μόνο δεν τα κατέβασε αλλά με έβρισε άσχημα» είπε η επιβάτης. 

Δείτε το βίντεο.






Πηγή: mirror.co.uk

Οι 15 πόλεις με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόσμο στις ώρες αιχμής.

$
0
0







Η Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης είναι η πόλη με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόσμο στις ώρες αιχμής, σύμφωνα με την εταιρία TomTom που κατασκευάζει GPS.
Η κατάταξη των πόλεων με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόσμο στις ώρες αιχμής:

1 )Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
2) Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
3) Βουκουρέστι, Ρουμανία
4) Τζακάρτα, Ινδονησία
5) Μόσχα, Ρωσία
6) Τσονγκτσίνγκ, Κίνα
7) Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
8) Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
9) Ζουχάι, Κίνα
10) Σαντιάγκο, Χιλή
11) Κουανγκτσόου, Κίνα
12) Σιτζιατσουάνγκ, Κίνα
13) Σεντζέν, Κίνα
14) Λος Άντζελες, Η.Π.Α.
15) Πεκίνο, Κίνα

Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο Nick Cohn της TomTom η Μπανγκόγκ και άλλες πολλές πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας έχουν πέσει 'θύματα' της επιτυχίας τους. Η οικονομική ανάπτυξη και η διόγκωση του πληθυσμού συμβαδίζουν με την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στους δρόμους.
Όσον αφορά την Πόλη του Μεξικού, η οποία είναι δεύτερη στη σχετική λίστα, η TomTom λέει ότι στην πόλη παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση όλη την ημέρα. «Η Πόλη του Μεξικού διαθέτει μεν ένα σύστημα μετρό, αλλά δεν είναι δεν φτάνει σε όλες τις περιοχές, άρα δεν επαρκεί».
Η Μόσχα βρίσκεται πέμπτη στη λίστα. Λίγα χρόνια νωρίτερα ήταν σε χειρότερη θέση. Σήμερα η συμφόρηση έχει χαλαρώσει επειδή οι αρχές της πόλης έχουν εισάγει νέους κανόνες στάθμευσης.
Η μοναδική αμερικανική πόλη που βρίσκεται στη λίστα είναι το Λος Άντζελες. 
Η εταιρία συγκέντρωσε στοιχεία από 390 πόλεις σε 48 χώρες.

Πηγή: cnn.gr

Ακινητοποιημένα Τετάρτη και Παρασκευή μετρό, ηλεκτρικός, τραμ.

$
0
0

Ταλαιπωρίας συνέχεια για το επιβατικό κοινό καθώς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Έτσι, ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες την Τετάρτη και την Παρασκευή μετρό, ηλεκτρικός και τραμ με τους εργαζόμενους να αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές και να υποστηρίζουν ότι γίνονται για την σταδιακή απαξίωση των συγκοινωνιών και την πώλησή τους.

Πηγή: altsantiri.gr

Τουρκία: Εκτροχιασμός τρένου μετά από ισχυρή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ

$
0
0

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (27/02) σε γραμμή τρένου στο Ντιγιάρμπακιρ της νότιας Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές και εξεράγη όταν πέρασε από πάνω το εμπορικό τρένο.
Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να εκτροχιαστούν 10 βαγόνια από το εμπορικό τρένο.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή θύματα.
Πηγή φωτογραφιών: haberler.com


Πηγή: newsbomb.gr

Ρωσία: Αυτό είναι το τραίνο υψηλών ταχυτήτων Sapsan των ρωσικών σιδηροδρόμων. Δείτε εικόνες.

Ταξιδέψτε από Παρίσι για Μιλάνο με τρένο TGV. Δείτε το βίντεο.

Συντάξεις: Κόφτης μέσα στο 2018 από την τρόικα – Ποιοι χάνουν και πόσα.

$
0
0
- Επανέρχονται οι θεσμοί με τις γνωστές απαιτήσεις για μειώσεις στις συντάξεις
- Απαιτούν να μειωθούν άμεσα, ακόμα και μέσα στο 2018 μέσω προσωπικής διαφοράς 
- Στα αποθεματικά των Ταμείων υπολογίζει το υπουργείο για να γλιτώσει τους συνταξιούχους
- Η κυβέρνηση θέλει οι μειώσεις να γίνουν σε βάθος ως και εννέα χρόνων
Επανέρχονται οι Θεσμοί και η διαπραγμάτευση ξεκινάει σχεδόν απ' την αρχή. Με δεδομένο ότι το αφορολόγητο έχει συμφωνηθεί να μειωθεί άμεσα ή σε δύο δόσεις το 2018 και το 2019 το μέγα ζήτημα είναι οι συντάξεις και τα ποσά που θα χάσουν οι συνταξιούχοι.

Οι δανειστές “βλέπουν” μαύρη τρύπα στο Ασφαλιστικό της τάξης των 2 δισ. ευρώ και πιέζουν για άμεσες μειώσεις και ειδικά για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Μάλιστα η τρόικα επιθυμεί ο κόφτης για τις συντάξεις να ενεργοποιηθεί άμεσα μέσα στο 2018, ωστόσο από την ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία η οποία έχει να κάνει με την υπεραπόδοση των επενδύσεων των Ταμείων. Μάλιστα λέγεται ότι το ποσό είναι διπλάσιο αυτού που αρχικά είχε υπολογιστεί και έτσι υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συντάξεις δεν θα πέσουν τώρα τουλάχιστον θύμα της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές ωστόσο και ειδικά το ΔΝΤ επιθυμούν και μείωση της εθνικής σύνταξης. Το παζάρι τώρα ξεκινάει... Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα η προσωπική τους διαφορά θα αρχίσει να “κουρεύεται” κάθε χρόνο.

Για όσους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 η προσωπική διαφορά θα είναι μειωμένη κατά το 1/2 εάν ξεπερνάει το 20% με αποτέλεσμα στο τελικό ποσό της σύνταξης η μείωση να είναι από 6% ως 20%. 
Στο 26% % θα είναι κουρεμένες οι αποδοχές όσων βγουν το 2017 σε σύνταξη, ενώ από 20% μέχρι 29% θα είναι οι μειώσεις για όσους βγουν σε σύνταξη το 2018. 
Όσοι βγουν με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τα ίδια συντάξιμα ποσά από το 2019 και μετά θα έχουν μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης τους σε σχέση με τους παλαιότερους από 6% ως και 39% καθώς δεν θα λάβουν καθόλου προσωπική διαφορά.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
ΕΤΗΑΠΟΔΟΧΕΣΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
24 ΤΕΒΕ1.4481.070668402
33 ΤΣΑ1.3928158105
36 ΤΑΕ1.26088583055
38 ΤΕΒΕ1.4801.580960620

ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
ΕΤΗΑΠΟΔΟΧΕΣΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
1585048644343
281.9281.201869332
311.8831.211934276
401.5351.2601.010249
ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΕΤΗΑΠΟΔΟΧΕΣΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
301.230910725185
322.6101.7201.145574
331.2901.115780335
341.4351.268845422

Πηγή: newsit.gr

Βρετανία: Απίστευτος καβγάς μέσα σε τρένο για ένα... κουλούρι! Δείτε το βίντεο!

$
0
0

Αφορμή η κίνηση κάποιων επιβατών να βάζουν το bagel πάνω στα κεφάλια των συνεπιβατών τους.Ένας απίστευτος καβγάς ξέσπασε μέσα σε τρένο στη Βρετανία όταν ορισμένοι επιβάτες έκριναν ότι ήταν αστείο να βάζουν στο κεφάλι των συνεπιβατών τους ένα bagel, ένας είδος δηλαδή κουλουριού.

Στο βίντεο αρχικά φαίνονται δύο γυναίκες να βάζουν το bagel πάνω στο κεφάλι ενός άνδρα συνεπιβάτη τους. Κάποια στιγμή ο άνδρας εκνευρισμένος αρπάζει το «κουλούρι» και το πετάει έξω από το παράθυρο.

Ακολουθούν στιγμές αλλοφροσύνης με γυναίκες να φωνάζουν η μια στην άλλη και τους ψυχραιμότερους να προσπαθούν μάταια να τις χωρίσουν αφού κάποια στιγμή έρχονται και στα χέρια.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κανένα bagel δεν αξίζει αυτής της συμπεριφοράς. Και κανείς δεν πρέπει να υφίσταται τέτοια συμπεριφορά» έγραψε σε tweet η βρετανική υπηρεσία σιδηροδρόμων αφού το βίντεο έγινε viral.


Πηγή: protothema.gr

Δύο 24ωρες απεργίες αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ.

$
0
0

Κλειστός για τρεις μέρες ο σταθμός στο Περιστέρι

Συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες, σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Οι συρμοί θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο αύριο Τετάρτη 1η Μαρτίου και την Παρασκευή 3 του μήνα.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών μειώνοντας -όπως υποστηρίζει το Σωματείο- τα έσοδα της Εταιρείας, απαξιώνοντάς την και ανοίγοντας το δρόμο για να πωληθεί σε ιδιώτες. «Είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί τον 'δούρειο ίππο' για να διευκολύνει τα σχέδια των δανειστών ώστε να ιδιωτικοποιηθεί ευκολότερα η ΣΤΑ.ΣΥ.» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Κλειστός για τρεις μέρες ο σταθμός στο Περιστέρι

Από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, ο σταθμός στο Περιστέρι της γραμμής 2 του μετρό θα παραμείνει κλειστός λόγω τεχνικών εργασιών.


Πηγή: newsbeast.gr

Σύνταξη στα 55 και με τα νέα όρια ηλικίας.

$
0
0
Σύνταξη από τα 55 με 23 ευνοϊκές ρυθμίσεις κλειδώνουν οι γυναίκες με τα νέα όρια ηλικίας.

Περισσότερο κερδισμένες είναι οι ασφαλισμένες σε Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τραπεζών, Ταμείο Τύπου) που είχαν και ανήλικο παιδί ως το 2012, ενώ στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) τα όρια συνταξιοδότησης ξεκινούν από το 60ό έτος και 3 μήνες και στα ταμεία αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) μετά το 58ό έτος και 6 μήνες, με 35ετία.

Η βασική προϋπόθεση για να αποφύγουν οι γυναίκες μια απότομη αύξηση του ορίου ηλικίας είναι να έχουν ένσημα πριν από το 1993, ώστε ανάλογα με το Ταμείο τους να συμπληρώσουν είτε από πραγματική εργασία είτε και με αναγνώριση πλασματικών ετών τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης που τις προστατεύουν από το να βγουν στη σύνταξη στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη.

Τα συντάξιμα χρόνια που μετρούν για να αποχωρήσουν νωρίτερα είναι αυτά που συμπληρώνονται μέχρι το 2012, είτε με εργασία είτε και με πλασματικά έτη.

Με αυτά τα όρια ηλικίας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κατοχυρώνουν τα παλιά όρια ηλικίας και αυτομάτως μπαίνουν στις μεταβατικές διατάξεις των νέων ορίων ηλικίας που αυξάνονται σταδιακά από τις 19/8/2015 και μετά.

Χωρίς τα έτη κατοχύρωσης, τα όρια ηλικίας, ακόμη και αν πρόκειται για γυναίκες με ένσημα πριν από το 1993, αυξάνονται ακαριαία στα 67 και στα 62. Για κάθε Ταμείο τα έτη και οι προϋποθέσεις κατοχύρωσης είναι διαφορετικό.

Στο ΙΚΑ απαιτούνται 18,3 έτη ως το 2012 με ανήλικο τέκνο ή 33 έτη ή 35 έτη ώστε οι γυναίκες να αποφύγουν την έξοδο στα 67 και να συνταξιοδοτηθούν από τα 55,56,6 ή 58 έτη. Στο Δημόσιο και ΔΕΚΟ-τράπεζες απαιτούνται 25 έτη.

Στον ΟΑΕΕ απαιτούνται 35 έτη και στο ΕΤΑΑ 21,6 ως 35 έτη μέχρι το 2012.

ΙΚΑ: Τα κλειδιά για έξοδο πριν από τα 62 και τα 67

1. Σύνταξη μητέρων (ασφάλιση πριν από το 1993)

• Με 18,3 έτη και ανήλικο ωε το 2010: Κατοχυρώνουν το παλιό όριο ηλικίας των 50 ετών για μειωμένη και 55 για πλήρη. Αν πιάνουν αυτές τις ηλικίες από 19/8/2015 και μετά, θα πάρουν σύνταξη με τα νέα όρια συνταξιοδότησης που μεταβάλλονται ανάλογα με το έτος που συμπληρώνουν τα 50 ή τα 55. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που έκλεισε τα 50 μετά τις 19/8/2015, θα πάρει μειωμένη σύνταξη στα 55. Αν έκλεισε τα 50 το 2016, θα βγει με μειωμένη στα 56,9. 

Αν όμως δεν είχε ανήλικο στα 18,3 έτη ασφάλισης, δεν θα κατοχύρωνε το παλιό όριο των 50 και θα έβγαινε μετά τα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη. 

Για παράδειγμα, στην πλήρη σύνταξη, οι ασφαλισμένες που ως το 2010 είχαν 18,3 έτη με ανήλικο παιδί κατοχύρωσαν το 55ο έτος. 

Αν το έκλεισαν μετά τις 19/8/2015, θα πάρουν πλήρη σύνταξη στα 56,6. Αν το 55ο έτος συμπληρώθηκε το 2016, θα πάρουν σύνταξη στο 58ο έτος. Αν κλείνουν τα 55 το 2017, θα πάρουν πλήρη στα 59,6. Οσες κλείνουν τα 55 το 2018, θα πάρουν πλήρη στα 61, κ.ο.κ. Αυτό που γλιτώνουν σε κάθε περίπτωση είναι η έξοδος στα 67, αρκεί το 55ο έτος να το συμπληρώνουν πριν από το 2020-2021.

• Με 18,3 έτη και ανήλικο το 2011: Κατοχυρώνουν το 52ο έτος για τη μειωμένη και το 57ο έτος για πλήρη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιοδοτούνται με νέο όριο ηλικίας αν τα 52 ή τα 57 συμπληρωθούν από 19/8/2015 και μετά. 

Για παράδειγμα, με ηλικία 52 το 2016 παίρνουν μειωμένη στα 56,9, ενώ με ηλικία 57 το 2017, παίρνουν πλήρη στα 60,9. Αν είχαν ανήλικο το 2011, χωρίς τα 18,3 έτη (5.500 ένσημα), μπορούν να αναγνωρίσουν ως 4 έτη (1.200 ημέρες) από σπουδές, κενά ασφάλισης, ανεργία.

• Με 18,3 έτη και ανήλικο το 2012: Κατοχυρώνουν το 55ο έτος για τη μειωμένη και το 60ό έτος για πλήρη σύνταξη. Συνταξιοδοτούνται με νέο όριο ηλικίας αν τα 55, και πολύ περισσότερο τα 60, συμπληρωθούν από 19/8/2015 και μετά. 

Για παράδειγμα, με ηλικία 55 το 2016 παίρνουν μειωμένη στα 58, ενώ από το 2019 το όριο ανεβαίνει στα 62. Μπορούν να αναγνωρίσουν ως 5 έτη (1.500 ημέρες) για να έχουν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2012 εφόσον είχαν και ανήλικο τέκνο.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διαμετακομιστικός κόμβος στα... χαρτιά.

$
0
0
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διαμετακομιστικός κόμβος στα... χαρτιά Η συνεχής απαξίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενόψει ιδιωτικοποίησης, οι τρικλοποδιές στην προσπάθεια για άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών και οι ιδιώτες που διεκδικούν μερίδια χωρίς να βιάζονται.


Οι εξαγγελίες περί μετατροπής της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο, με αξιοποίηση και της παρουσίας της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μείνει στα χαρτιά, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από εμπορευματικές μεταφορές το 2015 ήταν περίπου τα μισά σε σύγκριση με το 2010! Συγκεκριμένα, τα έσοδα της εταιρείας ήταν 23,2 εκατ. ευρώ το 2010 και υποχώρησαν σε περίπου 13,9 εκατ. ευρώ το 2015. Σημειώνεται πως και το 2016, λόγω του πολυήμερου αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από πρόσφυγες, τα έσοδα δεν πήγαν καλύτερα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα εμπορεύματα από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη διοχετεύονταν μέσω άλλων λιμανιών με σημαντική απώλεια εσόδων για την υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία.

Στην έκθεση της ΡΑΣ καταγράφονται και καθυστερήσεις του ΟΣΕ σε σχέση με την αδειοδότηση νέων μηχανοδηγών που θα χρησιμοποιηθούν από τις ιδιωτικές εταιρείες σιδηροδρομικών μεταφορών. Οι αιτιάσεις της ΡΑΣ προκάλεσαν, πάντως, την αντίδραση συνδικαλιστών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ιδιώτες επιχειρούν να πιστοποιήσουν ως μηχανοδηγούς, συνταξιούχους της εταιρείας!

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «μετά την αδειοδότηση στο τέλος του 2015 της ιδιωτικής σιδηροδρομικής επιχείρησης Rail Cargo Logistics Goldair (σ.σ. το 51% ελέγχεται από τους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους μέσω της Rail Cargo Logistics GmbH και το 49% από την ελληνική Goldair), χορηγήθηκε μέσα στο 2016 το πιστοποιητικό Ασφαλείας μέρους Α’, ενώ εκκρεμεί η χορήγηση του πιστοποιητικού μέρους Β’, προκειμένου η εταιρία να δραστηριοποιηθεί στην εκτέλεση εθνικών και διεθνών εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών».

Επιπλέον, η ΡΑΣ, «το Μάϊο του 2016 χορήγησε άδεια λειτουργίας ΣΕ στην ιδιωτική εταιρία Piraeus Europe Asia Rail Logistics A.E. Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (σ.σ. PEARL A.E. που φέρεται να συνδέεται με την κινεζική Cosco) για εκτέλεση εθνικών και διεθνών εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών με παροχή έλξης ή/και πλήρων συρμών στο σύνολο του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Επίσης της χορηγήθηκε Πιστοποιητικό Ασφάλειας μέρους Α». Μέχρι στιγμής, πάντως, η PEARL δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού μέρους Β’ και να αρχίσει τα δρομολόγια.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΣ, «βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση και λειτουργία νέων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων είναι να επιλυθούν τα τελευταία απομένοντα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και πιστοποίησης μηχανοδηγών σιδηροδρομικών συρμών. Είναι προφανές ότι χωρίς τη δυνατότητα εκπαίδευσης και πιστοποίησης της κρίσιμης για τη λειτουργία κάθε σιδηροδρομικής επιχείρησης αυτής ειδικότητας η σιδηροδρομική αγορά στην Ελλάδα θα θεωρείται αλλά και θα είναι ουσιαστικά κλειστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Στην ουσία ο ΟΣΕ εγκαλείται επειδή δεν έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση συνδικαλιστών του ΟΣΕ οι οποίοι σε δικτυακό τόπο υποστηρίζουν πως «μόνο συνταξιούχους έχουν αιτηθεί να πιστοποιήσουν» οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «προφανώς για να γλυτώσουν το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης και να αποκλείσουν ανέργους από το δικαίωμα στην εργασία, την ώρα που στην χώρα η ανεργία φτάνει στο 60% στους νέους ηλικίας 20-40 ετών!». Προσθέτουν πως «ο κ. Τσιαμαντής (σ.σ. ο πρόεδρος της ΡΑΣ) οφείλει να ενημερώσει τον σιδηροδρομικό κόσμο αν στηρίζει ή όχι αυτό το αίτημα των ιδιωτικών εταιρειών και κυρίως τι λένε για αυτό τα στελέχη της ΡΑΣ στις συσκέψεις στο Υπουργείο Μεταφορών».

Ο κ. Τσιαμαντής αφήνει, πάντως, και άλλες αιχμές για τη συμπεριφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την δυσκολία συνεργασίας ώστε να ανοίξει η αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα.

Για παράδειγμα, από το 2015 έχουν υποβληθεί στη ΡΑΣ «δύο αιτήματα παροχής συνδρομής για την υπογραφή διασυνοριακών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των ιδιωτικών βουλγαρικών σιδηροδρομικών εταιριών Bulgarian Railway Company AD (BRC AD) και DB Schenker Rail Bulgaria EOOD, με αντικείμενο την παραλαβή και ανταλλαγή εμπορευματικών τρένων στο διασυνοριακό σταθμό Ελλάδας - Βουλγαρίας, Κουλάτα”. Μολονότι αντίστοιχες παρεμβάσεις για την επίλυση του θέματος υπήρξαν και από τον Βουλγαρικό Ρυθμιστικό Φορέα EARA και «παρά τη δέσμευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι θα έρθει άμεσα σε επαφή με τις ιδιωτικές βουλγαρικές εταιρίες για τον προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου υπογραφής της διασυνοριακής συμφωνίας συνεργασίας» κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα!

Πέρυσι η BRC AD εκπροσωπώντας και τις εταιρίες DB Schenker Rail (σ.σ. θυγατρική των Γερμανικών Σιδηροδρόμων) και Bullmarket Rail Cargo, επανήλθε ζητώντας εκ νέου να παρέμβει η ΡΑΣ. Η ΡΑΣ επέβαλλε πρόσφατα κυρώσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της έχει δώσει τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων.

Σημειώστε πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ευρωπαϊκή αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών ανοίγει ακόμα περισσότερο. Με βάση το νέο Κανονισμό 2016 / 2338 «οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία θα μπορεί να προσφέρει εμπορικές υπηρεσίες στις σιδηροδρομικές αγορές μεταφοράς επιβατών στις άλλες χώρες της ΕΕ από το Δεκέμβρη του 2020. Τα κράτη μέλη θα μπορούν, ωστόσο, να περιορίζουν το δικαίωμα πρόσβασης ενός νέου παρόχου σε ορισμένες γραμμές, προκειμένου να διασφαλίζουν τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων».


Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr

Οι δρόμοι του μεταξιού και η τελευταία ευκαιρία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

$
0
0
Ανατροπές στις παγκόσμιες εμπορευματικές μεταφορές φέρνει το φαραωνικό σχέδιο του Πεκίνου για απευθείας εμπορική σιδηροδρομική διασύνδεση της Κίνας με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε μια στιγμή που εκκρεμεί ακόμη στις Βρυξέλλες το κλείσιμο του φακέλου με τις κρατικές ενισχύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να την παραλάβει ο νέος της αγοραστής, δηλαδή η ιταλική Ferovie, κοσμογονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο των παγκόσμιων σιδηροδρομικών μεταφορών.
Η άφιξη στο Λονδίνο, μετά από ταξίδι 18 ημερών, της πρώτης εμπορικής αμαξοστοιχίας που εγκαινίασε την γραμμή Κίνα – Μεγάλη Βρετανία, μήκους 12.000 χλμ, αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για το σιδηρόδρομο αλλά και για την παγκόσμια ναυτιλία. Πλέον, το ταξίδι με το τρένο απαιτεί τον μισό χρόνο που χρειάζεται ένα πλοίο (15-16 ημέρες έναντι ενός και πλέον μηνός) για να ταξιδέψει από την Ανατολική Ασία στη Βόρειο Ευρώπη, και καθιστά την σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας - Βρετανίας ανταγωνιστική σε σύγκριση με τη ναυτιλιακή.
Η σύνδεση Κίνας - Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα από τα πέντε «παρακλάδια» του τεράστιου έργου «Μια ζώνη – ένας δρόμος» που εμπνεύστηκε και δρομολογεί το Πεκίνο. Πρόκειται για ένα πελώριο σιδηροδρομικό δίκτυο, που διασχίζει 16 πόλεις της Κίνας, περνάει δια μέσου Καζακστάν, Λευκορωσία, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταλήξει στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της σήραγγας της Μάγχης. Στην πράξη, οι παραδοσιακές εμπορευματικές διαδρομές Κίνας - Ευρώπης, όπου κυριαρχούσαν τα πλοία, αλλάζουν, καθώς ο χρόνος αλλά και το κόστος, παράδοσης των κοντέινερ, μειώνεται αισθητά.
Η βασική υποδομή του εν λόγω σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικώς το 2013 και ακολουθεί τα χνάρια του παλαιού "Δρόμου του Μεταξιού", αποτελείται ήδη από 39 γραμμές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.Το σχέδιο υποβοηθείται από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους, οι οποίοι αναπτύσσουν υποδομές σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών υψηλών ταχυτήτων, μεταφέροντας φορτία με 300 χιλιόμετρα ανά ώρα, και ρίχνοντας το χρόνο διέλευσης ακόμη και στις δύο μόλις ημέρες.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, πρόκειται για εξέλιξη που θα αλλάξει το διεθνές εμπόριο, και ενδεχομένως θα φέρει ανατροπές στην παγκόσμια ναυτιλία, στην οποία ηγετική θέση κατέχει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, το σχέδιο αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την προσπάθεια για ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, αφού θεωρείται “συμβατό” με τις πολλαπλές επενδύσεις που δρομολογεί η Cosco στον ελληνικό τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.

"Μια ζώνη – ένας δρόμος" για την Ελλάδα;

Το κινεζικό πλάνο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την ελεύθερη ροή πρώτων υλών και κεφαλαίων, την ενοποίηση διαφορετικών αγορών και τη δημιουργία ενός πλαισίου οικονομικής περιφερειακής συνεργασίας που θα ευνοήσει όλες τις χώρες. Σε πιο διευρυμένο επίπεδο, το σχέδιο σκοπεύει να συνδέσει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική μέσω πέντε ξεχωριστών διαδρόμων.
Ποιος όμως θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας μέσα σ' αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές; Η Κίνα, θεωρεί το ρόλο της Ελλάδας κομβικό, καθώς μέσω του λιμανιού του Πειραιά, καταγράφεται άνθηση της εμπορευματικής μεταφοράς. 
Σε μια συγκυρία που απαιτείται από την Ελλάδα να ανοίξει βηματισμό στο μέτωπο των σιδηροδρόμων, η παράδοση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο νέο της αγοραστή, την ιταλική Ferrovie Dello Statο, καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Και αυτό καθώς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της υπουργικής απόφασης σχετικά με την επιδότηση από το κράτος για την πραγματοποίηση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ των άγονων γραμμών, των δρομολογίων δηλαδή σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό όφελος. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την κρισιμότητα του θέματος που έχει ανακύψει με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφορικά με την υπουργική απόφαση που αξιώνει ο επενδυτής από το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως για την καταβολή των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιταλική Ferrovie έχει ζητήσει να αλλάξει η αρχική υπουργική απόφαση, προκειμένου να διασφαλίζει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κυρίως για την καταβολή των επιδοτήσεων και δευτερευόντως για το ύψος τους.
Το θέμα παραμένει σε εκρεμμότητα, ενώ την ίδια στιγμή η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση - λόγω παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει και φάκελο για τον ΟΣΕ, διεκδικώντας την ανάκτηση εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων πολλών δισ. ευρώ, ακόμη κι αυτών που εντάχθηκαν στον PSI. 
Πρακτικά, τυχόν μη ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς οδηγεί μαθηματικά την τελευταία στο κλείσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 670 περίπου εργαζόμενους.

Το κολοσσιαίο σχέδιο των Κινέζων 

Σε ότι αφορά το μεγάλο σχέδιο του Πεκίνου για σιδηροδρομική σύνδεση μεγάλων κινεζικών πόλεων με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ίσως ό,τι πιο φιλόδοξο έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του εμπορίου και των μεταφορών. 
Οι Κινέζοι, στο πλαίσιο αυτών των νέων διαδρόμων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν πρωτοστατήσει στην δημιουργία ενός Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τον δρόμο του Μεταξιού, το οποίο αποτελεί τμήμα του πρώτου Διεθνούς Φόρουμ Επενδύσεων Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road International Investment Forum-SRIIF), με στόχο τη διασύνδεση 64 κρατών.
Για το λόγο αυτό, πριν περίπου 14 μήνες, στις 10 Δεκεμβρίου 2015, πάνω από 300 ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων από 36 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του «Δρόμου του Μεταξιού». 
Συνολικά δρομολογούνται επενδύσεις 5 τρισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις 64 χώρες του Δικτύου και θα επηρεάσουν τον πληθυσμό των χωρών αυτών ο οποίος ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια.
 
Αυτές οι χώρες, αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγουν το 30% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα το βαθμό επιτυχίας και αποτελεσματικότητας του συνόλου αυτού του κολοσσιαίου έργου, αυτού του δικτύου «κυκλώματος» ενός σημαντικού τμήματος του πλανήτη, που αφορά σχεδόν το 50% του πληθυσμού του. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, εκμεταλλευόμενη και τη γεωστρατηγική της θέση.

Συντάκτης: Απόστολος Σκουμπούρης
Πηγή: liberal.gr

Viewing all 36756 articles
Browse latest View live